Iris blogt: Hang zelf de slingers op!

Aantal keer bekeken 108 Geplaatst: zaterdag, 13 februari 2021

Iris
No video selected.

Het is vrijdagavond, de vrijdag voor carnaval. Andere jaren kon je tot bij ons vaag de geluiden van het feest in de stad horen. Dit jaar niet, het is stil. Geen zingende en dansende mensenmassa. Geen intocht van de Blauwe Sjuut die met zijn grote confettikanon het feest in knalt. Niets van dit alles.

De kinderen hadden wel allemaal een beetje feest op school. Via Whats App en facebook stuurden familie en vrienden foto’s van hun verklede (klein) kinderen. Onze kleinzoon uit het noorden van het land kreeg er weinig van mee, die was volop bezig met winterpret, maar van onze dochter uit Brabant kreeg ik wel carnavalsberichtjes. Fleur van vier mocht verkleed naar school. Dat was al een heel dingetje geweest die morgen. Keuzestress voor de verkleedkist. Wilde ze prinses worden, Lisa, of dan toch Minnie Mouse? Aan het eind van de dag haalde onze dochter haar van school en vroeg natuurlijk hoe het was geweest. Met een zucht zei Fleur: “Ach mama, Sinterklaas is voorbij en Kerstfeest ook, maar wanneer is nu corona voorbij? Ik wil weer samen met de kindjes dansen en dat mocht niet door corona.”

Daar had onze dochter geen antwoord op en ook papa en opa niet. Nee zelfs oma, die altijd wel een antwoord heeft op belangrijke vragen van peuters en kleuters zoals; “Waar wonen de kabouters, heeft Sinterklaas een zwembroek en waar slaapt de paashaas”, wist hier geen antwoord op.

Aan het eind van de dag ging ik even naar zolder, op zoek naar een nieuwe lading voorleesboeken voor het aanstaande logeerpartijtje. Daar viel mijn oog op een kist en hoewel ik wist wat erin zat, kon ik het niet laten. Ik maakte hem open en de kleuren rood groen en geel sprongen eruit. Sjaals, handschoenen, pruiken, hoeden en nog wat ballonnen en serpentines van vorig jaar en in gedachten hoorde ik mijn vaders stem:  “dDe slingers moet je zelf ophangen. Je moet het zelf doen, je leven zelf mooier kleuren.”

Afgelopen jaar hebben we heel wat zelf moeten doen; thuis werken, je kinderen leren wat bakker –jager –keuken en kasteel woorden zijn. Opletten dat je niet teveel coronakilo’s krijgt, altijd een mondkapje bij de hand hebben, handen wassen en denken aan iemand die ergens zit te verpieteren. Dus nu gaan we zelf de slingers ophangen. Het is carnaval, het is vakantie, de kinderen zijn weer thuis, laten we niet zuchten, maar er wat van maken. Hang slingers op en ballonnen, maak een rode neus en doe de polonaise rond de tafel. Ben jij geen carnavalist? Maak er toch wat van, kook wat lekkers samen met de kinderen. Kom doe gewoon eveneens iets geks, slaap bijvoorbeeld eens een nachtje met zijn allen in de woonkamer. Organiseer een ‘alles andersom dag’ of laat de kinderen voor een dag de baas zijn. Gewoon even los, even iets anders en houd vol want net zoals Sinterklaas, en Kerst gaat corona ook een keer voorbij.