Buitenspelen is gezond!

Aantal keer bekeken 54 Geplaatst: dinsdag, 21 september 2021

Buitenspelen
No video selected.

Nu de scholen weer zijn begonnen zou je het bijna vergeten: buitenspelen is gezond voor kinderen. Bewegen op een natuurlijke manier helpt om op normaal gewicht te blijven en het bevordert de lichamelijke motoriek. Buitenspelen is echter niet alleen gezond voor het lichaam. Het leert kinderen al op jonge leeftijd hoe ze met elkaar om moeten gaan. Het maakt hen sociaal sterker. Met wie ga ik spelen vandaag? Wie wil er met mij spelen? Wat gaan we doen?

Wat kan je kind aan en hoe stimuleer je je kind?

 4 - 6 jaar
 De motoriek van kleuters is in ontwikkeling. Jonge kinderen hebben weinig besef van gevaar en kunnen impulsief reageren. Daarom is toezicht en begeleiding belangrijk. Wijs kinderen op risico’s, maar verbied niet te veel. Binnen een vertrouwde - en begrensde - omgeving kunnen ze dan goed zelfstandig spelen. Favoriet bij kleuters: water, zand, natuurlijke materialen, klim- en speeltoestellen, stoepkrijt.

6 - 9 jaar
Kinderen in deze leeftijdsgroep willen vooral motorische grenzen verleggen. Ze weten beter wat wel en niet mag, maar hebben wel duidelijke afspraken nodig over hoe ver en hoe lang ze zonder toezicht van huis mogen. Voorkeur gaat uit naar voetbal, fietsen, skaten, spelletjes, speeltuin en jeugdlandjes.

9 - 12 jaar
Ze willen zelfstandiger op pad en gaat het steeds meer om anderen ontmoeten. Ook wordt het verschil tussen jongens en meisjes groter. Hoe verder ze van huis mogen, hoe belangrijker de afspraken zijn. Het liefst naar de fietscross, voetbalveldje of braakliggend veld.

Tips  

  • Maak vooraf duidelijke afspraken over (tot) waar en hoe lang je kind mag buitenspelen. En bij wie het (ook) kan aankloppen in geval van nood.

  • Van fysiek ervaring opdoen met gevaar leert een kind wat risico’s inhouden. Biedt daarom genoeg uitdagingen in een veilige omgeving.

  • Elk kind ontwikkelt zich in eigen tempo. Meisjes rijpen vaak op jongere leeftijd dan jongens. Houd hier rekening mee.

  • Stimuleer buitenspelen: behalve beweging komen ook fantasie, constructiespel, bouwen, rollenspellen, leren omgaan met anderen aan bod.

  • Zich veilig voelen is een voorwaarde om te kunnen spelen. Een speelplek is aantrekkelijk als deze schoon is, herkenbaar als speelruimte, veilig en wanneer deze voor elk wat wils biedt. Een afgeschermd deel voor de allerkleinsten is wenselijk.

  • Maak kinderen weerbaar. Leer dat ze nooit iets tegen hun zin in hoeven doen en laat ze bijvoorbeeld nooit in hun eentje met iemand meegaan. Een sport als judo vergroot de weerbaarheid.

 

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

De chat is nu gesloten.