Het is weer Cito-toetsweek!

Aantal keer bekeken 54 Geplaatst: maandag, 19 april 2021

Het
No video selected.

Hoe help jij je kind door de Cito-toest week heen?

5 Tips tijdens de periode van de CITO-toets voor jezelf en je kind

1. Geen stress

Belangrijk is dat je de zelfde routines hebt als anders. Door dingen anders aan te pakken, wordt de spanning in deze speciale situatie benadrukt. Het werkt averechts als je de kinderen extra vroeg naar bed stuurt, zodat ze "beter uitgerust zijn voor de belangrijke dag".

2 Geen antwoord op de vraag tijdens de cito toets

Als een kind geen antwoord weet op een vraag, kan de paniek toeslaan en de spanning toenemen. Maak het kind duidelijk dat het verder gaat met de rest van de toets, en een kruisje zet voor de vraag om er later op terug te komen. En als het kind het antwoord dan nog niet weet toch een antwoord in moet vullen. Er is namelijk altijd een kans van 25% dat het antwoord goed is.

3. Voeding en de invloed hiervan

Voeding kan ook van grote invloed zijn op het resultaat van de toets. Goed en gezond eten is daarom belangrijk. Na een goede maaltijd kan een kind optimaal presteren. Door een gezond ontbijt wordt de spijsvertering op gang gebracht en krijgt je kind alle voedingstoffen binnen die hij nodig heeft. Een ontbijt zorgt er ook voor dat je kind zich beter kan concentreren op school, ook heeft hij minder trek in een tussendoortje.

4. Neem de tijd

Zorg dat je voldoende tijd hebt in de ochtend om alles rustig te kunnen doen. Bereid eventueel de tussendoortjes en de broodjes die voor de lunch meegaan alvast 's avonds voor. De rust van de ochtend neemt je kind mee de klas in. Spanningen of moeten opschieten blijven in zijn of haar systeem zitten. Is er wel iets voorgevallen? Zet hem of haar dan weer even met beiden voeten op de grond. Vraag je kind om drie keer diep in te ademen, de grond/schoenen te voelen met hun voeten en de schouders en hun gezicht te ontspannen.

5. Fouten in de cito toets opgaven

Elk jaar zitten er wel een paar fouten in de Cito-opgaven, waardoor vooral bij slimme kinderen paniek kan ontstaan. Het is dan ook verstandig om uw kind van te voren te laten weten dat de ‘Cito-makers’ ook wel eens een foutje maken en dat die vragen later niet meetellen. Dus als het kind een vraag niet begrijpt, kan het aan de mensen van het Cito liggen, want fouten maken is tenslotte menselijk.

bron: helderhoofdenhart.nl