Nieuws Parkstad

Alle nieuwsitems

22-10-19

Wereldstotterdag.

Als ouder kun je behoorlijk ongerust zijn wanneer je merkt dat je kind gaat stotteren. Je vraagt je misschien af of dit bij de normale ontwikkeling hoort of dat er echt sprake is van stotteren, en wat je het beste kunt doen.

 
20-10-19

Het gebruik van beeldschermen en de hechtingsrelatie ouder-kind.

Sommige professionals maken zich zorgen over de invloed van mobiele schermen op de relatie tussen ouders en kinderen. Heeft het invloed op de hechtingsrelatie?

19-10-19

Jongerenhome Basement in Landgraaf

Jongerenhome Basement, een trefpunt voor de jeugd van Landgraaf!

Gewoon lekker gamen, chillen of meedoen aan activiteiten. Het is allemaal mogelijk en de toegang is gratis!

16-10-19

Herfstvakantie: tijd om te spelen

In de vakantie kan je kind de hele dag bezig zijn met blokken stapelen, schooltje spelen, knutselen, de pop aankleden of met de brandweerauto racen. Kinderen zijn dol op spelen. Alles is spel.

Spelen is leuk en stimuleert alle ontwikkelingsgebieden: taaldenken, de sociaal-emotionele ontwikkeling en de motoriek.

Maar waar moet je op letten? Hoe spelen je kinderen op een verantwoorde manier? Welke dingen kunnen dienen als speelgoed? Wij geven je in dit artikel meer informatie en tips over spelen en speelgoed.

16-10-19

Peutertref dr Calshof: Bewegen met peuters.

Peutertref: Bewegen met peuters!

Televisie kijken, computerspelletjes spelen, ‘wandelen’ in de wandelwagen. Jonge kinderen bewegen tegenwoordig steeds minder.

Het is dus belangrijk jonge kinderen veel te laten bewegen, spelen en ontdekken. Jonge kinderen moeten hiervoor voldoende gevarieerde speel- en bewegingsmogelijkheden krijgen, zowel buiten als binnen.

15-10-19

Leestip: ‘Alle ouders klungelen maar wat aan’

Het ouderschap kan aardig wat opvoedstress met zich meebrengen, weet journalist Anna van den Breemer (34) uit ervaring. Reden genoeg om haar opvoedrubriek ‘Iedereen doet maar wat’ uit de Volkskrant te bundelen in een boek. 

14-10-19

Inspiratie voor leuke uitjes en activiteiten in de herfstvakantie

Gezellig, herfstvakantie! Wat kun je in deze fijne week allemaal voor leuks ondernemen met je gezin? Wij geven je graag wat inspiratie.

07-10-19

Op Pad: Opening van De Week van het Zorgeloze Kind.

Het is fris op de fiets deze morgen, als ik op pad ga voor de opening van de Week van het Zorgeloze Kind. Een week waarin de wens dat alle kinderen zorgeloos kunnen opgroeien tot evenwichtige volwassenen centraal staat. Een week waarin een flink aantal workshops zullen plaatsvinden waaraan zowel ouders al professionals kunnen deelnemen. Een week waarin kennis zal worden gedeeld en waarin ook ruimte zal zijn om elkaar beter te leren kennen.  

06-10-19

Scheiden: wat doet dat met een kind?

In november start JENS met drie groepen voor kinderen uit Landgraaf van gescheiden ouders. Deze KIES groepen zijn spel- en praatgroepen voor kinderen van gescheiden ouders, waarbij KIES staat voor Kinderen in een Echtscheiding.  

05-10-19

Week van de Opvoeding in Voerendaal

Hand in hand!

Opvoeden doe je niet alleen, maar samen. Hand in hand met ouders of opvoeders, spelen ook de school, sportvereniging, buren, vrienden en familie een rol in de opvoeding van het kind. Zij vormen samen de omgeving waarin kinderen opgroeien en worden opgevoed. Hoe beter opvoeders en betrokken organisaties samenwerken en elkaar versterken, hoe beter het kind gezond, kansrijk en veilig kan opgroeien.

 

04-10-19

Kind en hond, wie is de baas?

Een hond is een roedeldier en altijd op zoek naar rangorde. De ene hond natuurlijk meer dan de ander. Vooral als een kind kleiner is dan de hond, is het oppassen geblazen. De hond zal het kind automatisch als lager in rang beschouwen en geen leiding accepteren. Als het kind dan ook nog dingen doet die de hond vervelend vindt, is het vanuit het oogpunt van de hond volkomen redelijk dat hij het kind mag corrigeren. De meeste honden zullen dit doen door eerst wat te mopperen, grommen en happen. Maar als deze signalen niet worden opgepikt zal hij overgaan tot een zwaarder correctiemiddel: bijten.

 

04-10-19

Miranda blogt: Horen,zien en zwijgen.

Gastblogger Miranda Zanting van Pets&Co schreef 'speciaal voor dierendag deze blog!

03-10-19

JENS voor jonge Mantelzorgers in Landgraaf.

Woon jij in de gemeente Landgraaf en heb je iemand voor wie je moet zorgen? Een broer, zus, vader of moeder? Of misschien een ander familielid die gehandicapt of ernstig ziek is Of iemand die soms niet lekker in zijn vel zit? Dan zou het heel goed kunnen dat je mantelzorger bent. Dat doe je natuurlijk graag voor een ander, maar soms heb je ook even tijd voor jezelf nodig. Wij, van JENS Jonge Mantelzorgers zijn er voor je!

30-09-19

Iris blogt: Broer en zus.

Een tijdje geleden logeerden onze kleinkinderen een paar dagen bij ons. Dolle pret zoals altijd maar deze keer ontstond er af en toe een kleine ‘crisis’. Mijn man verzuchtte na de zoveelste keer: “Is dit normaal, deden die van ons dat ook toen ze zo klein waren? Dit is zo vermoeiend!” 

Ik antwoordde: “Ja natuurlijk hadden onze meiden vroeger ook ruzie, alle broers en zussen hebben wel eens ruzie en zeker op deze heel jonge leeftijd.”  

30-09-19

Ruzie, het hoort erbij.

Kinderen maken ruzie, het ene kind iets meer dan het andere. Soms gaat het een periode goed en dan weer niet, maar ruzie is onvermijdelijk. Als ouder kun er er soms gek van worden, het geeft je een gevoel van onmacht. Het leek je toch zo leuk, twee, drie of meer kinderen “dan hebben ze wat aan elkaar” wordt vaak gezegd. Dat is ook zo, broers en zussen leren veel van elkaar ook als ze ruzie maken. Ze leren omgaan met eigen en andermans grenzen en ze leren conflicten oplossen in een vertrouwde omgeving. 

27-09-19

Beweegkriebels

Steeds meer jonge kinderen hebben overgewicht. Dat kan komen door hun eetpatroon en/of door te weinig bewegen.

Wil jij jouw kind kind op een leuke manier stimuleren tot meer bewegen? Ga dan eens naar de site van Beweegkriebels: https://www.huisvoorbeweging.nl/gecombineerde-leefstijlinterventies-van-huis-voor-beweging/over-beweegkriebels/voor-ouders/