Nieuws Parkstad

Alle nieuwsitems

23-06-21

Het verhaal van Hannah*: “ik bleef bij hem en vermeed ruzies om mijn kinderen een gelukkige jeugd te geven”

Als je het in een serie of een film ziet, vind je het ongeloofwaardig hoe lang het duurt voordat slachtoffers van huiselijk geweld actie ondernemen tegen de dader. Op televisie is het fictie, maar die verhalen zijn niet zomaar verzonnen. In de praktijk verleggen slachtoffers van huiselijk geweld keer op keer hun grenzen waar de misbruiker telkens weer overheen gaat. Hannah is een slachtoffer, maar was zich er heel lang niet van bewust. Bij mishandeling dacht ze aan blauwe plekken, niet aan psychologische terreur. “Ik dacht altijd: ‘als hij me slaat, dan ben ik weg’.”

22-06-21

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is? Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert? Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

De button om te chatten zie je linksonder op onze homepage.

22-06-21

Opvoed Party in Mama-Café bibliotheek Landgraaf

Op woensdag 7 juli verzorgt dr.Joyce Akse (Opvoedcoach & Psycholoog) een Opvoed Party tijdens het Mama-Café  Bibliotheek Landgraaf.

Een Opvoed Party is een gezellige én leerzame bijeenkomst, waarin je samen met andere ouders over Opvoeding & Ouderschap praat; dat doen we aan de hand van het Opvoed Party spel.  

 

20-06-21

Fijne vaderdag!

Wij wensen alle vaders een fijne vaderdag!

19-06-21

Iris blogt: Papadag

Papadag: dansen door de kamer, proberen de krant te lezen en koken met een kind aan je been.

Het is vandaag weer papadag. Het is vroeg in de ochtend, je partner is al naar het werk. Je wurmt de onwillige armpjes en beentjes van je jongste in schijnbaar te kleine kleertjes. Kleertjes die natuurlijk al keurig klaarliggen. Er is een discussie met de oudste over dat jurkje wat ze echt niet aan doet want het is niet roze. Jouw: “Ja maar hij hangt al klaar, je hebt hem gisteren zelf uitgekozen”, weegt niet op tegen haar blik. Je smelt en natuurlijk kan ze dan dat roze jurkje aan.

Jullie gaan naar beneden, je smeert boterhammetjes, weet ondertussen twee staartjes te maken in de piekerige haartjes van je dochter en bent trots op het resultaat. Ook de tasjes staan al klaar, dus jassen aan en naar school.

16-06-21

Ouders Inc. – Online Programma voor in de Tropenjaren

Ouders Inc. is een online cursus voor ouders met jonge kinderen (0-4 jaar). De cursus helpt ouders/partners om beter met elkaar samen te werken bij de opvoeding en verzorging van hun kind(eren) en om ook oog te houden voor elkaar. Voor de cursus hoef je nergens naartoe, want jullie kunnen online de video's kijken waar en wanneer jullie willen. Jeugd en Gezin Parkstad biedt de cursus gratis aan.

06-06-21

Hoe bouw je een band op met je kind?

Hoe bouw je een band op met je kind?

  • Het zijn de kleine dingen waarmee je een band opbouwt met je kind: spelen, een verhaaltje, een badje geven, knuffelen.
  • Je kind is nieuwsgierig en wil de wereld ontdekken. Stap mee in die zoektocht en verwonder je.
  • Samen eten verbindt. Het zijn momenten om samen te praten en van gedachten te wisselen.
  • Doe huishoudelijke karweitjes samen, zoals de auto wassen en boodschappen doen. 
  •  “Waar werk je, papa?” Misschien kan je je kinderen eens meenemen en je werkplek tonen.
  • Tieners en pubers vertellen spontaan minder. Blijf betrokken: wanneer hebben ze een toets of spreekbeurt, naar welke fuif gaan ze? Vraag hoe het geweest is zonder daarbij te controleren.

bron: groeimee.be

  • Bijzondere gebeurtenissen zoals opendeurdag op de school, een sporttoernooi, bezoekdag op kamp zijn leuker als jij er ook bij bent.
  • Zoek het evenwicht: je hoeft niet de beste vriend van je kind te zijn, noch de strenge hand in huis. Ergens tussenin is prima.
  • Maak tijd voor jezelf en je partner. Het is niet goed als je altijd wordt opgeslorpt door je kind.

 

04-06-21

Vader worden, vader zijn.

Vader worden, vader zijn

Je bent samen zwanger, hoor je vaak. Toch voel je als toekomstige papa geen baby in je buik. Misschien twijfel je aan de band met je kind? Maak je geen zorgen: zowel mannen als vrouwen kunnen super ouders zijn! Lijkt het voor mama allemaal iets meer vanzelf te gaan? Genoeg tijd met je kind spenderen is de snelste manier voor een inhaalbeweging.

01-06-21

Juni = Vadermaand

In de maand juni besteden we veel aandacht aan vaders. Ze bezoeken minder snel onze website en Facebook-pagina dan moeders en we hebben een iets minder goed beeld van wat zij graag willen weten. Bekend is dat vaders gemiddeld genomen wat minder betrokken zijn bij de opvoeding dan moeders, terwijl de rol van vaders heel belangrijk is.

31-05-21

De week zonder afval!

Vandaag start de week zonder afval, wat doe jij om de afvalberg te verminderen? Praat jij er wel eens over met je kind?

 

26-05-21

Mama-Café Landgraaf gaat weer van start en dat doen we met een leuke les Zumbini!

Kinderen vinden het heerlijk om te bewegen en wat is er nu fijner dan lekker dansen op leuke en opzwepende muziek tijdens Zumba voor kinderen? Door zumbales te volgen ontwikkelen kinderen een goede motoriek, door het naar elkaar kijken, leren ze samenwerken, het versterkt hun zelfvertrouwen en taalontwikkeling en natuurlijk is het goed voor de band tussen  jou en je kind, want Zumbini doe je lekker samen! Deze gratis les wordt gegeven door Janina Drummen.

25-05-21

Veilig met je baby op de fiets!

Met je baby op de fiets boodschappen doen of naar de opvang rijden kan handig zijn. Kan je baby nog niet zitten? Dan kan hij nog niet in een fietszitje. Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om je kleine veilig per fiets te vervoeren.

Vanaf wanneer kan je baby mee op de fiets?

Zodra je baby zelfstandig kan zitten, kan hij in een fietstoeltje mee op de fiets. Meestal is je kind dan rond de 9 maanden oud. Aan het vervoeren van je baby in een autostoel is geen minimumleeftijd verbonden. Wel is het beter om hiermee te wachten tot je kleine zijn hoofd goed omhoog kan houden. Meestal kan je baby dit als hij zo’n 4 maanden. Kan hij dit nog niet? Dan is zijn nek nog te gevoelig voor de trillingen op de fiets.

24-05-21

Website JenS in een nieuw jasje!

Deze maand is onze vernieuwde website gelanceerd. Op www.jenshelpt.nl is de informatie snel en overzichtelijk in drie tabbladen te vinden: voor jongeren, voor ouders en voor professionals. Aan de hand van korte, eenvoudige teksten is alle basisinformatie over JENS terug te vinden.

In de loop van dit jaar breiden we de website verder uit met informatie over ons aanbod. Van jeugd- en jongerenwerk tot hulpaanbod en trainingen voor ouders en jongeren. Met een interactieve kaart gaan we een overzicht bieden van alle plekken in de buurt waar JENS actief is.

22-05-21

Partners door dik en dun, groeiboek voor jonge ouders!

Al heel lang is er het groene boekje dat consultatiebureaus uitreiken en waar jonge ouders allerlei data van hun kroost kunnen bijhouden. Nu is er ook een groeiboek voor nieuwe ouders, om naast het ouderen en opvoeden door ook aandacht te kunnen blijven besteden aan de partnerrelatie: Partners door dik en dun.

18-05-21

Oproep: doe mee aan onderzoek eetgedrag bij kinderen.

Lieve ouder/verzorger, wil jij een steentje bijdragen aan de wetenschap rondom het eetgedrag bij kinderen?

Dan doe samen met je kind mee aan dit waardevolle vragenlijstonderzoek* (15 min) over eetgedrag!  Iedereen mag meedoen, met en zonder eetproblemen.

Link naar de lijst: https://bit.ly/3rXz3Pc.

 

11-05-21

Buren, vrienden, familie: WIJ... doorbreken de cirkel van geweld

Van 3 tot 24 juni kun je op het Grunsvenplein in Heerlen de tentoonstelling WIJ... doorbreken de cirkel van geweld bezoeken. Een tentoonstelling die het bewustzijn rondom geweld vergroot en die zeker interessant is voor jou als professional. Aan de tentoonstelling zijn ook een aantal webinars gekoppeld waarvoor jij je kunt inschrijven. In een kort filmpje vertelt Vicky hoe zij uit de cirkel van geweld stapte.

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

De chat is nu gesloten.