Nieuws Parkstad

Alle nieuwsitems

07-10-21

Kids & Koffie in obs Harlekijn!

Woensdag 13 oktober Kids & Koffie in OBS Harlekijn!

Zou je graag meer contact willen met andere ouders uit Landgraaf? Wil je samen met je kind(eren) van 0 tot 4 jaar iets leuks te doen, of zoek je informatie over een bepaald onderwerp op het gebied van opvoeding? Dan is Kids & Koffie iets voor jou.

We organiseren regelmatig een leuke activiteit of bespreken een thema samen met een deskundige, waarbij je al jouw (opvoed)vragen kunt stellen.

04-10-21

Kind en hond, wie is de baas?

Kind en hond, wie is de baas?

Helaas komen er elk jaar weer veel bijtincidenten voor. Hoe kan je dit voorkomen, hoe leer je je kind omgaan met honden?

Hoe grappig, lief groot of klein de hond is, het is en blijft altijd een roedeldier en hij is altijd op zoek naar rangorde. De ene hond natuurlijk meer dan de ander. Vooral als een kind kleiner is dan de hond, is het oppassen geblazen. De hond zal het kind automatisch als lager in rang beschouwen en geen leiding accepteren. Als het kind dan ook nog dingen doet die de hond vervelend vindt, is het vanuit het oogpunt van de hond volkomen redelijk dat hij het kind mag corrigeren. De meeste honden zullen dit doen door eerst wat te mopperen, grommen en happen. Maar als deze signalen niet worden opgepikt zal hij overgaan tot een zwaarder correctiemiddel: bijten.

 

30-09-21

Cyberpesten: hoe herken je het en hoe kun je het voorkomen?

Het is de week tegen het pesten. Vandaag besteden we aandacht aan een digitale vorm van pesten. Maakt je kind regelmatig gebruik van internet en sociale media? Dan kan het te maken krijgen met cyberpesten. Bij cyberpesten gebruiken kinderen media om een ander te pesten of zijn gegevens te misbruiken. Lees in dit artikel hoe je cyberpesten herkent en hoe je het kunt voorkomen. 

30-09-21

Hoe ga ik om met jaloers gedrag?

De meeste kinderen zijn wel eens jaloers. Dat hoort bij de emotionele ontwikkeling. Jaloezie uiten is dan ook geen teken van een slecht karakter. Kinderen uiten jaloezie bijvoorbeeld door boosheid, de aandacht opeisen, spullen van anderen afpakken en huilen als iemand aan hun spullen komt.

27-09-21

Week tegen het pesten

Vandaag begint de week tegen het pesten. Misschien wordt jouw kind gepest of pest jouw kind iemand anders. Het kan ook zo zijn dat er op de school van je kind gepest wordt en dat jouw kind het moeilijk vindt om hier mee om te gaan.

Wat is het verschil tussen plagen en pesten? Welke gevolgen kan pestgedrag hebben? Wat kun je als ouder doen als je iets vermoed?

21-09-21

Buitenspelen is gezond!

Nu de scholen weer zijn begonnen zou je het bijna vergeten: buitenspelen is gezond voor kinderen. Bewegen op een natuurlijke manier helpt om op normaal gewicht te blijven en het bevordert de lichamelijke motoriek. Buitenspelen is echter niet alleen gezond voor het lichaam. Het leert kinderen al op jonge leeftijd hoe ze met elkaar om moeten gaan. Het maakt hen sociaal sterker. Met wie ga ik spelen vandaag? Wie wil er met mij spelen? Wat gaan we doen?

13-09-21

Iris blogt: Ik kan het niet.

Ik kan het dus niet. Ik kan het nu niet, en ik kon het vroeger, toen onze kinderen klein waren, ook niet.

Het schijnt heel simpel te zijn: je pakt gewoon een krant, een boek, of je telefoon en je gaat lezen, bladeren, appen, scrollen… whatever. Je bent er even niet. Je hoort geen maaaaaaam, oooooomi of andere verstorende geluiden en zit doodstil, liefst met een kop thee of koffie.

08-09-21

Leer je puber omgaan met geld!

 

Naar de middelbare school

De schoolvakanties zitten er bijna op. Voor sommige kinderen betekent dat dat ze aan hun middelbareschoolavontuur gaan beginnen. Gaat uw kind naar de middelbare school? Dan verandert er financieel wat voor u en uw kind.

Als uw kind naar de middelbare school gaat is dit een goed leermoment in de financiële opvoeding. De nieuwe school brengt andere uitgaven mee. Zo zijn er meer verleidingen van kantine en snoepautomaten. Ook het sociale leven van uw kind zal veranderen. Het zal vaker buiten school met vrienden afspreken. Ook gaat uw kind nu bijvoorbeeld zelfstandig de stad in of naar de bioscoop.

Het is een goed moment om (nieuwe) afspraken te maken over de hoogte van het zakgeld. Hoeveel krijgt uw kind? En wat kan en moet het daarvan betalen? Het kan nuttig zijn om nieuwe afspraken met uw kind te maken over geld. Zo bereidt u uw kind voor op een zelfstandige financiële toekomst: https://www.nibud.nl/consumenten/naar-de-middelbare-school/

En voor alle scholieren, van brugklassers tot (bijna) 18-jarigen, is er natuurlijk https://scholieren.nibud.nl/

08-09-21

Zomervakantie: 13 t/m 19 september niet aanwezig

De vakanties van de twee communicatiemedewerkers van Jeugd en Gezin Parkstad overlappen elkaar in week 37. Daarom is er van 13 t/m 19 september niemand die de mailbox en de reacties op Facebook bekijkt. Dat doen we direct als we terug zijn.

01-09-21

Naar de brugklas.

Sommige kinderen kijken reikhalzend uit naar het moment dat ze naar de middelbare school gaan. Ze hebben behoefte aan een nieuwe uitdaging en ze genieten van alle nieuwe dingen die ze (gaan) zien en meemaken.

29-08-21

Voor het eerst naar de peuteropvang

Je hebt samen met je peuter genoten van de mooie zomer, maar nu is de zomer bijna voorbij en breekt bijna het grote moment aan dat je peuter voor het eerst naar de peuteropvang gaat. Natuurlijk heb je hem al voorbereid, verteld dat hij naar de peuteropvang gaat, een boekje gelezen over de peuteropvang of ben je al een uurtje langs geweest om “te kijken” en kennis te maken met de pedagogisch medewerksters. Nu is het grote moment dus aangebroken. 

25-08-21

Gratis cursus: wat betekent een scheiding voor je kind(eren)

Wat betekent een scheiding voor je kind(eren)? En wat kun je als ouder voor je kind(eren) doen als jij en je partner uit elkaar gaan? Als jij advies kan gebruiken en behoefte hebt aan ervaringsverhalen, kun je je gratis en anoniem inschrijven voor ouderbijeenkomsten over dit onderwerp.

15-08-21

Magazine Anders. Een nieuw magazine over moeders van een kind met een beperking.

Magazine Anders.

Dat is de titel van een nieuw magazine over moeders van een kind met een beperking die gezin, werk en extra zorgtaken combineren. Het magazine richt zich op het positief stimuleren van de arbeidsparticipatie van vrouwen met een kind met een beperking. Door de structurele zorglast gaan vrouwen geregeld minder werken, vallen uit of stoppen helemaal met werken.  

bron ouderscentraal.nl

12-08-21

12 augustus - Internationale Dag van de Jeugd

Het is vandaag 12 augustus: Internationale Dag van de Jeugd, een goede dag om aandacht te besteden aan kinderen en jongeren die opgroeien in armoede.

12-08-21

Iris blogt: Het groen is op.

We gaan weer een nachtje logeren en slapen gezellig in de slaapkamer van onze vierjarige kleindochter Fleur. Zij in haar prinsessenbed en wij op het grote matras ernaast.

Onze dochter heeft onlangs de regels rondom het slapen en vooral rondom het wakker worden weer even aangescherpt want Tim van drie wil er nog wel eens een feestje van maken in de heel vroege ochtend. Dus na het avondeten mogen de twee kleintjes oma en opa vertellen wat ook alweer de regels zijn. “Als het schaapje (slaaptrainer) de oogjes dicht heeft, moeten we blijven slapen oma. Als de oogjes oranje zijn mogen we spelen in ons bed en als de oogjes groen zijn, mogen we uit bed”,  legt onze kleindochter keurig uit en vervolgt gedecideerd: “En jij mag ons ook niet wakker maken als de oogjes van het schaapje nog niet groen zijn.” Alsof ik om half zes al naast mijn bed sta te dansen en te springen.

09-08-21

Ouders, maak gebruik van het chatspreekuur over pubers met psychische klachten

Maar liefst 1 op de 5 pubers en jongeren heeft mentale en emotionele klachten, althans dat was het geval vóór corona. Sinds het begin van de coronacrisis hebben jongeren nog meer last van stress, angsten en depressies.

 

 

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

De chat is nu gesloten.