Groei

Of een kind goed groeit kun je bekijken door de lengte in te vullen in een groeidiagram. Bij een bezoek aan de jeugdgezondheidszorg wordt je kind ook gemeten en gewogen. Je kunt daar de groeilijn van je kind bespreken met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige.

Wat is een groeidiagram?

Er zijn verschillende groeidiagrammen. Bijvoorbeeld een diagram waarin je het gewicht van je kind kunt vergelijken met dat van andere kinderen van dezelfde leeftijd. Of een diagram waarin je de lengte kunt vergelijken. Er is ook een diagram waarin je kunt zien welk gemiddelde gewicht hoort bij een bepaalde lengte. De middelste lijn in een groeidiagram geeft het gemiddelde aan. De buitenste lijnen geven het bereik aan waarbinnen het grootste deel van de kinderen zit.

Wat is normaal?

Het is logisch dat bijna geen enkel kind precies de gemiddelde lijn volgt. Belangrijk is de eigen groeilijn van je kind. Vlakt de groeilijn af of komt er een knik in de lijn, dan kun je eens met de jeugdarts overleggen. Wijkt een kind fors af van de eigen groeilijn, dan kan er sprake zijn van een groeistoornis.

  • Voor de puberteit groeit je kind ongeveer zes centimeter per jaar. Maar niet alle kinderen groeien even snel. Kinderen die snel groeien kunnen last krijgen van groeipijn.
  • Tussen 9 en 14 jaar groeien kinderen meestal heel snel. Ze maken dan een groeispurt door. Rond 12 jaar zijn de meeste kinderen tussen de 1,40 meter en 1,70 meter lang.

Handige apps

  • Kindengroei.nl - uitleg over groeistoornissen
  • GroeiGids app - houd de groei bij en kijk hoe lang je kind later ongeveer wordt.
  • TNO.nl - Met de app van TNO kun je eenvoudig zien hoe je kind (van nul tot tien jaar) groeit, hoe lang je kind wordt en of het een gezond gewicht heeft.

 

Basisschoolkind adressen

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

vv