Nieuws Parkstad

Alle nieuwsitems

17-05-22

Kenniscafé TOS Beleving

Ervaar hoe het is om TOS te hebben! Hoe voelt het om niet goed uit je woorden te komen? Hoe is het om niet begrepen te worden? Zelf ervaren wat een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is, doet veel meer dan alleen het uitleggen van theorie. Het kweekt begrip voor een kind met TOS, het laat je beter observeren, je wordt bewust van het probleem maar vooral ook van de doorwerking ervan. Gedrag dat eerst als problematisch werd gezien, wordt nu begrepen en vertaald als een gevolg van de TOS. TOS wordt zelfs eerder onderkend wanneer men het zelf heeft ervaren. Datum dinsdag 31 mei 2022 Tijd 19:00 – 21:00 uur Locatie Groeneweg 3 6432 HG Hoensbroek.

13-05-22

Vrijdag de 13e!

Het is vandaag vrijdag de 13e, maar laat je niet van de wijs brengen.

Trek iets leuks aan en doe eens iets zorgeloos. Ga overdag naar de film, bak een lekkere taart, ga spontaan bij iemand op bezoek of verras je lief met een vrije (mid)dag.

En hoor jij die leuke song? Ga dan gerust even uit je dak en swing (met de kids) de kamer door.

 

12-05-22

Leestip: Raak elkaar niet kwijt.

De komst van een kind staat in de top drie van de grootste veranderingen in een mensenleven. Maar hoe voorkom je dat deze mooie en intense gebeurtenis het einde van een relatie betekent? In ‘Raak elkaar niet’ kwijt lees je wat er in jezelf en binnen de relatie verandert na de komst van jullie kind.

10-05-22

Geniet van de zon, bescherm jezelf!

Er komen weer heerlijke zomerdagen aan. Vergeet niet, ook als je al bruin bent, moet je je blijven insmeren met een crème met een hoge beschermingsfactor!

08-05-22

Fijne moederdag!

Wij wensen alle pleeg-, bonus-, groot- en nog veel meer moeders een fijne Moederdag en denken ook even aan alle moeders zonder kind en kinderen zonder moeder.

04-05-22

Nationale Kinderherdenking 4 mei

Op 4 mei komen duizenden kinderen samen in Madurodam voor de nationale kinderherdenking.  Samen staan ze stil bij vrijheid en herdenken. 

Dit jaar heeft Nationale kinderherdenking een interactieve film gemaakt.

Wat zou jij doen als er plotseling een 13-jarige jongen voor je deur staat en jou om hulp vraagt omdat zijn ouders net zijn opgepakt? En zou je iemand verraden in ruil voor de vrijheid van je moeder of vader? Welke keuzes maak jij voor vrijheid? Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Dat laat de oorlog in Oekraïne zien.

Doe samen met je kind mee met deze interactieve film. Maak je eigen keuzes en bepaal zo hoe de film afloopt.

https://www.nationalekinderherdenking.nl/film


04-05-22

Iris blogt: Vier de vrijheid!

Mijn moeder was getekend door de oorlog. in haar achterhoofd speelde altijd ergens de gedachte dat je niemand kon vertrouwen. Altijd was er een voorraad levensmiddelen in de kelder, voor het geval dat. Altijd legde ze uit wat de beste plek in huis was om te schuilen. Altijd zat er ergens dat vonkje angst. Angst dat er weer een oorlog zou komen met geweld, verraad en honger. Altijd was er die spanning rond deze meidagen en altijd zei ze: “Denk eraan dit mag nooit meer gebeuren.”

22-04-22

Koppige peuters zijn peuters met een eigen wil!

Als ze een jaar of twee zijn gaan peuters “ik” zeggen en “nee”. De peuter ontdekt dan dat hij een eigen persoontje is en dat hij eigen wensen en ideeën heeft. Dit is een belangrijke periode waarin het kind een eigen wil en eigen mening ontwikkelt.

Als een peuter veel wil weten en veel dingen zelf wil doen, dan betekent dit dat hij veel wil leren. Het is voor hem een eerste stap op weg naar zelfstandigheid.

Als een peuter iets kan, is dat goed voor zijn zelfvertrouwen. Hij is trots op alles wat hij leert. Als iets niet lukt, wordt hij boos of koppig.

Peuters moeten nog leren om rekening te houden met anderen. Als ze niet doen wat hun ouders willen en als ze op alles “nee” zeggen, dan doen ze dat niet expres om hun ouders dwars te zitten. Ze zijn alleen aan het onderzoeken tot hoever ze kunnen gaan.

 

19-04-22

Gratis cursus ‘Steun bieden aan vluchtelingenkinderen’

 

Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn er ook in Nederland vluchtelingen opgenomen, waaronder veel kinderen. In korte tijd hebben ze zeer stressvolle gebeurtenissen meegemaakt. Iedereen die in zijn werk te maken heeft met deze kinderen of jongeren kan een zeer belangrijke rol voor ze spelen. Om jou hierbij te helpen hebben we onder andere de gratis cursus ‘Steun bieden aan vluchtelingenkinderen’ en een animatie in het Oekraïens.

https://www.augeo.nl/vluchtelingenkinderen/

19-04-22

Landelijke Dag tegen Pesten

Het is vandaag De Landelijke Dag tegen Pesten.

Waarom is het zo belangrijk dat pesten stopt? Wat zijn de gevolgen van pesten?

18-04-22

Iris blogt: Oppassen.

Jeugd en Gezin Parkstad heeft april benoemd tot ‘maand van de peuter’. Een maand waarin we extra aandacht besteden aan het opvoeden van dit kleine grut. Lekker handig dus, zo’n maand vol met tips en tricks, maar onlangs merkte ik weer dat het uitvoeren daarvan in de praktijk soms best lastig is.

 

17-04-22

Vrolijk Pasen!

Goedemorgen allemaal, we wensen jullie een vrolijk Pasen!

15-04-22

Leren luisteren gaat stap voor stap.

Leren luisteren gaat stap voor stap.

Peuters zijn ondernemend en nieuwsgierig. Ze zijn de hele dag op onderzoek uit en ze zitten overal aan met hun handjes. Ook al horen ze steeds: ‘dat mag niet”. Want dit dringt nog niet echt tot hun door.

Peuters doen dingen spontaan, zonder erbij na te denken. Ze kunnen nog niet goed gehoorzamen, daar hebben ze nog niet genoeg verstand voor.

Om te weten of iets goed of fout is, moet je een geweten hebben. Peuters hebben dat nog niet. Voor hen zijn de ouders het geweten. Pas in de kleutertijd begint een kind zelf te begrijpen waarom iets wel of niet mag. Zo ontstaat er een geweten en zo krijgt het kind zelf een rem om geen dingen te doen die ze niet mogen.

 

12-04-22

Workshopavond: omgaan met de emoties van je kind bij echtscheiding gaat niet door.

De vandaag in Landgraaf geplande workshop: Omgaan met emoties van je kind tijdens echtscheiding, gaat niet door!

Deelnemers hebben een mail ontvangen en kunnen contact opnemen met I Kuipers; tel 0621888921 of ikuipers@jenshelpt.nl.

 

05-04-22

Als je kind vraagt: ‘Hoe worden baby’s gemaakt?’

Op een dag komt je peuter/kleuter met de vraag: ‘Hoe worden baby’s gemaakt?’ 

 

01-04-22

April Peutermaand!

Peuters, ze zijn lief, ze zijn grappig, ontwapenend, maar soms ook lastig. 

Deze maand besteden we extra aandacht aan die kleine hummel met zijn eigen willetje en natuurlijk ook aan jou!

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

De chat is nu gesloten.