Nieuws Parkstad

Alle nieuwsitems

01-03-19

Carnaval: alcohol en jongvolwassen kinderen

Komend weekend begint carnaval. Gezelligheid en feest. Maar hoe ga je het gesprek aan met je puber/jongvolwassen kind over alcoholgebruik?

01-03-19

1 maart, nationale complimentendag

Vandaag is het complimentendag. Complimentjes werken bij groot en klein als een aanmoediging om vaker te helpen en te luisteren. Het stimuleert positief gedrag en geeft een gevoel van zelfvertrouwen, je ziet je kind ervan groeien!

27-02-19

Wie is de BOB met carnaval?

Volgende week is het weer carnaval. Voor veel mensen hoort daar ook een lekker drankje bij. Maar we roepen iedereen op om goede afspraak te maken over vervoer. Ben je van plan om met de auto naar een carnavalsevenement te gaan? Spreek af wie de BOB is. 100% BOB is 0% op.

26-02-19

Vertel-een-sprookje-dag

Er was eens... Een ouder die een heel mooi sprookje voorlas! Vandaag is het vertel-een-sprookje-dag! We roepen alle ouders op om vanavond voor het slapen gaan een sprookje voor te lezen aan hun kind. Misschien heb je nog een leuk oud sprookjesboek in de kast staan, en anders zijn er op Internet ook een heleboel leuke sprookjes te vinden.

26-02-19

Speel het Opvoedspel in mama-cafe Waubach

Kom op woensdag 13 maart naar mama-café Waubach en speel samen met andere ouders het Opvoedspel. Natuurlijk gaat het niet om winnen of verliezen maar om samen met andere ouders te praten over wat jij nu leuk of lastig vindt aan het opvoeden van je kind(eren).

Gewoon een gezellige morgen en aan het eind van de morgen neem je het gratis boekje ‘Samenspel’ van Family Factory mee naar huis.  

24-02-19

Met je kind praten over NIX18 en Carnaval?

Nu Carnaval voor de deur staat, kan het weer eens een goed moment zijn om met je kind te praten over NIX18. Voor de ontwikkeling van kinderen is het belangrijk dat ze zo laat mogelijk beginnen met drinken, zodat de hersenen verder doorontwikkeld zijn. Een paar tips op een rijtje!

22-02-19

Carnaval vieren met kleine kinderen!

Sommige kinderen krijgen de Vasteloavend met de paplepel ingegoten of zijn met het “carnavalsvirus” geboren, maar er zijn ook kinderen die het absoluut niks vinden, of in de war raken en bang worden.

21-02-19

BoekStart Babycafé: De ontwikkeling van een baby

BoekStart Babycafé,

13 maart 2019, van 10:00 tot 11:00 | HuB. Bibliotheek Kerkrade

Babycoach en docente Esther Sluijsmans vertelt over de ontwikkeling van een baby en laat met veel voorbeelden zien hoe alle domeinen met elkaar in verbinding staan. Natuurlijk is er ookgelegenheid voor het stellen van vragen.

Voor zwangeren, mama’s met kindjes tussen de 0 - 18 maanden of opa/oma’s.
Gratis, wel a.u.b. een plekje reserveren 045-763 05 20 of info@bibliotheekkerkrade.nl

20-02-19

Kamil, de groene kameleon.

Kamil de groene kameleon: Een kinderboek voor kinderen die te maken hebben met (v)echtscheiding, geschreven door Daniëlle Streggink.

Kamil de groene kameleon heeft een blauwe vader en een gele moeder. Zijn ouders krijgen steeds meer ruzie over hun verschillende kleuren. Kamil raakt in de war van de verschillende gevoelens die hij hierdoor krijgt en weet niet wat hij kan doen tot Kamil een wijze, grote groene kameleon tegenkomt.

18-02-19

Peutertref dr Calshof, maskers maken!

Carnaval staat weer voor de deur. Carnaval is bij uitstek het feest van zotheid, spot en uitbundigheid. Tijdens de carnaval maakt het niet uit hoe gek je er bij loopt. Iedereen is aanwezig, van soldaat tot sneeuwwitje en prinses tot ridder.

Tijdens deze gratis bijeenkomst gaan we maskers maken en versieren voor de carnaval. De kinderen kunnen de maskers zelf dragen of kunnen opgehangen worden in huis. Wilt u samen met uw kind maskers komen maken of andere opvoeders ontmoeten? Dan bent u van harte welkom. Daarnaast is er natuurlijk genoeg tijd om vragen te stellen aan andere opvoeders of de aanwezige professionals.

Wanneer: Woensdag 27 februari 2019 van 09:30 – 11:00 uur

Locatie:   dr. Calshof, Achter den Winkel 65, 6372 SP Landgraaf

Aanmelden: 045 – 2050013 activiteitdrcalshof@mgzl.nl

 

 

 

 

18-02-19

JENS staat voor je klaar!

De Basishulp jeugd in de gemeenten Heerlen, Landgraaf en Voerendaal wordt met ingang van 1 januari 2019 uitgevoerd door JENS. Onder de basishulp verstaan we het preventieve jeugd- en jongerenwerk, de ambulante jeugdhulp en specialistische GGZ.      
JENS is een coöperatie met 7 kernpartners: XONAR, Mondriaan, Radar, Koraal, MeanderGroep Zuid Limburg, Alcander en Welsun. Samen hebben we alle kennis die nodig is om kinderen en jongeren sterk te laten opgroeien.

17-02-19

Doe-vriendelijk-dag: vriendelijk tegen je puber!

Vandaag is het doe-vriendelijk-dag! Met een puber in huis is het niet makkelijk om op elk moment van de dag vriendelijk te blijven. Maar elk kind, en zo ook pubers. hebben regelmatig een compliment nodig.

Een schouderklopje doet wonderen

Veel ouders denken dat hun kind wel merkt dat ze tevreden zijn. Dat is meestal ook zo, maar het is beter om het ook onder woorden te brengen. Regelmatig laten weten dat je kind iets goed doet, zorgt ervoor dat het zich gezien voelt. Het bevordert het zelfvertrouwen van je kind en vergroot de kans dat het dat gedrag vaker zal vertonen.

Hoe geef je een complimentje?

  • Let heel bewust op wat je kind allemaal goed doet. Merk bijvoorbeeld op dat het de eigen kamer heeft opgeruimd.
  • Benoem het goede gedrag: ‘Hé, jij hebt je kamer opgeruimd!’
  • Zeg er iets aardigs over: ‘Wat fijn dat je alles zo goed hebt opgeruimd.’
  • Zwak je compliment aan het eind niet af. Zeg dus bijvoorbeeld niet: ‘Ik zou blij zijn als je altijd zo je best deed.’
  • Let op hoe je kind reageert. Het is waarschijnlijk ook tevreden over zichzelf, maar doet misschien een beetje onverschillig.

Een compliment ontvangen

Misschien merk je het effect niet meteen. Pubers hebben soms meer moeite om complimenten te ontvangen dan jongere kinderen. Ze kunnen denken dat er wel iets achter zal zitten. Pas daarom op om geen verborgen kritiek in je complimenten te geven! Zelfs al reageren pubers soms nors, ze hebben bevestiging van jou toch hard nodig.

Bron: www.opvoeden.nl

17-02-19

Iris blogt: Papa’s doen het zo!

Regelmatig komen onze dochters met hun gezin weer even naar het zuiden en ze logeren dan natuurlijk bij ons. Altijd geniet ik van ons samenzijn en telkens weer valt het mij op dat de papa’s van onze kleinkinderen zoveel meer met hun kids en het huishouden bezig zijn dan de papa’s van vroeger. Deze papa’s hebben niet alleen ‘papa-dagen’ maar ze staan ook midden in de nacht op om hun kroost te troosten. Ze koken, ze zorgen, spelen en voeden mee op. Natuurlijk is er doorgaans een verschil in aanpak, krijgen ze nog weleens commentaar of zo’n ‘blik-met-zucht’ van de mama, maar het gaat ze prima af.

14-02-19

Hersenontwikkeling jongens niet trager dan van meisjes.

Het idee dat de hersenontwikkeling van jongens achter loopt op die van meisjes, blijkt een hardnekkig misverstand. Dat concludeert Lara Wierenga in haar publicatie in het Journal of Cognitive Neuroscience. “Meisjes presteren op school beter dan jongens, maar dat ligt niet aan een verschil in ontwikkeling van de hersenen”, toont het onderzoek van de biopsycholoog aan de Universiteit Leiden aan.  De studie is de eerste die hersenontwikkeling direct in verband brengt met sekseverschillen en schoolprestaties. “Met dit onderzoek ontkrachten we de neuromythe dat jongens achterlopen in hersenontwikkeling. Als leerkrachten en ouders zich hiervan bewust worden, hopen we op meer gelijke kansen voor het individu, in plaats van dat we uitgaan van het jongens- of meisjesbrein”, zegt Wierenga.

13-02-19

Winactie op onze facebookpagina!

WINACTIE: maak een warme trui foto!👕📷

Komende vrijdag is het warme truiendag. We zetten de verwarming dan een paar graadjes lager en trekken lekker dikke truien aan. Zo besparen we energie!
Doe jij mee met onze winactie? Ga naar onze facebookpagina en plaats onder het bericht een foto van jezelf, je (klein)kinderen of het hele gezin in warme truien en laat zien dat jullie er klaar voor zijn. De leukste inzending wint een leuk boek van Relax Mama, met 39 leuke columns van de Club van Relaxte Moeders. Meedoen kan tot en met zondag 17 februari. De winnaar wordt na het weekend bekend gemaakt.

12-02-19

Kom in actie bij vermoedens van huiselijk geweld

Kom in actie bij vermoedens van huiselijk geweld

De nieuwe landelijke campagne ‘Het houdt niet op, totdat je iets doet’ die mensen oproept in actie te komen bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling is gestart. Bewustwording en in actie komen is belangrijk. Uit recent onderzoek van het WODC blijkt dat huiselijk geweld en kindermishandeling nog steeds op grote schaal voor komt. Dat schrijven minister Hugo de Jonge (VWS) en minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer.