Wij gaan weer naar school!

Aantal keer bekeken 207 Geplaatst: maandag, 12 augustus 2019

Wij

Volgende week beginnen de scholen weer en de banner met de kreet: 'Wij gaan weer naar school' is nu al overal te zien!

 

Straks sta je als ouder weer voor de keuze, breng ik mijn kind (met de auto) naar school of laat ik het nu alleen lopen/fietsen? Hoe leer ik mijn kind veilig om gaan met het drukke verkeer?

Veel praktijkervaring opdoen is het belangrijkste middel om een kind te leren omgaan met het verkeer. Het kind moet eenvoudig de kans krijgen om tot een veilige verkeersdeelnemer op te groeien, door zelf onder begeleiding te ondervinden wat de hindernissen zijn. Hiermee kun je niet vroeg genoeg beginnen.

Jonge kinderen worden tegenwoordig vaak in de auto overal naar toegebracht. Ook kan het zijn dat je kind opgroeit met weinig verkeer om zich heen. Op deze manier krijgen ze vaak veel minder oefening in het omgaan met verkeerssituaties.

Als jij als ouder je bewust bent van het effect van je voorbeeldgedrag, kan dat een goede basis vormen voor het verkeersgedrag van je kind. Zo kun je al heel vroeg je eigen verkeersgedrag begeleiden met woorden. Zeg wat je doet: "We kijken links, rechts en weer links. Oversteken!" Of: "Nu wachten we tot het rode licht op groen gaat." Of: "Nu kijken we eerst achterom, want je moet zeker weten dat er niemand de bocht om komt." Geleidelijk zal dit gedrag onderdeel gaan uitmaken van het eigen systeem van het kind zelf.

Ga eens op ooghoogte van je kind zitten. De wereld ziet er dan heel anders uit, je hebt veel minder overzicht. Mede daardoor kunnen ze een verkeerssituatie niet goed schatten en niet snel veilige beslissingen nemen. Houd er ook rekening mee dat jonge kinderen zich snel laten afleiden.

Zelfstandig leren fietsen

Tegen de tijd dat je kind vier jaar wordt, is het toe aan een echte fiets. Misschien duurt het nog een jaar voordat het zonder zijwieltjes fietst, maar het kan ook een paar weken duren. Zelfstandig leren fietsen gaat in twee fases. Eerst komt de motorische vaardigheid. Pas als het kind de fiets zonder nadenken beheerst, is het tijd voor verkeerstraining. Ook dan is het de training in de praktijk die het belangrijkst is. Ga geregeld samen fietsen, start op een rustige route en breng het gewenste gedrag tot stand door onder woorden te brengen waar je op moet letten: "Hoe kunnen we hier het beste oversteken?" en "Als je dat bord ziet, wat doe je dan?". Zelf onderweg zijn geeft een kind ruimtelijk inzicht. Door eigen waarneming krijgt het een beter begrip van hoe de wereld in elkaar zit. Dat helpt het zelfvertrouwen waardoor het kind zich sneller zelf zal kunnen redden, ook in het verkeer. Een kind dat altijd naar school gebracht wordt met de auto, zal niet ineens als het 9 jaar is zelfstandig aan het verkeer kunnen deelnemen.

Bron ouders.nl.