Hoe bereid je je kind voor op een coronatest?

Aantal keer bekeken 54 Geplaatst: maandag, 15 maart 2021

Hoe
No video selected.

Wanneer je kind coronagerelateerde klachten heeft of in contact is geweest met iemand die positief is getest, dan is een bezoekje aan de teststraat de logische stap. Ouders die zelf zo’n staaf diep in hun neus hebben gehad, kunnen daar tegenop zien. Een kleine rondvraag op sociale media leverde een bont palet aan reacties op: ‘Alsof ik een lammetje naar de slachtbank sleepte’ tot ‘het was echt appeltje eitje’. Hoe bereid je je kind voor op een coronatest?  

Wat zeggen de deskundigen? 

Wanneer een kind klachten heeft dan wordt vaak alleen een test afgenomen via de neus, de zogenoemde antigeentest. Heeft het kind contact gehad met iemand die corona heeft, bijvoorbeeld een klasgenoot of de juf, dan is ook een test nodig via de keel. Dat heet een PCR-test. ‘Over het algemeen vinden kinderen de mond minder erg dan de neus’, zegt Danny Kleijn die in de IJsselhallen in Zwolle vooral wordt ingezet om testen bij kinderen af te nemen. 

Jonge kinderen mogen bij vader of moeder op schoot. Het wordt aangeraden dat de ouder zichzelf ook laat testen, want dat stelt gerust. ‘Timing is belangrijk. We nemen bij kinderen extra de tijd, maar je wilt dat de test zélf zo kort mogelijk duurt’, vertelt Kleijn. ‘Ik geef altijd een tweede wattenstaaf aan het kind die ze tijdens de test mogen vasthouden. Dan zeg ik: ‘kriebel er eens mee op je kin of je hand? Zal ik het ook even bij je doen?’ Dit neemt de aandacht weg van hun eigen neus. Voor ze het weten is het moment voorbij.’ 

Kleijn, die voor de coronacrisis vooral actief was als tennisleraar, heeft zijn methode de afgelopen maanden geperfectioneerd. ‘Het draait om ontspanning en geruststelling. Ik zet Kinderen voor Kinderen op, want dat is opgewekte muziek en de ouders kennen de liedjes ook. Op mijn schort staat een tekening van een paard en mijn naam met hartjes.’ Bij veel GGD-testlocaties krijgen kinderen naderhand een dapperheidsdiploma mee. 

De testafnemer houdt met een hand het achterhoofd vast als het stokje in de neus wordt geschoven. Maakt het kind een terugtrekkende beweging, dan wordt het rustig afnemen van de test lastig. ‘Als een kind echt niet wil, dan zetten we niet door en gaat het zonder test naar huis’, zegt Joyce Henzen. Als verpleegkundige infectieziektebestrijding bij de GGD IJsselland houdt ze zich bezig met de kindvriendelijkheid van het testen. ‘We nemen een kind niet in de houdgreep, want je wilt niet dat zo’n test een traumatische ervaring wordt.’

Hoe pak je het aan? 'Bij de GGD proberen we negatieve woorden als ‘eng’, ‘bang’ en ‘pijn’ te vermijden.'

 bron: Volkskrant