Spel en sport

Sporten is goed, maar ook bij spel komt je kind in beweging. Bewegen is erg belangrijk voor de ontwikkeling, nu en later.

De voordelen van spelen

Spelen is goed voor het lichaam, de motorische ontwikkeling en de taal. Spelende kinderen leren dat ze rekening moeten houden met anderen. Thuis, op straat, in de speeltuin, bij spelletjes en op school gelden regels waar je je aan hoort te houden. Ze leren daarnaast hoe ze hun fantasie kunnen gebruiken.

De voordelen van sporten

Sporten is goed voor de gezondheid van je kind en een sportclub is ook goed voor de sociale contacten. Voor kinderen zijn er veel mogelijkheden om te gaan sporten. Als je je kind al vroeg laat kennismaken met allerlei sporten, is de kans groot dat het leert dat sporten leuk is. Daar heeft je kind de rest van het leven plezier van.

Voor een goede motorische ontwikkeling is het goed als kinderen zich breed ontwikkelen en veel verschillende sporten doen. Als je kind alleen maar goed tegen een bal kan trappen, maar voor de rest weinig motorisch is ontwikkeld, en bijvoorbeeld niet geleerd heeft te vallen, zal hij minder goed bewegen en eerder geblesseerd raken.

Sportmogelijkheden

Vanaf vier jaar kun je je kind al laten kennismaken met verschillende sporten. Je kunt het natuurlijk inschrijven bij een sportvereniging. Maar ook buurthuizen en (brede) scholen organiseren na school sportactiviteiten. Bovendien kun je ook thuis sporten met je kind. Zo kan je kind bijvoorbeeld dansen in clubverband, maar ook gewoon thuis.

Vanaf vijf jaar kan je kind op zwemles. Rond acht jaar kiest je kind meestal zelf voor een bepaalde sport.

Subsidie

Sporten kost geld, maar niet iedereen heeft dat geld. Veel gemeenten hebben hier een subsidieregeling voor. Gezinnen met een minimuminkomen kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten. De jeugdgezondheidszorg of de leraren op school kunnen bijvoorbeeld een aanvraag doen via het Jeugdfonds Sport en Cultuur.

 

Basisschoolkind adressen

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

vv