Huilen

Baby’s huilen vanaf het moment dat ze geboren worden. Het is één van de manieren waarop baby’s laten zien wat zij nodig hebben. Een baby kan gaan huilen als hij honger heeft, een vieze luier heeft, aandacht wil, pijn heeft, zich niet lekker voelt, gestrest is of gewoon moe is en slaap heeft.

Normaal huilgedrag

Vanaf de geboorte tot de leeftijd van 6 tot 8 weken gaan baby’s meer huilen. Op een leeftijd van 6 tot 8 weken huilen baby’s gemiddeld 2 tot 2,5 uur per dag. Daarna neemt het aantal uren dat baby’s per dag huilen weer af. Rond de 3 maanden is de huiltijd weer 1 tot 1,5 uur per dag.

Vanaf 4 maanden hebben baby’s meer interesse voor hun omgeving. Ze kunnen makkelijker communiceren en contact maken. Hierdoor krijgen baby’s dus meer mogelijkheden om zich te uiten. Het huilen zal daarom afnemen

Vanaf 7 maanden gaan baby’s steeds meer gebaren en woorden gebruiken en nog minder huilen. Een baby huilt op deze leeftijd vaak alleen nog als laatste redmiddel. Bijvoorbeeld bij vermoeidheid of bij stress.

Wat kun je doen?

Het is belangrijk om goed naar je baby te kijken, zo kun je de signalen leren herkennen. Vaak stopt het huilen als je op de signalen reageert. Bijvoorbeeld door je baby te voeden, te verschonen, te troosten door hem tegen je aan te houden, door tegen hem te praten of door je baby op tijd naar bed te brengen. Je kunt het huilen ook proberen te voorkomen door je baby veel bij je te houden en door het creëren van meer regelmaat en rust. 

Veel huilgedrag

Als het huilen niet direct stopt is het niet vreemd als je daar moe, wanhopig of boos van wordt. Op zo'n moment kun je de zelfbeheersing verliezen. Om te voorkomen dat je iets doet waar je later spijt van krijgt, is het verstandig om je kind op een veilige plaats te leggen en even weg te lopen. Pas daarbij op dat je het kind niet hardhandig neerlegt. Hoe radeloos je ook bent, voorkom altijd dat je de baby heen en weer schudt!

Eindeloos doorgaan met huilen

Het is heel vervelend als je baby blijft huilen en je niet weet waarom. Je kunt je hierdoor heel erg machteloos voelen. Meestal is er geen sprake van een medische reden maar het is wel belangrijk om dit even na te gaan bij het consultatiebureau. Je baby kan bijvoorbeeld oorpijn hebben. Als je vragen hebt over het huilgedrag van je baby, neem dan contact op met de huisarts of het consultatiebureau.

Filmpje: Niet Schudden!

In dit filmpje zie je wat er kan gebeuren als je baby veel meer huilt dan je had verwacht. De kans is groot dat je kraamhulp dit filmpje al heeft laten zien.

[youtube=rLOz4jryBgo]

 

Baby adressen

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

vv