Nieuws Parkstad

Alle nieuwsitems

12-04-22

Workshopavond: omgaan met de emoties van je kind bij echtscheiding gaat niet door.

De vandaag in Landgraaf geplande workshop: Omgaan met emoties van je kind tijdens echtscheiding, gaat niet door!

Deelnemers hebben een mail ontvangen en kunnen contact opnemen met I Kuipers; tel 0621888921 of ikuipers@jenshelpt.nl.

 

05-04-22

Als je kind vraagt: ‘Hoe worden baby’s gemaakt?’

Op een dag komt je peuter/kleuter met de vraag: ‘Hoe worden baby’s gemaakt?’ 

 

01-04-22

April Peutermaand!

Peuters, ze zijn lief, ze zijn grappig, ontwapenend, maar soms ook lastig. 

Deze maand besteden we extra aandacht aan die kleine hummel met zijn eigen willetje en natuurlijk ook aan jou!

28-03-22

Vijfde Sjpruutcafé opent in Heerlen

Het vijfde Sjpruutcafé in Heerlen opent op 31 maart 2022 officieel de deuren! Ook in Molenberg kunnen mama's en papa's nu terecht bij het Sjpruutcafé om andere (aanstaande) ouders te ontmoeten, gezellig samen te zijn, vragen te stellen en om informatie te krijgen over alles wat komt kijken bij zwangerschap, bevalling, opvoeding, borstvoeding, gezonde voeding en nog veel meer.

21-03-22

Week van het geld 2022: van Doekoe naar Digi.

Vandaag begint de Week van het geld. Een initiatief van platform Wijzer in geldzaken. Verantwoord omgaan met geld is niet vanzelfsprekend.

17-03-22

Iris blogt: De lucht is overal blauw.

De lucht is blauw, de zon schijnt. Vogels fluiten het hoogste lied en er klinken klaterende kinderstemmen in de tuin.

Ergens hier niet ver vandaan schijnt ook de zon, maar dan op de puinhopen van wat eens een flatgebouw, een huis of een school was. Ook daar klinken kinderstemmen. Misschien vanuit een schuilplaats ergens onder een gebouw waar ze schuilen tegen de gevaren van de oorlog. Misschien zijn ze onderweg naar een veilige plek, ver weg van huis, tuin en familie. Terwijl de kinderen in mijn tuin vragen om nog wat drinken en klagen dat ze ‘honger’ (zin in snoep) hebben, weet ik dat de kinderen daarginds blij zouden zijn met een slok water en een stuk brood. 

14-03-22

Oudercursus Pittige Jaren

Voor wie is deze training bedoeld?

Pittige Jaren is een training voor ouders en verzorgers van jonge kinderen van 3 t/m 8 jaar die graag ondersteuning willen bij het opvoeden. Deze cursus geeft u als ouder handvatten voor het omgaan met het soms lastige gedrag van uw kind. Het programma richt zich op jonge kinderen die zich dwars, opstandig of agressief gedragen en tevens op het voorkomen van ongewenst gedrag. U kunt hierbij denken aan niet luisteren, boze buien, ruzie maken en over alles in discussie gaan. Ouders kunnen los van elkaar deelnemen of samen.

10-03-22

HelpMijnBabyHuilt’. Een nieuwe website van IMH Nederland.

HelpMijnBabyHuilt’. Zo luidt de naam van een nieuwe website van IMH Nederland. Met de ervaring van regio Twente wil het nieuwe platform door heel Nederland netwerkzorg opbouwen rond onrustige baby’s. Ouders kunnen dan sneller de juiste ondersteuning vinden.

07-03-22

Praten met je kind over de oorlog in Oekraïne.

je kunt er niet meer omheen: Rusland en Oekraïne zijn in oorlog. Grote kans dat jouw kind hier iets over opvangt, thuis, in de klas, op televisie of op social media. Het kan dus zijn dat jouw kind hier vragen over heeft. Misschien maakt je kind zich zorgen of begrijpt het niet wat er precies aan de hand is. Of misschien kennen jullie mensen die daar wonen. Of hebben jullie zelf te maken gehad met geweld of een gedwongen verhuizing waardoor het extra reacties oproept in het gezin.

21-02-22

Hier zijn de laatste tips voor deze Beweegmaand!

Lekker uitgewaaid vorige week? Dan komen nu de laatste tips voor deze Beweegmaand:

Tip 1 voor tijdens het werk: Leg op verschillende plekken elastieken en haal af en toe een elastiekje. Schiet hiermee op een bekertje of plekje op de muur en raap natuurlijk het elastiekje op. Doe je dit thuis, zorg er dan voor dat de elastiekjes buiten het bereik van kleine kinderen zijn.

Tip 2 voor buiten: Terwijl je rustig naar je werk, de winkel of door de stad/park loopt maak je af en toe een versnelling tussen bijvoorbeeld twee lantaarnpalen of bomen. Herhaal dit 5 keer.

Tip 3 voor thuis: Breng het afvalglas wat vaker naar de afvalbak. Nee, niet een hele volle tas, hup in de auto, maar lekker onpraktisch lopend, potje voor potje.

Deze tips komen van www.Spelendbewegen.nl

 

17-02-22

Doe Vriendelijk Dag

Deze dag is over komen waaien uit Amerika. De naam zegt het al, het is een dag waarop je (extra) vriendelijk bent tegen je medemens.

Groet eens de mensen op straat, glimlach in de rij bij de kassa en maak een praatje met een onbekende. Koop zomaar een bloemetje voor iemand of haal wat lekkers voor bij de koffie, thuis of op je werk. Van alles is mogelijk. En wacht vooral niet met wat extra aandacht schenken aan elkaar tot  Doe Vriendelijk Dag 2023.

15-02-22

Kids&Koffie met Kinderergotherapeut Carla van Berkel

Op woensdag 23 februari is Kinderergotherapeut Carla Van Berkel te gast bij Kids & Koffie. Carla komt haar kennis met ons delen en laat de ouders en kinderen ervaren hoe belangrijk spelen, bewegen en ontspannen voor je kind is. Zo kun je prikkels reguleren en net dat extra bieden om aan te sluiten bij wat je kind nodig heeft. Herken je dit of wil je meer weten? Kom dan ervaren wat een ergotherapeut voor jouw kind kan betekenen.

Kids & Koffie is er voor alle moeders, vaders, oma’s, opa’s en andere opvoeders. Je kindje is bij ons welkom. Mondkapje is verplicht tijdens het lopen door de ruimte en  natuurlijk hebben jullie geen verschijnselen die kunnen wijzen op besmetting met het coronavirus. 

Wanneer          : Woensdag 23 februari van 9.30-11.00 uur.

Waar                 : Locatie Jens in Brandenberg, ingang Heggenstraat 32 Landgraaf

Aanmelden      : Nancy Schiffers mail:nschiffers@jenshelpt.nl tel: 0618646543       

Kids & Koffie is ook actief op Facebook. Volg ons op  www.facebook.com/Kids-Koffie-Landgraaf

14-02-22

Carnaval: tips om het thuis te vieren

Het lijkt erop dat met carnaval in ieder geval een deel van de feestelijkheden doorgaan. Maar misschien voelt het nog niet goed om in een drukke mensenmenigte te gaan staan. Of misschien moeten jullie in quarantaine blijven omdat er net iemand in je gezin positief is getest. Daarom geven we tips om ook van de thuiscarnaval een groot feest te maken. 

13-02-22

Hier zijn de beweegtips voor deze week, doe je mee?

Hoeveel propjes kon jij raak gooien in de prullenbak?

De beweegtips voor deze week zijn:

Tip1 voor buiten: Weer of geen weer, ga samen lekker naar buiten en waait het? Loop dan eens tegen de wind in!

Tip 2 voor thuis en op het werk: Ga met je rug tegen de muur staan en zak door je benen tot ze in een hoek van maximaal 90 graden staan. Je zit dus tegen de muur zonder stoel. Pak een krant of tijdschrift en lees een kort artikeltje. Probeer zolang mogelijk in deze houding vol te houden en maak er een wedstrijdje van!

Tip 3 voor tijdens het werk: Let deze week extra goed op je zithouding. Bovenlichaam recht, buikspieren licht aangespannen. De hoek tussen boven en onderarm en onderlichaam is minimaal 90 graden. De voeten staan ontspannen op de grond.  

Deze tips komen van www.Spelendbewegen.nl

 

12-02-22

'Laat je niks wijsmaken' over puberteit, alcohol, andere drugs en gamen.

Bent u ouder of opvoeder van kinderen tussen de 10 en 18 jaar? Heeft u vragen over alcoholgebruik, roken en blowen door jongeren? Wordt u mogelijk al geconfronteerd met beginnend gebruik van alcohol, roken en blowen bij uw kind? Misschien is de oudercursus genotmiddelen over puberteit, alcohol, andere drugs en gamen dan iets voor u.

In deze cursus krijgt u informatie over het gebruik van alcohol en drugs (en de gevolgen hiervan) en krijgt u handvatten aangereikt om drinken, roken en blowen te voorkomen of met het beginnende gebruik van uw puber om te gaan. En er wordt tijdens de bijeenkomsten aandacht besteed aan de rol van de puberteit hierin. Naast het gebruik van genotmiddelen zoals alcohol en drugs komt ook gamegedrag en internetgebruik aan de orde.

Daarnaast krijgt u antwoord op vragen zoals:

  • Waarom zijn genotmiddelen zo aantrekkelijk voor jongeren?
  • Hoe praat ik met mijn kind over alcohol en drugs?
  • Hoe pakken andere ouders het aan?

Reacties van andere cursisten

Een greep uit de reacties van ouders die de cursus reeds gevolgd hebben:  

  • Het zet je tot nadenken. Een aantal praktische tips heb ik thuis al uitgeprobeerd
  • 'Niet roken en drinken door jongeren moet net zo normaal worden als dat je pas mag stemmen als je 18 bent’ 
  • Nu kan ik actuele informatie geven aan mijn kinderen. Je kunt ze niet het leven voorleven. Maar je kunt ze wel richting geven en duidelijkheid bieden

Data en locatie

Dinsdag 8, 15 en 29 maart van 19.00 - 21.00 uur

Hoofdlocatie Mondriaan
John F. Kennedylaan 301 in Heerlen
De cursus wordt gegeven in de Filmzaal: een grote ruimte waar we anderhalve meter afstand kunnen houden.

Deelname aan deze cursus is gratis

Wilt u graag meer informatie of heeft u nog vragen? Neem dan telefonisch contact op met de afdeling Preventie op

T 088 506 7200 of mail naar afdeling Preventie

08-02-22

Safe internetday 2022

 Gemiddeld worstelt driekwart van de ouders met de mediaopvoeding van hun jonge kind. Het onderwerp is nu extra relevant in verband met corona. Maar hoe zorg je dat de schermtijd leuk én veilig is? Welke boekjes, films en spelletjes zijn geschikt voor een baby of peuter? Hoe wissel je het leren en spelen af, met en zonder tablet? Een folder met zeven praktische tips biedt houvast.

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

vv