Nieuws Parkstad

Alle nieuwsitems

27-10-20

KIES groep 12+ in Landgraaf van start.

Scheiden: wat doet dat met mijn kind? Als je gescheiden bent of gaat scheiden, kan dit heel wat met je kind doen. Kinderen kunnen zich boos of verdrietig voelen of misschien ook wel allebei. Of ze gaan zich dingen afvragen zoals: ‘Waarom hebben mijn papa en mama altijd ruzie?’ of ‘Is het mijn schuld?’, ’Wat gaat er allemaal veranderen als papa en mama niet meer bij elkaar zijn?’, ‘Bij wie ga ik wonen?’. Maar vooral: ik wil niet kiezen tussen mijn mama of papa!’

24-10-20

Luisteren naar je peuter.

Als je kind een peuter wordt, begint het Echte Opvoeden. Er zijn steeds nieuwe dinigen waar je op moet reageren. Dat is altijd uitdagend, vaak leuk en soms erg lastig.

 

22-10-20

Wereldstotterdag 2020!

Dit jaar zet het StotterFonds zich tijdens de campagne rond WereldStotterdag in voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. We kondigen deze bijzondere dag aan met de slogan DARE TO BE Y-Y-Y-YOU. Jezelf durven zijn als tiener is een hele kunst en dat geldt nog eens extra als je stottert.
Om jongeren aan te moedigen te zeggen wat ze denken, willen en voelen hebben zij 7 tips geformuleerd en die in de vorm van een boekenlegger vormgegeven .

https://www.stotteren.nl/

20-10-20

Wintertijd!

Er zijn heel wat volwassenen en kinderen die echt last hebben van dat ene uurtje tijdsverschil. Dat komt omdat iedereen zijn eigen bioritme heeft dat is afgestemd op het ritme van licht en donker en niet op dat van de klok.

 

15-10-20

Staatsecretaris Blokhuis lanceert nieuw landelijk meldpunt Zorgwekkend gedrag: 0800-1205

Staatssecretaris Blokhuis heeft vandaag tijdens een digitale bijeenkomst bij het regionale meldpunt openbare GGZ van de GGD Flevoland het nieuw landelijk meldpunt Zorgwekkend gedrag gelanceerd, gratis bereikbaar op 0800-1205.

Via het meldpunt kunnen mensen die zich zorgen maken over een naaste in contact komen met zorgverleners in de buurt. Daarmee kan een melding bij het meldnummer het begin zijn van hulp waar behoefte aan is. Het gaat over niet-acute zaken: bij acute crisis of gevaar is zoals gebruikelijk het nummer 112 beschikbaar, of de lokale crisisdienst van de ggz.

13-10-20

Film Mind MYMind

Mind My Mind vertelt het verhaal van Chris, een jongen met autisme, en Hans, het mannetje in zijn hoofd. Samen worden ze geconfronteerd met de sociale en emotionele uitdagingen van het leven. Wat gebeurt er in je hoofd als je autistisch bent? Hans heeft een bibliotheek vol mappen met scenario’s voor allerlei complexe sociale situaties en gaat steeds naarstig op zoek naar een passend script voor Chris. Maar hoe ga je ermee om als het meisje waar je verliefd op bent ineens voor de deur staat en het mannetje in je hoofd zich even geen raad meer weet?

11-10-20

Iris blogt: roze is voor iedereen!

Iris blogt: Roze is voor iedereen.

Ik schreef al eens over een kleinkind dat in de Ninja-fase en in de Dino-fase zat, nu is onze kleindochter Fleur van bijna 4 aan zet. Ze zit onmiskenbaar in de prinsessenfase en omringt zich bij voorkeur met regenbogen, unicorns, tule en vooral heel veel roze. De lezende meisjesmoeder zal direct begrijpen welke frustratie dit ’s morgens kan opleveren. Lange broeken zijn not-done, het moet een jurkje of een rokje zijn en dan draagt de prinses het liefste roze, roze of roze of dan tenminste iets met roze en/of met een afbeelding van regenboog, unicorn, glitters of prinses.

08-10-20

Jonge Mantelzorgers opgelet!

JENS Landgraaf heeft extra aandacht voor jonge mantelzorgers. 

1 keer per maand worden er activiteiten georganiseerd voor jonge mantelzorgers in de leeftijd van 9 - 12 jaar. Daarnaast is er iedere derde vrijdag van de maand van 18.30 - 20.00 uur een treffen voor jonge mantelzorgers in jongerenhome de Basement in Landgraaf.

05-10-20

Week van de Opvoeding 2020

Vandaag gaat de Week van de Opvoeding van start. Er zijn vanwege het coronavirus minder activiteiten georganiseerd maar op deze site staan een aantal leuke, gratis webinars die je gewoon 'vanaf de bank' kunt volgen.

https://www.weekvandeopvoeding.nl/

04-10-20

Kind en hond, wie is de baas?

Kind en hond, wie is de baas?

Helaas komen er elk jaar weer veel bijtincidenten voor. Hoe kan je dit voorkomen, hoe leer je je kind omgaan met honden?

Hoe grappig, lief groot of klein de hond is, het is en blijft altijd een roedeldier en hij is altijd op zoek naar rangorde. De ene hond natuurlijk meer dan de ander. Vooral als een kind kleiner is dan de hond, is het oppassen geblazen. De hond zal het kind automatisch als lager in rang beschouwen en geen leiding accepteren. Als het kind dan ook nog dingen doet die de hond vervelend vindt, is het vanuit het oogpunt van de hond volkomen redelijk dat hij het kind mag corrigeren. De meeste honden zullen dit doen door eerst wat te mopperen, grommen en happen. Maar als deze signalen niet worden opgepikt zal hij overgaan tot een zwaarder correctiemiddel: bijten.

 

03-10-20

Win-actie Dierendag

Morgen is het Dierendag, ga snel naar onze facebookpagina en doe mee met onze winactie!

30-09-20

Kinderboekenweek 2020

Tijdens de Kinderboekenweek 2020 gaan we terug in de tijd. Boeken brengen geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt. Natuurlijk kun je spannende verhalen lezen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid.

Op veel lokaties worden er activiteiten georganiseerd in het kader van deze Kinderboekenweek, bijvoorbeeld in Schunck: 

https://www.bibliotheekheerlen.nl/kinderboekenweek2020.html

27-09-20

Boekrecensie‘Hoogsensitief ouderschap’ door Nike Mencke

De subtitel, ‘Zo blijf je als hoogsensitieve ouder in balans’, maakt direct duidelijk dat dit boek zich richt op hoogsensitieve ouders. Dit fris vormgegeven boek is makkelijk leesbaar en in duidelijke katernen ingedeeld. Het gaat niet in op de kenmerken die passen bij hoogsensitiviteit en ook niet op de overlap met trauma, ADHD en autisme, maar wel op negen triggers die deze ouders uit evenwicht kunnen brengen.

22-09-20

Livechatten met de politie over pesten

Morgen (23 september 2020) is er van 19:00 tot 21:00 uur een speciale chat met de politie over pesten. Wordt jouw kind gepest of pest jouw kind iemand anders? Of ken je iemand anders die gepest wordt? Vertel jouw ervaringen of stel jouw vragen via de chat.

21-09-20

Wat kun je doen als jouw kind gepest wordt?

Vandaag begint de Week tegen het pesten. Wat is nou het verschil tussen plagen en pesten? Wat kunnen de gevolgen zijn van pesten? En wat kun je doen als jouw kind gepest wordt? 

 

14-09-20

Zo gaat het bij de corona-teststraat voor kinderen

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kunnen een corona-test doen. Dat kan spannend zijn voor een kind. Op veel testplekken is daarom extra aandacht voor kinderen. In Urmond is er zelfs een speciale kinder-teststraat. Kinderen krijgen daar extra uitleg over de test en er is meer tijd om de test af te nemen.