Iris blogt: Het wordt altijd weer licht.

Aantal keer bekeken 266 Geplaatst: woensdag, 22 december 2021

Iris
No video selected.

Terwijl het gonsde van de onrust over aangekondigde persconferentie nummer zoveel, schoot er door mijn hoofd slechts één gedachte: ‘Oh help, ik moet nog een blog schrijven voor kerst.’ Waarop ik direct dacht aan wat mijn moeder altijd zei: ‘Niks moet, poepen moet.’

Dat is een waarheid als een koe. Probeer vooral niet iets creatiefs te doen onder tijdsdruk of met het idee dat het moet, want dan blokkeer je direct. Ik schoof de gedachte dus aan de kant. Tenslotte waren er een heleboel vragen die door mijn hoofd speelden en zaken die ik nog wilde regelen op deze dag voor de lockdown.

Zo was ik vier weken geleden naar de kapper geweest en vroeg ik mij af of ik mijn haar nog kon laten knippen en zo nee, hoelang dit korte kapsel dan leuk zou blijven. Dat voor wat het waard is natuurlijk, want ook mijn agenda zit tijdens zo’n lockdown niet vol met leuke feestjes en uitjes. Maar toch ‘als je haar maar goed zit’, is niet voor niets een bekende uitspraak.

Kon ik straks nog wel naar de fysio? Bleef de sportschool open? Mijn mascara was bijna op en was winkel X dan een essentiële winkel of niet? Voor mij wel, maar wat zou Rutte daarvan zeggen? Omdat ik geen rode kaarsen meer in huis had en ook nog kerstmutsen wilde kopen, ging ik er toch maar even op uit. Tevergeefs want heel Limburg had rode kaarsen en kerstmutsen nodig. Met lege handen ging ik naar huis met inmiddels weer het stemmetje in mijn hoofd: ‘Blog schrijven, blog schrijven.’

Die avond zat ik met een kopje thee en een speculaasje voor de tv. Helemaal klaar voor de persconferentie en ja hoor daar was ie dan: De Lockdown. Gelukkig bleef de fysio wel open en kon ik ook nog mascara kopen, maar de sportschool ging dicht. Het uitje naar Gaia Zoo met onze kleinzoon en naar De Notenkraker met onze kleindochter kon ik schrappen. Nada, noppes, niks van dat alles. Met dat sombere vooruitzicht kroop ik die avond sipjes mijn bed in: ‘Morgen maar eens kijken wat we nog wel kunnen doen tijdens de kerstvakantie én ik moet nog een blog schrijven.’

De volgende morgen was het onderstaande gedicht het eerste wat ik zag in onze familie-app. En deze blog floepte in mijn hoofd, want er is een boodschap die ik met jullie wil delen: het wordt altijd weer licht, het wordt altijd weer lente. Hoe diep je ook zit, hoe donker het ook kan zijn in je leven, maak er mooie feestdagen van. Blijf hopen, blijf liefhebben en blijf vooral vertrouwen dat het goed komt.

De laatste gewone dag

Dit was de laatste gewone dag. We aten wafels

op de markt, belden of de kapper nog een gaatje

had (natuurlijk niet) en haalden diep adem:

weer betalen we met vrijheid, ruimte, tijd,

 

Tel tot tien en draai het om. Wie van rust houdt

krijgt een nieuw seizoen cadeau. Neem de warmte

mee en elkaar, een land vol beren in winterslaap,

vlak voor de vorst ondergronds als bollen

 

en in het zuiden wacht de zon. Droom van

de warmte op je gezicht, de langste nacht blijft

de langste nacht. Het donkerste uur komt

vlak voor het licht.

 Ingmar Heytze

 

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

De chat is nu gesloten.