Zwangerschapsduur

Zodra je merkt dat je zwanger bent, breekt er een bijzondere periode aan. Je kunt uitrekenen wanneer je ongeveer zult bevallen.

Uitgerekende datum

Een zwangerschap duurt gemiddeld 38 weken vanaf de bevruchting, maar voor de berekening van het aantal weken dat je zwanger bent, wordt uitgegaan van de eerste dag van je laatste menstruatie. Vanaf die dag duurt een zwangerschap ongeveer 40 weken.

Termijnecho

Tegenwoordig wordt de zwangerschapsduur echografisch berekend. Dit heet ook wel een 'termijnecho'.

Wanneer vertel je dat je zwanger bent?

Op welk moment je aan je familie en vrienden vertelt dat je zwanger bent, is heel persoonlijk. Sommige mensen vertellen het pas na de eerste drie maanden van de zwangerschap, omdat de kans op een spontane miskraam in de eerste drie maanden het grootst is. Als jij het fijn vindt om het direct aan iedereen te vertellen, kan dat natuurlijk ook.

De bevalling nadert

Maar weinig baby's worden precies op de uitgerekende datum geboren. Je bevalling kan ook eerder of later beginnen. De meeste vrouwen bevallen tussen de 37 en 42 weken. Dit is normaal.

Bevalling na 42 weken

Als de bevalling twee weken na de uitgerekende datum (42 weken) nog niet op gang is gekomen, heet dat overdragenheid (serotiniteit). Dan wordt meestal besloten om de bevalling in te leiden. Dit gebeurt altijd in het ziekenhuis. Vijf tot tien procent van alle zwangerschappen duurt langer dan 42 weken. Als de bevalling zo lang op zich laat wachten, kan de placenta minder goed gaan werken. De baby kan dan geleidelijk minder voeding krijgen en de hoeveelheid vruchtwater neemt af. Het is een goed teken als je de baby voelt bewegen.

 

Zwanger adressen

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

De chat is nu gesloten.