Nieuws Parkstad

Alle nieuwsitems

25-07-21

Veilig zwemmen in natuurwater.

Met deze warmte is het heerlijk om even een verfrissende duik te nemen. En wat is nou leuker dan met het hele gezin in een mooi meertje of riviertje plonzen? Pas op, want door het warme weer is de waterkwaliteit op heel veel plekken afgenomen. Dat is ongezond en zelfs gevaarlijk voor jou en je kinderen. Wil je weten waar bij jou in de buurt het natuurwater van goede kwaliteit is? Kijk dan op http://www.zwemwater.nl.

20-07-21

Doe mee: Wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen optimisme, zelfvertrouwen en zelfcompassie.

Ben jij tussen de 16 en 23 jaar oud? Dan kun je mee doen aan twee onderzoeken van de Universiteit van Maastricht naar de relatie tussen optimisme, zelfvertrouwen en zelfcompassie. Zie onderstaande teksten.

18-07-21

Veilig barbecueën.

Met mooi weer wordt er overal gezellig gebarbecued. Doorgaans gaat dat goed maar toch gebeuren er elk jaar weer nare ongelukken waar ook kleine kinderen bij betrokken zijn. Brandwonden zijn erg pijnlijk en het is belangrijk om dit te voorkomen, maar wat doe je als het misgaat?

15-07-21

Leestip: How2talk2kids, Broers en zussen zonder rivaliteit .

Gesteggel, getreiter en geschreeuw: jouw kibbelende kinderen drijven je tot wanhoop. Die eeuwige competitie tussen broers, de rivaliteit tussen zussen en het niet willen delen met een jonger broertje.
Niets wat jij doet of zegt werkt en hoe harder jij je best doet, hoe erger het lijkt te worden. Toch is hier wel degelijk iets aan te doen.

14-07-21

Waarschuwing!

Is het straks (even) droog, laat je kind dan niet alleen buitenspelen!

De heftige regenval zorgt ervoor dat kleine beekjes veranderen in snelstromende beken met een grote afvoer. Dit is gevaarlijk. Blijf uit de buurt van deze beken en mijd plekken die dicht bij het water zijn.

Ook zijn op diverse plaatsen de riooldeksels van de rioolputten af dus let goed op! Ga voor meer informatie naar de website van de Veiligheidsregio: https://www.vrzl.nl/calamiteit/

04-07-21

Leestip: De Mantelwijzer

Dit boek is een praktische gids voor iedereen die betrokken is bij mantelzorg binnen een gezin. Denk aan jonge mantelzorgers, mantelouders, broers en zussen, familie, vrienden, zorgverleners én leerkrachten. De praktische informatie, bijvoorbeeld over financiële wet- en regelgeving, wordt afgewisseld met ervaringsverhalen en interviews. Daarnaast geeft het boek meer dan 150 tips om als mantelzorger binnen een gezin overeind te blijven.

02-07-21

Care Free app

Care-Free is een app over kindermishandeling voor jongeren van 10 jaar en ouder. Wil jij meer weten over wat kindermishandeling is? Wil je meer weten over hoe je dit bespreekbaar kan maken als je je zorgen maakt over jezelf of over een ander? Of wil je weten waarom het gebeurt? Dan kun je de Care-Free app gratis en anoniem gebruiken en zelf bepalen of je er iets mee wilt doen.

https://www.ggdappstore.nl/Appstore/PubApp/-N212schrijving

 

24-06-21

Oproep Landelijk Ouderpannel.

Onder het Landelijk Ouderpanel loopt een peiling over stress en ouderschap. Ook niet-panelleden kunnen meedoen. De peiling is bedoeld voor ouders met een kind van 0 tot 4 jaar. Niet-panelleden kunnen ook meedoen. Professionals worden opgeroepen bekendheid te geven aan dit initiatief.

24-06-21

Nieuwe naam Mama-Cafe Landgraaf!

Mama-Cafe Landgraaf heet voortaan; Kids & Koffie Landgraaf

Zou je graag meer contact willen met andere ouders uit Landgraaf.  Wil je samen met je kind(eren) van 0 tot 4 jaar iets leuks te doen, of zoek je informatie over een bepaald onderwerp op het gebied van opvoeding? Dan is Kids & Koffie iets voor jou. Terwijl de kinderen met elkaar spelen is er voor ouders de gelegenheid om met elkaar te praten en eventueel ervaringen te delen.

23-06-21

Het verhaal van Hannah*: “ik bleef bij hem en vermeed ruzies om mijn kinderen een gelukkige jeugd te geven”

Als je het in een serie of een film ziet, vind je het ongeloofwaardig hoe lang het duurt voordat slachtoffers van huiselijk geweld actie ondernemen tegen de dader. Op televisie is het fictie, maar die verhalen zijn niet zomaar verzonnen. In de praktijk verleggen slachtoffers van huiselijk geweld keer op keer hun grenzen waar de misbruiker telkens weer overheen gaat. Hannah is een slachtoffer, maar was zich er heel lang niet van bewust. Bij mishandeling dacht ze aan blauwe plekken, niet aan psychologische terreur. “Ik dacht altijd: ‘als hij me slaat, dan ben ik weg’.”

22-06-21

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is? Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert? Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

De button om te chatten zie je linksonder op onze homepage.

22-06-21

Opvoed Party in Mama-Café bibliotheek Landgraaf

Op woensdag 7 juli verzorgt dr.Joyce Akse (Opvoedcoach & Psycholoog) een Opvoed Party tijdens het Mama-Café  Bibliotheek Landgraaf.

Een Opvoed Party is een gezellige én leerzame bijeenkomst, waarin je samen met andere ouders over Opvoeding & Ouderschap praat; dat doen we aan de hand van het Opvoed Party spel.  

 

20-06-21

Fijne vaderdag!

Wij wensen alle vaders een fijne vaderdag!

19-06-21

Iris blogt: Papadag

Papadag: dansen door de kamer, proberen de krant te lezen en koken met een kind aan je been.

Het is vandaag weer papadag. Het is vroeg in de ochtend, je partner is al naar het werk. Je wurmt de onwillige armpjes en beentjes van je jongste in schijnbaar te kleine kleertjes. Kleertjes die natuurlijk al keurig klaarliggen. Er is een discussie met de oudste over dat jurkje wat ze echt niet aan doet want het is niet roze. Jouw: “Ja maar hij hangt al klaar, je hebt hem gisteren zelf uitgekozen”, weegt niet op tegen haar blik. Je smelt en natuurlijk kan ze dan dat roze jurkje aan.

Jullie gaan naar beneden, je smeert boterhammetjes, weet ondertussen twee staartjes te maken in de piekerige haartjes van je dochter en bent trots op het resultaat. Ook de tasjes staan al klaar, dus jassen aan en naar school.

16-06-21

Ouders Inc. – Online Programma voor in de Tropenjaren

Ouders Inc. is een online cursus voor ouders met jonge kinderen (0-4 jaar). De cursus helpt ouders/partners om beter met elkaar samen te werken bij de opvoeding en verzorging van hun kind(eren) en om ook oog te houden voor elkaar. Voor de cursus hoef je nergens naartoe, want jullie kunnen online de video's kijken waar en wanneer jullie willen. Jeugd en Gezin Parkstad biedt de cursus gratis aan.

06-06-21

Hoe bouw je een band op met je kind?

Hoe bouw je een band op met je kind?

  • Het zijn de kleine dingen waarmee je een band opbouwt met je kind: spelen, een verhaaltje, een badje geven, knuffelen.
  • Je kind is nieuwsgierig en wil de wereld ontdekken. Stap mee in die zoektocht en verwonder je.
  • Samen eten verbindt. Het zijn momenten om samen te praten en van gedachten te wisselen.
  • Doe huishoudelijke karweitjes samen, zoals de auto wassen en boodschappen doen. 
  •  “Waar werk je, papa?” Misschien kan je je kinderen eens meenemen en je werkplek tonen.
  • Tieners en pubers vertellen spontaan minder. Blijf betrokken: wanneer hebben ze een toets of spreekbeurt, naar welke fuif gaan ze? Vraag hoe het geweest is zonder daarbij te controleren.

bron: groeimee.be

  • Bijzondere gebeurtenissen zoals opendeurdag op de school, een sporttoernooi, bezoekdag op kamp zijn leuker als jij er ook bij bent.
  • Zoek het evenwicht: je hoeft niet de beste vriend van je kind te zijn, noch de strenge hand in huis. Ergens tussenin is prima.
  • Maak tijd voor jezelf en je partner. Het is niet goed als je altijd wordt opgeslorpt door je kind.

 

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

vv