Family Factory Toptip van de week: Communiceren met Peuters (werkt ook bij pubers!)

Aantal keer bekeken 186 Geplaatst: maandag, 10 februari 2020

Family
No video selected.

Toen ik als vader van drie pubers twee jaar geleden opnieuw vader werd, was ik benieuwd wat er dit keer anders zou zijn. Reageer ik anders dan toen? Ben ik anders over opvoeden gaan denken?

Wat blijkt: er is weinig veranderd. ook deze kleine ondernemer is dol op het woord ‘nee’. En ook hij regelt het allemaal heel graag zelf. Aangemoedigd door Drie Grote Broers loopt hij gewoon zelf naar boven op zoek naar schone kleren. Hij houdt hij er écht niet van als iemand anders bepaalt wat er op zijn brood komt. En weet hij feilloos waar hij Bing-filmpjes vindt op onze telefoon. 

Zoveel zelfstandigheid en autonomie: meestal is het erg leuk. Misschien maak ik me er nu ook minder druk om dan bij de andere drie. Maar toch: ik wil wel graag dat zoonlief nummer vier leert om ook rekening te houden met anderen? En om af en toe gewoon te luisteren?

Ik pakte het Inspiratieboekje er weer eens bij wat we eerder maakten voor ouders met peuters. Plezier met je peuter, heet het. Leuke tips kregen we toen van alle ouders die meeschreven! Bijvoorbeeld deze, die me nu bijzonder goed van pas komen:
1. Stel geen vraag maar geef een instructie. ‘Ik wil graag dat je….’ in plaats van: ‘Wil je even…?’
2. Vertel wat je wél wilt: ‘Ik wil dat je zachtjes praat’ werkt beter dan: ‘Niet schreeuwen!’
3. Maak je opdracht concreet. ‘Rommel opruimen’ is te onduidelijk. ‘Doe de blokken in de ton’ is te snappen.
4. Geef één opdracht tegelijk en geef voldoende tijd.
5. Moedig je peuter aan zodat hij beter volhoudt.
6. Blijf tot het eind in de buurt en geef een welgemeend compliment als het klaar is.
 
Zo zie je maar. Kleine ondernemers moet je niet al teveel beteugelen. Maar met dit soort tips help je je kleine uk en jezelf wel makkelijker de weg te vinden in peuterland. En wat blijkt: onze pubers blijken er ook bijzonder goed op te reageren. Hoe fijn is dat.
 
Veel peuter-puber-plezier!

Jan Willem
De Family Factory

Copyright © 2019 Family Factory Nederland