Op Pad: Opening van De Week van het Zorgeloze Kind.

Aantal keer bekeken 128 Geplaatst: maandag, 07 oktober 2019

Op

Het is fris op de fiets deze morgen, als ik op pad ga voor de opening van de Week van het Zorgeloze Kind. Een week waarin de wens dat alle kinderen zorgeloos kunnen opgroeien tot evenwichtige volwassenen centraal staat. Een week waarin een flink aantal workshops zullen plaatsvinden waaraan zowel ouders al professionals kunnen deelnemen. Een week waarin kennis zal worden gedeeld en waarin ook ruimte zal zijn om elkaar beter te leren kennen.  

De opening van De Week van het Zorgeloze Kind vindt dit jaar plaats in basisschool De Doorkijk te Kerkrade. Zo’n 29 kinderen uit groep acht hebben samen nagedacht over hoe zij denken over zorgeloos opgroeien en wat daarvoor nodig is. Dit hebben ze op een kaart geschreven die zij straks in de wensboom mogen ophangen.  

We staan in een lekker zonnetje als de kinderen vrolijk aankomen lopen. Er volgt een gewriemel en gewiebel voordat iedereen zijn plek heeft gevonden bij het busje dat straks met de wensboom een rondrit zal maken langs wethouders in alle Parkstadgemeenten. Bij dit busje vindt zo ook de officiële opening plaats. 

De kinderen zwaaien ijverig met de kaarten waarop hun ideeën staan. "Nee vooral niet zwaaien met die kaarten, we zien jullie gezichten niet op de foto!” wordt er geroepen door een van de aanwezigen die een poging doet tot het maken van een goede foto met alles-en-iedereen erop. Maar ach de kinderen, ze hebben er zo’n zin in, ze zijn zo enthousiast en blijven nog even vrolijk zwaaien met de kaarten. Gelukkig houdt wethouder Schlangen de opening kindvriendelijk kort en dan is het zover, de kaarten mogen in de wensboom worden gehangen.  

Als de kinderen weer de klas in zijn, lees ik samen met de andere genodigden de kaarten. Een daarvan doet iemand in het onvervalst dialect verzuchten: “Auwie, doar kriech ich troanen vaan”.

Ja, er staat heel wat wijsheid op deze kaarten van de kinderen. Zo jong als ze zijn, weten ze al heel goed wat een kind nodig heeft om zorgeloos te kunnen opgroeien.  

Zorgeloos opgroeien, gewoon het recht van ieder kind. In gedachten hang ik ook mijn wens op een kaartje in de boom. De wens dat iedereen die de kaartjes leest net zo betrokken en enthousiast zal zijn als de kinderen die ze hebben geschreven. De wens dat wij ons allemaal nog meer gaan inzetten om het voor ieder kind mogelijk te maken om onbezorgd op te groeien tot een evenwichtige volwassene en volgens mij is De Week van het Zorgeloze Kind daarvan een goed begin. 

Iris Kuipers