Nieuws Parkstad

Alle nieuwsitems

24-11-20

Theater Landgraaf opent de deuren voor haar jongste publiek!

Zondag 29 november 2020 speelt Theater Reuring de heerlijke kleutervoorstelling (G)uppie in het corona-proof Theater Landgraaf.

Wat is er leuker dan samen met je (groot)ouders te genieten van een voorstelling die volledig zich afspeelt in een onderwaterwereld? Je maakt in deze productie kennis met allerlei zeedieren, zoals een KWAL, een KRAB en een HAAI, maar de hoofdrol is weggelegd voor een piepklein visje: een GUPPIE.

24-11-20

Het kan nog! Deelnemen aan de briefkaartactie Parkstad. Een actie om het thema huiselijk geweld en kindermishandeling onder de aandacht te brengen.

Elke basisschool in Parkstad heeft een envelop gekregen. In deze envelop zitten briefkaarten van het programma Geweld Hoort Nergens huis en postzegels van de landelijke kinderpostzegelactie 2020.

De kinderen van deze basisscholen mogen deze briefkaart zelf voorzien van een tekening en een boodschap schrijven aan iemand. ‘Iemand’ mag iedereen zijn waar ze graag een kaartje aan willen sturen: vader, moeder, opa, oma, vriend, juf/meester enz. Alles mag!

21-11-20

Pepernotentijd!

December is echt de pepernotenmaand. Gezellig samen met je kind pepernoten bakken. Ben jij echter een beetje uitgekeken op deze lekkernij?

 

19-11-20

Boek: Heintje het breintje

Heintje het breintje, geschreven door Bianca Houben.

Kinderen worden geboren met een gezonde dosis zelfvertrouwen. Vanuit liefde wensen ouders hun kinderen een opvoeding die resulteert in een zelfverzekerde, verantwoordelijke, gelukkige volwassene die zijn eigen weg gaat! 

18-11-20

Mediagebruik bij kinderen en jongeren tijdens Corona.

Hoewel kinderen en jongeren meestal nog steeds naar school kunnen, zijn er nog steeds beperkingen waardoor ze toch weer wat vaker achter het scherm van hun televisie, telefoon, tablet of computer kunnen zitten. Bovendien is het herfst en moeten ouders nu ook weer vaker thuis werken. De vraag blijft hoe je handig omgaat met al die beeldschermen thuis. Hierover gaan onderstaande tips.

15-11-20

Week tegen Kindermishandeling: kom in actie als je kindermishandeling vermoedt.

Ieder kind dat slachtoffer is van geweld, is er één te veel. Uit onderzoek1 blijkt dat naar schatting 90.000 tot 127.000 kinderen van 0 tot en met 17 jaar jaarlijks slachtoffer zijn van kindermishandeling. Om daar aandacht voor te vragen vindt van 16 tot en met 22 november de Week tegen Kindermishandeling plaats. In die week gaat onder andere de documentaire ‘Jij bent de baas’ online in première. De campagne ‘Ik doe iets tegen huiselijk geweld’ staat dan eveneens in het teken van kindermishandeling.

13-11-20

Nieuwe manieren van vieren.

Het coronavirus heeft invloed op vakanties, feestdagen, het vieren van verjaardagen en andere gezamenlijke activiteiten. Het dagelijks leven is veranderd en beïnvloed hoe jaarlijkse feestelijkheden eruit zien. Een drukbezochte Sinterklaasintocht is in 2020 ondenkbaar en bij verjaardagen kan niet iedereen uitgenodigd worden. Ook het wekelijkse familiediner en de Sint Maarten tradities zullen anders zijn. Hoe ga je hier als gezin mee om?

12-11-20

TopTip van de week: Wijs met media

Als gezin kun je eindeloos veel plezier beleven aan alles wat er online te vinden is.

11-11-20

Documentaire: Getekend, sporen van kindermishandeling.

Voorafgaand aan de Week Tegen Kindermishandeling begint de EO met de serie: 'Getekent'. Hierin vertellen slachtoffers van kindermishandeling in het atelier van Herman van Hoogdalem over hun ervaringen en hoe het trauma op volwassen leeftijd blijft bestaan. Intussen tekent de kunstenaar een portret van hen.

Vanavond te zien op NPO2 om 21.30 uur

06-11-20

Iris blogt: Alleseter.

Over mijn ervaringen met peuters en (niet) eten kan ik hele boekwerken schrijven. Ik denk dat iedere ouder dat herkent. Je hebt gewoon kinderen die lastige eters zijn, maar er zijn ook alleseters.

Onze kleinzoon Tim van twee is nu typisch zo’n alleseter, als hij er zin in heeft natuurlijk. Groenten, fruit, vlees, vis alles wordt met smaak verorbert en hij wil vaak nog méér. Als zijn moeder niet oplet, grist hij fruit van de fruitschaal, ja ik verdenk hem er zelfs van de worst van mijn bord te pakken als ik even niet oplet.

Maar hij kan het hebben, hij is geen gram te dik. Logisch, want hij is de hele dag druk in de weer. Tim loopt niet, maar rent, springt, danst door het leven en dat kost bergen energie!

06-11-20

Tips voor ouders van 'lastige eters'.

Als ouder heb je invloed op het eetgedrag en de eetgewoonten van je kind. Hoe zorg je voor een gezellige sfeer aan tafel en een kind dat prima eet?

1. Het goede voorbeeld

Je kind leert van jouw voorbeeld. Dit geldt voor tafelmanieren, maar ook voor het eetgedrag. Eet daarom zo veel mogelijk samen met je kind.

2. De tv eet niet mee

Laat je kind geen spelletjes spelen of tv-kijken. Dat leidt te veel af. Houd het wel gezellig aan tafel.

3. Een tafel om van te smullen

Leuk eetgerei en een gezellig gedekte tafel stimuleren kinderen om te eten.

4. Vaste tijden voor maaltijden

Op vaste tijden eten, met alle gezinsleden, heeft voordelen. Het is gezellig, je kind leert die momenten te waarderen en eet op regelmatige tijden. Maar eten op vaste tijden is misschien niet altijd mogelijk. Basisschoolkinderen doen allerlei activiteiten en hebben dan rond etenstijd bijvoorbeeld training. Zelf heb je misschien ook wisselende werktijden. Kijk of er een paar dagen per week zijn waarop je wel samen kunt eten.

5. Het eten is klaar! Binnen 10 minuten aan tafel!

Roep je kind als het eten bijna klaar is. Zo kan je kind rustig afronden waar het mee bezig was en aan tafel komen zitten.

6. Neem rustig de tijd

Zorg voor een rustige, aangename sfeer en houd je kind niet onnodig lang aan tafel. Maak duidelijke afspraken over wanneer je kind wel of niet van tafel mag. Vind je kind het erg lastig om stil te zitten? Geef het dan één opdracht per maaltijd die met eten te maken heeft. Vraag bijvoorbeeld of je kind een lepel wil halen. Zo kan je kind toch even van tafel lopen.

7. Beter niet belonen

Eet je kind zijn bord niet leeg? Schenk er niet te veel aandacht aan en ruim de tafel gewoon af. Zijn jullie gewend een toetje te eten, geef je kind dit dan ook in een normale hoeveelheid. Gebruik het toetje niet als beloning of straf. Wil je kind kort na de maaltijd iets eten omdat het nog honger heeft? Ga daar dan niet op in en laat je kind wachten tot het volgende eetmoment.

8. Niet te veel tussendoortjes

Als je kind veel tussendoortjes krijgt of neemt, is het minder gemotiveerd om aan tafel het bord leeg te eten.

9. Het bord hoeft niet altijd leeg

Laat je kind zelf bepalen hoeveel het eet. Het is niet goed om meer te eten als je al vol zit.

10. Je kind laten helpen

Wil je je kind een goed gevoel geven bij de maaltijden? Dan kan het helpen als je samen het menu voor het weekend uitkiest, samen boodschappen doet en kookt. Ook samen afruimen en afwassen is op deze leeftijd vaak gezellig.

 

05-11-20

JENS-bus in Landgraaf en Voerendaal!

De jongerenbus van JENS doet nu ook Landgraaf en Voerendaal aan. Het opvallend beschilderde voertuig was in het verleden alleen in Heerlen te zien. Jeugd- en jongerenwerkers van JENS gaan in de drie gemeenten naar wijken en buurten waar geen jongeren accommodatie is.

04-11-20

gratis mondkapjes in Heerlen

Heerlen Mijn Stad en de gemeente Heerlen stellen volgende week herbruikbare mondkapjes met een Heerlens ontwerp gratis ter beschikking.

 

02-11-20

Kinderen angstig en somber door coronamaatregelen

Nederlandse kinderen voelen zich door de coronamaatregelen minder gezond en hebben vaker last van angst en somberheid. Dat blijkt uit onderzoek onder circa 1.000 kinderen van 8 tot 18 jaar dat het Emma Kinderziekenhuis van het Amsterdam UMC uitvoerde tijdens de eerste lockdown. een korte intro tekst. Twee a drie regels is genoeg

30-10-20

Leestip: De avonturen van kleine leeuw.

Samantha Kroon, moeder van een zoontje met CP, schreef het kinderboek ‘De avonturen van de kleine leeuw – Ik ben anders, net als jij’. Het boek is geschreven voor kinderen die zich anders voelen dan anderen en zich hierdoor buitengesloten of eenzaam voelen. Denk aan huidskleur, afkomst, autisme, beperking, hoog gevoelig. Het is een verhaal over accepteren dat iedereen anders is en dat je ook anders mag zijn.

29-10-20

Dag van het internet.

Vandaag is het de internationale dag van het internet. Het is belangrijk om je kind te leren om veilig om te gaan met het internet. Drie tips: