Nieuws Parkstad

Alle nieuwsitems

14-02-19

Hersenontwikkeling jongens niet trager dan van meisjes.

Het idee dat de hersenontwikkeling van jongens achter loopt op die van meisjes, blijkt een hardnekkig misverstand. Dat concludeert Lara Wierenga in haar publicatie in het Journal of Cognitive Neuroscience. “Meisjes presteren op school beter dan jongens, maar dat ligt niet aan een verschil in ontwikkeling van de hersenen”, toont het onderzoek van de biopsycholoog aan de Universiteit Leiden aan.  De studie is de eerste die hersenontwikkeling direct in verband brengt met sekseverschillen en schoolprestaties. “Met dit onderzoek ontkrachten we de neuromythe dat jongens achterlopen in hersenontwikkeling. Als leerkrachten en ouders zich hiervan bewust worden, hopen we op meer gelijke kansen voor het individu, in plaats van dat we uitgaan van het jongens- of meisjesbrein”, zegt Wierenga.

13-02-19

Winactie op onze facebookpagina!

WINACTIE: maak een warme trui foto!👕📷

Komende vrijdag is het warme truiendag. We zetten de verwarming dan een paar graadjes lager en trekken lekker dikke truien aan. Zo besparen we energie!
Doe jij mee met onze winactie? Ga naar onze facebookpagina en plaats onder het bericht een foto van jezelf, je (klein)kinderen of het hele gezin in warme truien en laat zien dat jullie er klaar voor zijn. De leukste inzending wint een leuk boek van Relax Mama, met 39 leuke columns van de Club van Relaxte Moeders. Meedoen kan tot en met zondag 17 februari. De winnaar wordt na het weekend bekend gemaakt.

12-02-19

Kom in actie bij vermoedens van huiselijk geweld

Kom in actie bij vermoedens van huiselijk geweld

De nieuwe landelijke campagne ‘Het houdt niet op, totdat je iets doet’ die mensen oproept in actie te komen bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling is gestart. Bewustwording en in actie komen is belangrijk. Uit recent onderzoek van het WODC blijkt dat huiselijk geweld en kindermishandeling nog steeds op grote schaal voor komt. Dat schrijven minister Hugo de Jonge (VWS) en minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer.

11-02-19

Echtscheidingsloket in Heerlen open

Echtscheidingsloket in Heerlen open

Op 11 februari 2019 opent Heerlen het Echtscheidingsloket. Dit loket is er voor alle inwoners van Heerlen die vragen hebben over scheiden of hierover advies en hulp nodig hebben. De medewerkers van het Echtscheidingsloket proberen te voorkómen dat kinderen de dupe worden van een vechtscheiding. Maar ook inwoners van Heerlen zonder kinderen kunnen informatie krijgen bij het Echtscheidingsloket. Een oriëntatiegesprek bij het Juridisch loket
 
Het Echtscheidingsloket is een onderdeel van het Juridisch Loket Heerlen, Geerstraat 105.

Binnenlopen kan op:
Dinsdag 14.00 - 16.00 uur
Donderdag 09.00 - 11.00 uur
Vrijdag 09.00 - 11.00 uur. 

09-02-19

Iris blogt: “Tandenpoetsen bij peuters… zo overgewaardeerd!”

Dat was wat ik dacht tijdens de zoveelste poging om de tandjes te poetsen van kleinzoon Jan (20mnd). Dochterlief had voor zijn  logeerpartij duidelijk gezegd: “Denk er aan, elke avond zijn tandjes poetsen hoor en dat vindt hij niet leuk mam (grijns)…….”

05-02-19

Feit, Fake of Filter: Hoe word jij beïnvloed?

Tegenwoordig zijn kinderen al jong actief op sociale media. Zo kan bijvoorbeeld vanaf een jaar of 9 een kind zomaar zelf allerlei accounts aanmaken op sociale media.

05-02-19

Safer Internetdag

Op 5 februari 2019 is het wereldwijd Safer Internet Day. Deze dag staat in het teken van online veiligheid en digitale vaardigheden van kinderen en jongeren. Het thema van dit jaar is ‘Together for a better internet’. 

Wil jij met je kind aan de slag met Veilig internet, neem dan eens een kijkje op de volgende websites:

29-01-19

Voorlezen is elke dag een feest!

Of je nu voor het slapen gaat een mooi verhaal voorleest in bed of overdag samen een prentenboek bekijkt, er worden herinneringen voor het leven gemaakt.

24-01-19

Iris blogt: Hartje Winter

Het was steenkoud toen ik deze morgen op de fiets sprong op weg naar mijn afspraak met Kinderdagverblijf Pompidoe.

Ik zou daar samen met de kinderen en de pedagogisch medewerkers in het bos op zoek gaan naar de IJsprinses. Een van de reeks winterse buitenactiviteiten die Kinderopvang Humanitas samen met IVN Natuureducatie in januari had georganiseerd.

17-01-19

Gezondheidsmarkt in Landgraaf!

Op zaterdag 26 januari van 13.00 tot 17.00 uur is er in en rondom wijkpunt SUNplein een grote Gezondheidsmarkt.

In het kader van ‘Gezond in Nieuwenhagen’ vindt op zaterdag 26 januari in en rondom wijkpunt SUN-plein voor jong en oud een grote gezondheidsmarkt plaats. Naast het wijkpunt, met onder andere de grote Harmoniezaal, opent ook fysiotherapie Nieuwenhagen van het Medisch centrum Nieuwenhagen, Yogacentrum Landgraaf, sportpark Heigank (SVN), hobbyzaak Elisa, Tuto Modo, fietsenwinkel Bike Nation Landgraaf (Heigank) en Vitaliteitscentrum Förster (Hoogstraat) hun deuren.

16-01-19

Peutertref Dr. Calshof

Voorlezen uit: Als ik een dinosaurus had!

Kinderen vinden het vaak heerlijk om te worden voorgelezen. Of ze nu klein zijn en zelf nog niet kunnen lezen, of al wat groter, van voorlezen krijgen ze niet gauw genoeg! Voorlezen heeft iets magisch, iets betoverends. Dat zit in de verhalen en dat zit in het ritueel zelf en natuurlijk is het heel goed voor de ontwikkeling van je kind.

13-01-19

Internationale dag van het Amber Alert

Jaarlijks raken duizenden kinderen vermist in Nederland.
De meeste kinderen worden gelukkig snel weer
teruggevonden. Wanneer de politie echter vreest dat het
leven van een vermist of ontvoerd kind gevaar loopt,
verandert het hele land middels AMBER Alert in één groot
opsporingsscherm. Met maar één doel: het vermiste of
ontvoerde kind zo snel mogelijk opsporen.

 

10-01-19

Waarom Mama-time werkt!!

Meer dan de helft van alle moeders hebben last van slaap tekort, ze zijn moe, ze zijn opgebrand en ervaren veel stress.
Ze zitten niet lekker in hun vel.

Ik, Janina Drummen, was ook zo’n moeder. Als de kinderen iets vroegen reageerde ik heel snel negatief, was snel boos en kon niks hebben. Ik was te moe om te koken, de was te doen en te poetsen.
Het zoog alle energie uit mij. Ik was moe, ik was op!
Waar kwam dat nu toch door??
Ik had geen mama-time. Ik ging maar door en door en zetten mijzelf op de laatste plaats.
Als de kinderen het maar goed hebben.

04-01-19

Mama-cafe Waubach; Kinderziektes

Tijdens de winterperiode lijkt het soms of je kind aan een stuk door aan het snotteren en hoesten is. Ook virusinfecties als waterpokken, vijfde en zesde ziekte heersen dan. Wil jij meer weten over hoesten, proesten, diverse kinderziektes?

29-12-18

Veilig omgaan met vuurwerk

Helaas vallen er elk jaar weer rond en tijdens de jaarwisseling onnodig vuurwerkslachtoffers. De meeste ongelukken worden veroorzaakt doordat het vuurwerk niet op de juiste manier wordt afgestoken, of dat men niet de juiste hulpmiddelen gebruikt.

27-12-18

Mijn kind is bang van vuurwerk

Vooral peuters en kleuters kunnen schrikken van plotselinge harde knallen en voor hen kan de jaarwisseling maar ook de dagen ervoor en erna vervelend zijn.

Is jouw kind bang voor vuurwerk? Lees dan verder!