Goede voornemens bedenken met je kinderen

Aantal keer bekeken 66 Geplaatst: zaterdag, 01 januari 2022

Goede
No video selected.

Bij een nieuw jaar horen vaak goede voornemens. Het is grappig en leuk om samen met je kinderen goede voornemens te bedenken voor dit jaar. En natuurlijk ook om aan het eind van het jaar nog eens te kijken of het is gelukt. Hoe kan je dat aanpakken? 

Het is leuk om eerst terug te kijken op het afgelopen jaar. Waar is je kind trots op, wat heeft hij of zij in 2021 allemaal gedaan of geleerd? Misschien heeft je kind wel leren veters strikken, een zwemdiploma gehaald, of zijn jullie met elkaar een dagje uit geweest wat een hoogtepunt was? Terugkijken is ook een leuke manier om te ontdekken welke dingen je kind allemaal onthoudt van een jaar. Vertel zelf ook welke dingen jij leuk vond en wat jij in 2021 hebt geleerd.

Goede voornemens

Weet je kind wat goede voornemens zijn? Vraag je kind wat hij of zij erover weet en praat er samen over. Vertel waarom veel mensen aan het begin van een nieuw jaar voornemens maken. Noem voorbeelden van voornemens die vaak voorkomen, bijvoorbeeld minder snoepen, meer bewegen en liever zijn voor elkaar.

Nu kunnen jullie samen jullie eigen voornemens voor 2022 bedenken. Wat wil jouw kind leren? Waar wil hij/zij graag naartoe? Welke leuke dingen willen jullie graag samen doen? Het bedenken van voornemens is een leuke manier om de dromen en wensen van je kind te ontdekken. Maar: maak het niet te zwaar, ga geen strenge regels opstellen. Houd het leuk en luchtig.

Fantasie

Kinderen hebben veel fantasie en kunnen ook heel onrealistische voornemens verzinnen. Trouwen met de prins of prinses uit een sprookje, profvoetballer worden, leren vliegen, of iemand van televisie of YouTube ontmoeten. Hoe onrealistisch ook, schrijf ook die voornemens op! In dromen en fantasie kan immers alles.

En weer terugkijken

Er bestaan kerstballen waarin je briefjes met je voornemens kunt stoppen. Of je kan de briefjes in een leuke pot of doos doen. Aan het einde van het jaar haal je ze weer tevoorschijn. Zijn de voornemens uitgekomen? Misschien moeten jullie dan wel lachen om sommige dingen die jullie aan het begin van het jaar hadden bedacht!  

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

De chat is nu gesloten.