Nieuws Parkstad

Alle nieuwsitems

05-02-21

Safer Internetdag

Op 9 februari 2021 is het wereldwijd Safer Internet Day. Deze dag staat in het teken van online veiligheid en digitale vaardigheden van kinderen en jongeren. 

Wil jij met je kind aan de slag met Veilig internet, neem dan eens een kijkje op de volgende websites:

04-02-21

Wereldkankerdag

Ieder jaar wordt op 4 februari stilgestaan bij de impact van kanker. Deze dag is er om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, diagnostiek en behandelingen aan te moedigen. Maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker én hun naasten of nabestaanden te onderstrepen.

01-02-21

Online cursus over alcohol, drugs en gamen!

Mondriaan geeft tweemaal per jaar een cursus voor ouders over alcohol, andere drugs en gamen. Deze gratis cursus wordt in februari voor het eerst online gegeven.

Start: 2 februari, 19.00 uur. Aanmelden kan nog!

29-01-21

Vijf tips voor thuisonderwijs

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn scholen dicht. Dit betekent dat de meeste kinderen niet naar school gaan. Zij volgen het onderwijs thuis. Dit vraagt tijd en aandacht van ouders en kinderen. Onderstaande tips kunnen je helpen in deze periode.

28-01-21

'Friekelwedstrijd'

Elk jaar betrekken de Winkbulle de basisscholen in en rond Heerlen bij de vasteloavend. Dat is dit jaar niet anders. Ze nodigen alle leerlingen uit om lekker creatief aan de slag te gaan en deel te nemen aan de kleurwedstrijd en het friekelen.

26-01-21

Chat Veilig Thuis tijdens periode avondklok ook ’s avonds bereikbaar .

Vanwege de avondklok is de chat van Veilig Thuis landelijk ook ’s avonds bereikbaar. Slachtoffers, omstanders en plegers van huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen tot en met 9 februari tijdens werkdagen van 09.00 uur tot 22.00 uur chatten met een medewerker van Veilig Thuis. Het landelijke telefoonnummer 0800-2000 voor advies en meldingen is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar.

24-01-21

Onderzoek: meer slachtoffers van kindermishandeling tijdens lockdown

 Tijdens de eerste lockdown werden in Nederland naar schatting 40.000 kinderen slachtoffer van kindermishandeling, met name van verwaarlozing van onderwijs en getuige van geweld. Dat blijkt uit het rapport Kindermishandeling tijdens de eerste lockdown van de Universiteit van Leiden.

 

21-01-21

Voorlezen is elke dag een feest!

Of je nu voor het slapen gaat een mooi verhaal voorleest in bed of overdag samen een prentenboek bekijkt, er worden herinneringen voor het leven gemaakt.

20-01-21

Elk kind telt mee!

Nee wij zijn geen postbezorgers maar wij maken wel heel veel pakketjes. Ook wij mogen even geen bezoek ontvangen, maar we zetten ons werk voort. Vooral nu.

19-01-21

Maak kans op een leuk (voor)leesboek!

 

Win jij een kinderboek?

Morgen gaan de Nationale Voorleesdagen weer van start. Woon jij in Parkstad en wil jij kans maken op een leuk (voor)leesboek voor jouw kind?

Ga dan snel naar onze facebookpagina en doe mee met onze actie!

De actie loopt tot en met vrijdag 22 januari, de winnaar krijgt het boek thuisbezorgd door boekhandel Van der Velden van Dam.

18-01-21

NPO Zapp biedt extra educatieve uitzendingen

Kinderzender NPO Zapp biedt een helpende hand tijdens de lockdown. Vanaf vandaag zenden zij iedere schooldag vanaf 13.00 uur programma's uit als Studio Snugger, Willem Wever en De Proefkeuken. Meer informatie is te vinden op www.zapp.nl.

 

17-01-21

Een nieuw sportproject bij de ROOTZ groep Heerlerbaan.

Sporten en bewegen is voor kinderen die extra aandacht nodig hebben niet altijd vanzelfsprekend. In Heerlen willen we graag dat ieder kind kan sporten, het liefst bij het reguliere sportaanbod indien dit mogelijk is. Er is echter vaak een drempel voor deze groep om aan te sluiten bij het reguliere aanbod van een vereniging. Gebrek aan informatie, geen vervoer, te prestatiegericht, te weinig acceptatie of geen capabele trainers die op een adequate manier met deze groep kunnen omgaan, zijn slechts enkele voorbeelden van deze drempels.

17-01-21

Wat kan er wél tijdens de lockdown?

Er is veel gesloten tijdens de lockdown: winkels, restaurants, cafés, musea. Logisch dat je baalt van alles wat niet kan. En toegegeven: deze periode doorkomen is een opgave, maar het is zeker niet onmogelijk. Misschien dat wat creativiteit en inspiratie je kan helpen. 

Op de website vanhet NJI staan deze en nog veel meer andere tips voor jongeren!

https://www.nji.nl/nl/coronavirus/Jongeren-en-jongvolwassenen/Over-het-virus/Wat-kan-er-wel-tijdens-de-lockdown?utm_medium=email

 

 

17-01-21

Goed nieuws van Sportconsulente Rachel De Bie van Heel Heerlen Beweegt

Sporten en bewegen is voor kinderen die extra aandacht nodig hebben niet altijd vanzelfsprekend. In Heerlen willen we graag dat ieder kind kan sporten, het liefst bij het reguliere sportaanbod indien dit mogelijk is. Er is echter vaak een drempel voor deze groep om aan te sluiten bij het reguliere aanbod van een vereniging. Gebrek aan informatie, geen vervoer, te prestatiegericht, te weinig acceptatie of geen capabele trainers die op een adequate manier met deze groep kunnen omgaan, zijn slechts enkele voorbeelden van deze drempels.

In december 2020 is in Heerlerbaan gestart met een nieuw sportproject bij de ROOTZ groep. Enerzijds willen we de kinderen / jongeren van deze groep laten kennismaken met verschillende sporten, anderzijds willen we de trainers scholen in het adequaat omgaan met deze groep in het reguliere aanbod. In de periode van december 2020 – juli 2021 zal deze groep bij 4 verschillende sportverenigingen 4 keer gaan meetrainen bij de reguliere groepen. De groep zal gaan hockeyen bij HC Nova, Judo en Jiu Jitsu beoefenen bij Budosport Parkstad, voetballen bij RKHBS en freerunnen bij Dynamica. De groepsbegeleiders van ROOTZ zijn aanwezig bij deze trainingen om coaching on the job aan te bieden en vragen van trainers te beantwoorden.

Heb je vragen of opmerkingen (ook w.b.t coronamaatregelen) neem dan contact op met Rachel De Bie, werkzaam op maandag, donderdag en vrijdag, via 06-28511763 / rdebie@alcander.nl

 

15-01-21

Iris blogt: Opvoeden is eigenlijk ook maar wat aanmodderen.

“Ondanks alle tips en adviezen is opvoeden eigenlijk ook alleen maar wat aanmodderen.”

Deze gedachte gaat door mijn hoofd terwijl ik naast het bed van onze kleinzoon zit. Ik dus heel ongemakkelijk zittend op zo’n klein peuterstoeltje, mijn knieën haast tot naast mijn oren. Hij in een hoek van zijn bedje in een wilde woeste driftbui. “Nee bed, nee niet moe, nee niet slapen”. Zijn hoofdje is vuurrood waar het eerst wit was van vermoeidheid. Tja, twee onrustige nachten en een ‘avontuur’ in het ziekenhuis, daar word je moe van.

14-01-21

Mooi Leven Huis in Limburg

Hoe wordt mijn kind gelukkig oud in een liefdevolle omgeving als ik de zorg niet meer op me kan nemen of als ik er niet meer ben? Dat is de vraag waar veel ouders van een kind met beperkingen wakker van liggen. Pascalle, Odet en Jettie zijn alle drie moeder van een kind met beperkingen. Samen hebben ze nu het initiatief genomen om een ‘Mooi Leven Huis’ te starten in Zuid-Limburg: leven zoals thuis maar dan uit huis. Een eigen woon- en leefplek waar persoonlijke behoeften voorop staan en professionele zorg gegarandeerd is. En waar ouders en familie welkom zijn en meedenken en meedoen.