Aandacht voor ouders is belangrijk.

Aantal keer bekeken 217 Geplaatst: vrijdag, 03 december 2021

No video selected.

Je kunt nog zo’n goede opvoeder zijn, als je niet lekker in je vel zit, komen die vaardigheden niet uit de verf. Dat blijkt uit onderzoek van Carolien Gravesteijn, lector Ouderschap en ouderbegeleiding aan de Hogeschool Leiden. ‘Aandacht voor de ouders is dus uiteindelijk in het belang van het kind.’

Carolien Gravesteijn wijst erop dat te vaak wordt geïnsinueerd dat als je de opvoedtips volgt, het allemaal wel goed komt met je kind. “Dat zorgt ervoor dat ouders denken dat ze niet goed opvoeden als het niet goed gaat met hun kind. Wetenschappelijk klopt dat niet. Niet alleen de opvoeding is hierbij een factor, maar ook hoe ouders in hun vel zitten, de genen van het kind en de omgeving. Het zou fijn zijn als ouders zich dat gaan realiseren, zodat ze zich minder schuldig voelen, minder schaamte ervaren en sneller hulp zoeken.’

Ouderschap is volgens haar veel meer dan alleen opvoeden. ‘Opvoeden is gericht op de ontwikkeling van kinderen, ouderschap betekent ook goed voor jezelf zorgen, de zorg voor een partnerrelatie, het combineren van werk, gezin en huishouden, financiële kwesties. Ik vergelijk het altijd met jongleren: ouders hebben heel veel ballen in de lucht te houden, een van die ballen is de opvoedbal.’ Dit onderscheid is volgens haar van belang. ‘Als je als professional alleen maar oog hebt voor het opvoeden, doe je aan symptoombestrijding. En je doet de ouders tekort. Als ouders niet goed in hun vel zitten, dan gaat het ook niet goed met opvoeden en uiteindelijk ook niet met de ontwikkeling van het kind. Het welbevinden van ouders gaat vooraf aan opvoeden.

 

bron: www.ouderscentraal.nl

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

De chat is nu gesloten.