Invloed van vaders op leesgedrag kinderen

Aantal keer bekeken 39 Geplaatst: zaterdag, 20 februari 2021

Invloed
No video selected.

Jongens hebben een achterstand in lezen ten opzichte van meisjes. Hoe kan jij jouw zoon helpen om meer leesplezier te krijgen en de leesvaardigheid te verbeteren? Onderzoek wijst uit dat vaders vaker als rolmodel kunnen optreden.

De vader als rolmodel.

De leesopvoeding wordt hoofdzakelijk uitgeoefend door vrouwen en binnen het gezin door moeders. Veel wetenschappelijk onderzoek heeft betrekking op de voordelen van een voorlezende moeder voor de taalontwikkeling van kinderen. Er bestaat voorzichtig bewijs dat vaders een eigen duit in het zakje doen: dus als aanvulling op moeders.

  • Vaders die actief het lezen stimuleren zorgen voor directe winst. Er bestaat een positief verband tussen de voorleesfrequentie van de vader en de taalvaardigheid, boekkennis en het verhaalbegrip van hun kinderen.
  • Daarnaast kunnen vaders het goede voorbeeld geven. 7- tot 15-jarigen die hun vader regelmatig met een boek zien, lezen zelf ook vaker boeken. Juist omdat vaders over het algemeen minder vaak lezen, maakt het mogelijk meer indruk als ze dit wel doen.
  • Vaders stellen tijdens het voorlezen over het algemeen meer vragen dan moeders, en doen meer verhelderende en bevestigende uitspraken.
  • Ook hanteren ze in de interactie met hun kind complexere taal, die uitdaagt en 'meer van de wereld' is en verzinnen ze bovendien vaker zelf nieuwe verhaallijnen. 

Wil je meer lezen hierover? Ga dan naar: https://www.leesmonitor.nu/nl/jongens-en-meisjes

Als leestip geven wij het boek: Op de Bouwplaats!