Nieuws Parkstad

Alle nieuwsitems

01-06-22

Ouderbijeenkomsten over scheiden: 13 en 21 juni

Scheiden heeft altijd een grote impact. Op jezelf, je partner en je kinderen. Maar wat betekent een scheiding voor je kinderen? En hoe kun je je kinderen steunen?

Leuk wordt uit elkaar gaan nooit, maar je kunt handvatten krijgen om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Via de website van Ouderbijeenkomsten kun je je aanmelden voor een online informatiesessie met onder andere ervaringsverhalen van andere ouders. Op 13 juni is een inleidende bijeenkomst en op 21 juni een verdiepende bijeenkomst.

28-05-22

Hulplijn biedt ouders gratis, direct en anonieme ondersteuning

Eerlijk zijn over het ouderschap. Ga er maar aan staan. De Oudertelefoon biedt ouders de gelegenheid om hun hart te luchten. Chatten kan ook via de anonieme hulplijn. Niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Turks, Berbers en Arabisch.

‘Gratis, direct en anonieme ondersteuning voor iedere ouder en opvoeder.
Zeg het gewoon. De Oudertelefoon.’ Aldus afficheert de hulplijn zich op haar website.

Bellen en chatten

Ouders kunnen de hulplijn raadplegen wanneer het hen even te veel wordt. Ouders kunnen zowel bellen ook chatten met een vrijwilliger van De Oudertelefoon. Doordeweeks kan dat tussen 9.00 tot 15.00 uur en ’s avonds van 20.00 tot 22.00 uur. Dit kan in het Nederlands en Engels. Op dinsdagavond is het ook mogelijk om te chatten in het Turks (20.00 tot 22.00 uur) en op donderdagmiddag is het mogelijk om in Berbers/Arabisch te chatten tussen 12.00 en 15.00 uur. Ook is het mogelijk om op die tijden te bellen in de eigen taal.

De Oudertelefoon tel:+31851304658

bron:Ouderscentraal

24-05-22

Babystartpakketten

Een baby krijgen is geweldig! Maar er komt wel veel bij kijken. Soms levert dit zorgen op. Je baby is welkom, maar tegelijkertijd kom je ook voor veel kosten te staan.

Woon jij in gemeente:

Gemeente Heerlen

Gemeente Simpelveld

Gemeente Kerkrade

Gemeente Voerendaal

Gemeente Landgraaf

Ben je meer dan 20 weken zwanger, of heb je net een baby gekregen? En kun jij wel een steuntje in de rug gebruiken om jouw baby  een goede start te geven?

Dan is een Babystartpakket iets voor jou!  Dit is een groot pakket vol babykleertjes en spullen die je nodig hebt als je net een baby hebt gekregen. Er zijn twee pakketten; een voor de allerkleinsten en een vervolgpakket dat je kunt gebruiken tot je kindje maat 92 heeft.

Via jouw  zorg of hulpverlener,  kun je een babystartpakket krijgen. Ga in gesprek met bijvoorbeeld jouw verloskundige, het consultatiebureau, maatschappelijk werk of een andere zorgverlener.

De zorgverlener regelt voor jou gemakkelijk de rest.

Na aanvraag wordt het pakket gratis binnen twee weken bij jou of bij jouw zorgverlener afgeleverd door Stichting Babyspullen. Kijk de animatiefilm voor verder informatie!

https://youtu.be/3XkZERF7mN8

17-05-22

Kenniscafé TOS Beleving

Ervaar hoe het is om TOS te hebben! Hoe voelt het om niet goed uit je woorden te komen? Hoe is het om niet begrepen te worden? Zelf ervaren wat een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is, doet veel meer dan alleen het uitleggen van theorie. Het kweekt begrip voor een kind met TOS, het laat je beter observeren, je wordt bewust van het probleem maar vooral ook van de doorwerking ervan. Gedrag dat eerst als problematisch werd gezien, wordt nu begrepen en vertaald als een gevolg van de TOS. TOS wordt zelfs eerder onderkend wanneer men het zelf heeft ervaren. Datum dinsdag 31 mei 2022 Tijd 19:00 – 21:00 uur Locatie Groeneweg 3 6432 HG Hoensbroek.

13-05-22

Vrijdag de 13e!

Het is vandaag vrijdag de 13e, maar laat je niet van de wijs brengen.

Trek iets leuks aan en doe eens iets zorgeloos. Ga overdag naar de film, bak een lekkere taart, ga spontaan bij iemand op bezoek of verras je lief met een vrije (mid)dag.

En hoor jij die leuke song? Ga dan gerust even uit je dak en swing (met de kids) de kamer door.

 

12-05-22

Leestip: Raak elkaar niet kwijt.

De komst van een kind staat in de top drie van de grootste veranderingen in een mensenleven. Maar hoe voorkom je dat deze mooie en intense gebeurtenis het einde van een relatie betekent? In ‘Raak elkaar niet’ kwijt lees je wat er in jezelf en binnen de relatie verandert na de komst van jullie kind.

10-05-22

Geniet van de zon, bescherm jezelf!

Er komen weer heerlijke zomerdagen aan. Vergeet niet, ook als je al bruin bent, moet je je blijven insmeren met een crème met een hoge beschermingsfactor!

08-05-22

Fijne moederdag!

Wij wensen alle pleeg-, bonus-, groot- en nog veel meer moeders een fijne Moederdag en denken ook even aan alle moeders zonder kind en kinderen zonder moeder.

04-05-22

Nationale Kinderherdenking 4 mei

Op 4 mei komen duizenden kinderen samen in Madurodam voor de nationale kinderherdenking.  Samen staan ze stil bij vrijheid en herdenken. 

Dit jaar heeft Nationale kinderherdenking een interactieve film gemaakt.

Wat zou jij doen als er plotseling een 13-jarige jongen voor je deur staat en jou om hulp vraagt omdat zijn ouders net zijn opgepakt? En zou je iemand verraden in ruil voor de vrijheid van je moeder of vader? Welke keuzes maak jij voor vrijheid? Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Dat laat de oorlog in Oekraïne zien.

Doe samen met je kind mee met deze interactieve film. Maak je eigen keuzes en bepaal zo hoe de film afloopt.

https://www.nationalekinderherdenking.nl/film


04-05-22

Iris blogt: Vier de vrijheid!

Mijn moeder was getekend door de oorlog. in haar achterhoofd speelde altijd ergens de gedachte dat je niemand kon vertrouwen. Altijd was er een voorraad levensmiddelen in de kelder, voor het geval dat. Altijd legde ze uit wat de beste plek in huis was om te schuilen. Altijd zat er ergens dat vonkje angst. Angst dat er weer een oorlog zou komen met geweld, verraad en honger. Altijd was er die spanning rond deze meidagen en altijd zei ze: “Denk eraan dit mag nooit meer gebeuren.”

22-04-22

Koppige peuters zijn peuters met een eigen wil!

Als ze een jaar of twee zijn gaan peuters “ik” zeggen en “nee”. De peuter ontdekt dan dat hij een eigen persoontje is en dat hij eigen wensen en ideeën heeft. Dit is een belangrijke periode waarin het kind een eigen wil en eigen mening ontwikkelt.

Als een peuter veel wil weten en veel dingen zelf wil doen, dan betekent dit dat hij veel wil leren. Het is voor hem een eerste stap op weg naar zelfstandigheid.

Als een peuter iets kan, is dat goed voor zijn zelfvertrouwen. Hij is trots op alles wat hij leert. Als iets niet lukt, wordt hij boos of koppig.

Peuters moeten nog leren om rekening te houden met anderen. Als ze niet doen wat hun ouders willen en als ze op alles “nee” zeggen, dan doen ze dat niet expres om hun ouders dwars te zitten. Ze zijn alleen aan het onderzoeken tot hoever ze kunnen gaan.

 

19-04-22

Gratis cursus ‘Steun bieden aan vluchtelingenkinderen’

 

Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn er ook in Nederland vluchtelingen opgenomen, waaronder veel kinderen. In korte tijd hebben ze zeer stressvolle gebeurtenissen meegemaakt. Iedereen die in zijn werk te maken heeft met deze kinderen of jongeren kan een zeer belangrijke rol voor ze spelen. Om jou hierbij te helpen hebben we onder andere de gratis cursus ‘Steun bieden aan vluchtelingenkinderen’ en een animatie in het Oekraïens.

https://www.augeo.nl/vluchtelingenkinderen/

19-04-22

Landelijke Dag tegen Pesten

Het is vandaag De Landelijke Dag tegen Pesten.

Waarom is het zo belangrijk dat pesten stopt? Wat zijn de gevolgen van pesten?

18-04-22

Iris blogt: Oppassen.

Jeugd en Gezin Parkstad heeft april benoemd tot ‘maand van de peuter’. Een maand waarin we extra aandacht besteden aan het opvoeden van dit kleine grut. Lekker handig dus, zo’n maand vol met tips en tricks, maar onlangs merkte ik weer dat het uitvoeren daarvan in de praktijk soms best lastig is.

 

17-04-22

Vrolijk Pasen!

Goedemorgen allemaal, we wensen jullie een vrolijk Pasen!

15-04-22

Leren luisteren gaat stap voor stap.

Leren luisteren gaat stap voor stap.

Peuters zijn ondernemend en nieuwsgierig. Ze zijn de hele dag op onderzoek uit en ze zitten overal aan met hun handjes. Ook al horen ze steeds: ‘dat mag niet”. Want dit dringt nog niet echt tot hun door.

Peuters doen dingen spontaan, zonder erbij na te denken. Ze kunnen nog niet goed gehoorzamen, daar hebben ze nog niet genoeg verstand voor.

Om te weten of iets goed of fout is, moet je een geweten hebben. Peuters hebben dat nog niet. Voor hen zijn de ouders het geweten. Pas in de kleutertijd begint een kind zelf te begrijpen waarom iets wel of niet mag. Zo ontstaat er een geweten en zo krijgt het kind zelf een rem om geen dingen te doen die ze niet mogen.

 

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

vv