Wat als spanningen thuis oplopen door coronavirus? Informatie voor jongeren!

Aantal keer bekeken 175 Geplaatst: donderdag, 26 maart 2020

Wat

Het zijn onzekere tijden. Niemand weet wat de gevolgen van het coronavirus precies gaan zijn en hoe lang het gaat duren. Kinderen en ouders zijn veel meer thuis dan voorheen. Dat kan voor spanningen zorgen. Zeker als je geen of minder afleiding hebt door bijvoorbeeld sport en sociale activiteiten.

Wat kun je als jongere zelf doen?

Zorg goed voor jezelf. Volg de adviezen van het RIVM. Zo zorgen wij in Nederland voor elkaar. Geef thuis zo nodig het goede voorbeeld.

Houd een dagritme aan, nu je niet naar school gaat. Sta op tijd op en plan tijd in voor studie en (alternatieve manieren van) ontspanning. Zoek die ontspanning binnen en buiten. Denk bijvoorbeeld aan alternatieven om geld bij te verdienen: gras maaien bij mensen in de buurt, auto’s wassen, boodschappen doen of iemands hond uitlaten. Je kunt ook zonder geld te vragen oudere mensen helpen met dit soort dingen. Zij kunnen de hulp én het gezelschap in deze tijd extra gebruiken. Vermijd fysiek contact. Spreek met ze af via bijvoorbeeld Whatsapp, zet boodschappen voor de deur.

Praat erover als je veel piekert. Als je veel aan het piekeren bent over wat er allemaal gebeurt of als je er slechter door slaapt, praat daar dan over met je ouders of opvoeders. Stel vragen en bespreek samen waarover je je het meeste druk maakt. Verzin samen zoveel mogelijk oplossingen en kies er eentje uit waarmee je direct iets kunt doen.

Praat erover als het thuis niet fijn is. Soms is het thuis niet zo fijn. Dan is het extra ingewikkeld dat je niet meer naar school of naar een sportclub kan. Het kan dan ook lastig zijn om daar thuis over te praten. Zoek dan een maatje. Wie kan er goed naar jou luisteren? Iemand van school? Een vriend of vriendin? De huisarts? Of praat je liever met een onbekende, bijvoorbeeld:

De Kindertelefoon

@Ease

Je kunt ook chatten via jouwggd.nl

Of chat met hulpverleners van Chat met Fier. Hier kun je (anoniem) je verhaal delen, geven ze jou informatie en helpen je als je dat wilt. Je kunt ook chatten als je je zorgen maakt om iemand uit je omgeving. De chat is open op: maandag t/m vrijdag van 19.00 tot 6.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen van 20.00 tot 6.00 uur.

Bij TEJO Nederland zitten vrijwilligers klaar om met jou te bellen of te appen via 06-53937099.

Leg contact en spreek af hoe vaak en wanneer jullie elkaar spreken. Daar kun je dan in je dagprogramma rekening mee houden en een rustige plek opzoeken om elkaar te bellen.

Heb je daar niet genoeg aan? Merk je dat het niet goed met je gaat, je slaapt slecht, je bent erg somber? Bel dan met de huisarts of het wijkteam. Als je die nummers niet kan vinden en de nood is heel hoog, bel dan 0900-0113 of 112. Daar zijn altijd mensen die naar je luisteren en willen dat het goed met je gaat.

bron: www.nji.nl