Nieuws Parkstad

Alle nieuwsitems

04-04-20

Wat niemand Weet, nieuwe website ter vervanging van Lotje en Co

Het onlineplatform en tijdschrift Lotje&co, met verhalen over wat het met je doet als je een zorgintensief kind hebt, stopte er bijna een jaar geleden mee. Onder de naam Wat niemand weet is nu een vervolg gemaakt op Facebook.

31-03-20

Hoe voorkom je als ouder dat stress thuis teveel wordt?

Gedwongen thuiszitten door het coronavirus kan flink stressvol zijn als ouder. Hoe voorkom je dat spanningen in het gezin te hoog oplopen en escaleren in ruzies en slaan?

De theorie van de Window of tolerance (het spanningsraam) kan je helpen te begrijpen hoe stress werkt. In de animatie(https://www.youtube.com/watch?v=U8gLstY6dYc ) is deze theorie uitgelegd hoe het voor kinderen werkt, maar geldt net zo goed voor volwassenen.

30-03-20

Autismeweek 28 maart tot 4 april

Deze week is het Autismeweek. Vanwege de coronacrisis zijn alle activiteiten afgelast maar er is een website gelanceerd:  ‘Autisme is veelzijdig’.

29-03-20

Winactie op onze Facebookpagina!

Wat doe jij om de kids bezig te houden in deze periode?
Bewegen, leren, knutselen, helpen in huis, alle tips zijn welkom. Plaats een reactie en je maakt kans op zo'n leuk boekje van Family Factory vol challenges om samen met je gezin te doen.
Deze moeder zaaide samen met haar zoontje zonnebloemen!

27-03-20

Leestip: De schermwijzer.

Juist nu kan het lastig zijn om de beeldschermtijd van je kind te bewaken. Daarom vandaag deze leestip: De schermwijzer, een praktische gids voor (groot)ouders, over schermtijd, social media, gamen en online veiligheid.
Auteurs: Peter Nikken, Dian de Vries.

De Schermwijzer van Prof. Dr. Nikken en Dr. Dian de Vries geeft antwoord op alle vragen van ouders over digitale opvoeding: Moet ik beeldschermen uit de buurt van mijn baby houden? Is het voor een peuter schadelijk om een spelletje op de iPad te doen? Op welke leeftijd geef ik mijn kind een eigen smartphone? Worden pubers depressief van social media? Dit boek staat vol praktische adviezen en tips, en gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten is dit het boek waarop iedere ouder zit te wachten.

Wil jij de locale middenstand juist nu steunen? Bestel dit boek dan niet bij een grote onlinewinkel maar gewoon bij de boekhandel bij jou in de buurt!

26-03-20

3 creatieve tips om thuis te leren (zonder beeldschermen!)

De kids zijn thuis. De school is dicht. Natuurlijk krijgen ze digitaal lesmateriaal en huiswerk om ook thuis te kunnen blijven leren. Maar, in deze thuissituatie kun je ook creatieve manieren vinden om je (basisschool)kind te helpen bij het leren. En nee, dan bedoelen we dit keer niet de digitale onderwijsspelletjes. Wij geven je 3 tips om te leren zónder schermen! 

1. Wereldbolspel

Dit is een spelletje voor de bovenbouwkinderen. Heb jij ook nog ergens een wereldbol liggen? Haal 'm uit de oude doos en speel er een topografiespelletje mee! Benodigdheden? Één wereldbol, stickers en een blinddoek (een theedoek volstaat). Draai geblinddoekt aan de wereldbol en plak op een willekeurige plek een sticker. Doe de blinddoek af en tadaaa, dit is je locatie! Kun je het werelddeel noemen? Het land? De hoofdstad misschien zelfs? Weet je misschien iets over de geschiedenis van het land? 

2. Speurtocht door het huis

Thuis zitten niet avontuurlijk? Wij dachten van wel! Houd een spannende speurtocht door je huis. In elke kamer wacht een kennisvraag. Goed beantwoord? Dan krijg je de volgende locatie! Natuurlijk wacht er op het eindstation een leuke prijs... Misschien een leerzaam leesboekje?

3. Letters leren met krantenknipsels

Zoek de letters uit je naam! Ga in tijdschriften, reclamefolders en kranten op zoek naar de letters uit je naam. Je kan elke dag één letter zoeken. Knip er zo veel mogelijk uit en plak er een leuke, vrolijke naamcollage van. Misschien een foto naar de meester/juf om te laten zien dat je deze letters al zo goed kent? 

26-03-20

Wat als spanningen thuis oplopen door coronavirus? Informatie voor jongeren!

Het zijn onzekere tijden. Niemand weet wat de gevolgen van het coronavirus precies gaan zijn en hoe lang het gaat duren. Kinderen en ouders zijn veel meer thuis dan voorheen. Dat kan voor spanningen zorgen. Zeker als je geen of minder afleiding hebt door bijvoorbeeld sport en sociale activiteiten.

Wat kun je als jongere zelf doen?

Zorg goed voor jezelf. Volg de adviezen van het RIVM. Zo zorgen wij in Nederland voor elkaar. Geef thuis zo nodig het goede voorbeeld.

24-03-20

zomertijd

Het is weer zover: het komende weekend gaat de zomertijd in. Alle klokken gaan in de nacht van zaterdag 28 maart op zondag 29 maart een uur vooruit, dat betekent dus een uurtje minder slaap!

23-03-20

Belangrijk voor iedereen met kinderen in huis!

Belangrijk voor iedereen met kinderen thuis: ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤

Gekopieerd en vertaald van een leraar in de VS.
“Beste ouder met schoolgaande kinderen,

Je hebt waarschijnlijk de neiging om een strakke minuut tot minuut rooster te maken voor je kinderen. Je hoopt op uren leren, online oefeningen, experimenten en boek verslagen. Je gaat schermtijd beperken tot alles klaar is! Maar er is iets belangrijks...


23-03-20

Winactie op onze Facebookpagina!

Winactie: lees voor!

Vanwege corona kunnen we elkaar nu soms even niet zien. Bijvoorbeeld je kleinkind, nichtje of neefje. Hoe leuk is het om ze toch voor te lezen?

Hoe doe je mee?
Ga naar onze facebookpagina. Lees voor en maak er een filmpje van. Plaats dit filmpje hieronder als reactie en maak kans op een van de Family Factory doe/boekjes : ‘Tover een glimlach op je gezin’. Een boekje vol challenges om samen met je gezin te doen. Leuk voor de komende weken!
Je kan meedoen tot vrijdag 27 maart. Win je? Dan sturen wij het boekje naar je op.

22-03-20

Op Pad: Papa’s van nu.

Het zat al een tijdje in de planning; een interview met een vader. Vaders/mannen zijn namelijk sterk in de minderheid onder onze facebookvolgers. We vroegen ons af wat de reden hiervoor zou kunnen zijn. Hebben vaders minder vaak opvoedinformatie nodig? Zoeken ze de opvoedinformatie ergens anders en zo ja waar, en hoe ziet de huidige vader zijn rol als vader?

18-03-20

Goed initiatief van Villa Pinedo!

Villa Pinedo komt met een goed initatief:

17-03-20

Hoe overleef je als gezin weken van thuisisolatie?

De volkskrant geeft vandaag een aantal tips voor ouders die met hun gezin thuis zijn.

https://www.volkskrant.nl/a-b0992b3f

Voor elke dag een nieuwe, originele tip ga je gewoon naar onze facebookpagina!

 

16-03-20

De scholen zijn dicht!

Vanaf vandaag is het stil in de scholen. Alle kinderen zijn tot 6 april thuis en dat kan soms heel lastig zijn voor jullie als ouders.
Alleen al het regelen van opvang nu de kinderopvang niet meer voor iedereen toegankelijk is en jij ook je sociale contacten moet beperken.
Heb jij co-ouderschap? Maak dan duidelijke afspraken met je ex over wat je in deze periode van elkaar verwacht. Misschien moet je nu even afwijken van de normale regeling, wees begripvol voor elkaar.

Kan jij thuis werken, dan is dat makkelijker gezegd dan gedaan met kinderen in huis.
Bedenk samen met de kinderen, als deze al wat ouder zijn, een dagprogramma. Maak dit zichtbaar door pictogrammen (plaatjes). Dat is dan alvast een leuke activiteit om te doen en geeft je kind overzicht.
Laat hierin ook schoolwerk voorkomen. Heeft je kind geen huiswerk meegekregen of is er (nog) geen digitaal onderwijs vanuit de school van je kind, kijk dan eens op het internet!
Om te voorkomen dat jij tijdens je werk telkens voor elk wissewasje wordt gestoord, kan je een rode en een groene kaart maken. Dit snappen zelfs hele kleintjes als snel. Houd vooral ook samen even gezellig pauze en geef je kind dan echt even alle aandacht, prijs hem om het lieve spelen, niet storen, de mooie tekening etc.

Wij gaan jullie elke dag een leuke tip of leuk idee geven en hebben jullie tips of ideeën? Mail deze dan naar ikuipers@jenshelpt.nl

15-03-20

Iris blogt: De ochtenden

De ochtenden met mijn kleinkinderen behoren voor mij tot de meest dierbare momenten van de dag. Zij, de kleinkinderen weten het onbewust. Ze weten van mijn wachten in de vroege ochtend, ze weten dat oma ligt te wachten op het eerste kreetje, of het stemmetje dat roept en zeker beloont zal worden met het opstaan. Hun ouders worden tijdens logeerpartijen over en weer dan ook door mij aangemoedigd om vooral uit te slapen of terug te kruipen in hun bed en maken daar dankbaar gebruik van

12-03-20

Voor de duizendste keer....

Schoenen in de gang laten slingeren. Veel te kort tandenpoetsen, de wc niet doortrekken. Net als gisteren, eergisteren en de dagen daarvoor. Waarom houden kinderen zich nou nooit eens aan de regels?