Iris blogt: Slaap kindje slaap?

Aantal keer bekeken 555 Geplaatst: maandag, 09 oktober 2017

Iris
Het is midden in de nacht, het is aardedonker en doodstil in de slaapkamer van ons vakantiehuisje. Een uur daarvoor was het wel anders. Fleur, onze kleindochter van 9 maanden 'gaf gas'. Vond zij dat ze lang genoeg geslapen had? Had ze krampjes, een vieze luier, of had ze honger? Ik hoorde hoe mijn dochter met eindeloos geduld haar uiteindelijk weer in slaap suste.

En nu is het weer stil, ik lig wakker en voel dat ik er eigenlijk even nodig uit moet. Daarvoor moet ik door het halletje wat nu als babykamer wordt gebruikt. Lastig, want ik wil niet dat Fleur weer wakker wordt. Geruisloos schuif ik via het voeteneind van het bed richting de deur van de slaapkamer. Plaats twee voeten op de overdag zo leuk rustieke, maar nu lastig krakende, houten vloer; kraak kraak!
Ik reik naar de deurklink en maak hem zachtjes open...pieeeeep! Met ingehouden adem en met drie hele grote kraak, kraak, kraak stappen glip ik langs het bedje en bereik ik de badkamer. Het blijft gelukkig stil.
Op de terugweg durf ik heel stiekem in het bedje te kijken Wat is het toch een heerlijk gezicht zo'n slapend kindje. Ik glip snel mijn bed weer in en wordt ‘pas’ om zes uur wakker van het vrolijk gebrabbel van Fleur!
Tijdens het ontbijt lacht mij dochter om mijn geruisloze actie; “ach mam, als Fleur slaapt, dan slaapt ze ook” zegt ze, waarna ik natuurlijk herinneringen ophaal uit de tijd dat zij en haar zusje nog zulke ukjes waren. De tijd van vele onderbroken nachten, huilen, hoesten en kinderziekten. Ook het ‘gewoon niet willen slapen’ en daarom huilen en niet willen slapen om? Ja waarom, dat vraag je je zo vaak af als ouders.


De nachten kunnen best pittig zijn met kinderen. Zeker is het met die hele kleintjes niet zelden ook maar raden wat er aan de hand is. Een ‘sprongetje’ wordt vaak gezegd, maar goed, daar heb je dan als moeder ook niet echt veel aan. Waar je wel wat aan hebt is praten, gewoon met je (schoon)moeder, (schoon)zus je vriendin of buurvrouw. Soms kom je samen op een idee, vind je een oplossing maar dat hoeft niet. Het lucht in ieder geval wel op.
O ja en de vaders, de mannen in het verhaal? Sorry heren natuurlijk kunnen we ook bij jullie terecht voor een luisterend oor.

Een paar tips:
- Praat erover.
- Zoek samen naar oplossingen.
- Neem je rust op een ander moment als dit zich voordoet.
- Zorg voor leuke ontspanningsmomenten voor jezelf en samen met je partner.
- Blijf vertrouwen hebben in jezelf, je kunt het, je doet het goed.
- Neem eventueel contact op met een professional zoals consultatiebureau, Jeugd en Gezin etc.
- Of lees een boek hierover zoals bijvoorbeeld: ‘Slaap!’ geschreven door Susanne Willekes.