Interview met een pleegmoeder

Aantal keer bekeken 451 Geplaatst: dinsdag, 06 november 2018

Interview

Vandaag spreken we met Susan (58 jaar). Ze woont samen met haar twee pleegzonen (10 en 14 jaar) in Brunssum. Waarom heeft Susan de keuze gemaakt om pleegmoeder te worden? Vindt ze het soms moeilijk? Wordt ze ook begeleid? Lees hier het hele interview!

Waarom heb je de keuze gemaakt om pleegouder te worden?

Ik ben jaren geleden gestopt met werken, om gezondheidsredenen. Ik had al kinderen, die inmiddels opgegroeid waren, maar ik was nog niet klaar met het ouderschap. Toen zei mijn zus: ‘Waarom ga je niet zorgen voor pleegkinderen?’. Toen ben ik me daarin gaan verdiepen en heb ik het eerste pleegkind in huis genomen.

Voor hoeveel pleegkinderen heb je gezorgd?

In totaal heb ik voor acht pleegkinderen gezorgd. Sommige waren bij me voor langdurige opvang, sommige voor crisisopvang, die bleven vaak korter.

Is het niet moeilijk om de kinderen weer te zien weg gaan?

Eerst was ik bang om ze los te laten. Maar je bent er ook op voorbereid. Soms gaan ze naar een situatie terug waar ik moeite mee heb, dan is het wel moeilijk. Voor de kleinere kinderen is het soms ook moeilijk. De wat oudere kinderen begrijpen het vaak al beter.

Op dit moment heb je twee pleegkinderen. Gaan die ook weer weg?

Deze kinderen kunnen gelukkig bij me blijven. Ze zien hun eigen ouders ook nog af en toe. Die komen dan soms bij me langs op de koffie. Het is goed geregeld. Mijn pleegzoons zeggen tegen me: “Jij zorgt nu voor ons, maar later zullen wij voor jou zorgen”. Dat is heel mooi.

Word je ook begeleid?

Ja, zeker. Op dit moment word ik begeleid een begeleidster van Scoor. Ik hoef maar te bellen. Als er een probleem is, of als ik gewoon advies wil. Ze staat altijd voor me klaar.

Heb je nog een boodschap voor mensen die misschien pleegouder willen worden?

Het is leuk om te doen. Het maakt niet uit als je al wat ouder bent, of als je alleenstaand bent. Je hoeft ook niet 100 % gezond te zijn. Probeer het gewoon! Ieder kind is bijzonder.