Iris blogt: Papadag

Aantal keer bekeken 341 Geplaatst: zaterdag, 19 juni 2021

Iris
No video selected.

Papadag: dansen door de kamer, proberen de krant te lezen en koken met een kind aan je been.

Het is vandaag weer papadag. Het is vroeg in de ochtend, je partner is al naar het werk. Je wurmt de onwillige armpjes en beentjes van je jongste in schijnbaar te kleine kleertjes. Kleertjes die natuurlijk al keurig klaarliggen. Er is een discussie met de oudste over dat jurkje wat ze echt niet aan doet want het is niet roze. Jouw: “Ja maar hij hangt al klaar, je hebt hem gisteren zelf uitgekozen”, weegt niet op tegen haar blik. Je smelt en natuurlijk kan ze dan dat roze jurkje aan.

Jullie gaan naar beneden, je smeert boterhammetjes, weet ondertussen twee staartjes te maken in de piekerige haartjes van je dochter en bent trots op het resultaat. Ook de tasjes staan al klaar, dus jassen aan en naar school.

Ben jij soms die vader met die grote knot op zijn hoofd en drie kinderen in de bakfiets die ik ’s morgens langs zie komen? Of die vader balancerend op de fiets, een stoeltje voor en een stoeltje achter? Ben jij die vader die geduldig met aan elke hand een kind de weg naar school loopt, stilstaand bij elk blaadje, bloemetje of steentje op de grond? Of ben jij het die handig de Maxi-Cosi in de auto weet te manoeuvreren, terwijl je de oudste aanmoedigt om zelf in het autostoeltje te klimmen?

Papadag, tijd voor een kopje koffie. Het scherm van je telefoon licht op, het is een appje van je vrouw met wat instructies. Je zucht: “Ach vrouwen, ze kunnen het niet laten.” Met het mobieltje nog in je hand (want je leest net wat interessants) graai je naar de jongste die een verdacht donkerbruine geur verspreidt, de ‘ochtendboodschap’. Je draait je hand er niet voor om, want in tegenstelling tot generaties papa’s voor jou weet jij wel hoe je luiers verschoont, flesjes warmt, snotneuzen handig schoonmaakt en traantjes droogt.

Papadag, samen wat ‘werken’ in de tuin. Spelen met de blokken, een poging tot het lezen van de krant. Oh, de was moet nog in de machine en die andere mand vol schone was wil je nog vouwen, maar eerst terug naar school om de oudste op te halen. Natuurlijk mag er een vriendinnetje mee om te spelen, maar kiezen is zo moeilijk als je net vier bent en jij bent Superpapa dus worden het twee vriendinnetjes.

De rest van de middag is vol gekwebbel. Jullie dansen, knutselen en je moet even inspringen bij een ruzietje. Ook daar draai je je hand niet voor om. De tijd glipt door je vingers. En ja echte mannen huilen tegenwoordig wel, dus schiet jij vol als je ziet hoe je jongste de oudste probeert te troosten als zij zich bezeert.

Als je partner thuiskomt, heb jij het eten al klaar want natuurlijk kan je koken. Zelfs met een kind ‘helpend’ aan het aanrecht en de ander hangend aan je been.

Ach het speelgoed ligt nog her en der en de was ben je helemaal vergeten, maar ja het was papadag vandaag en daarvan geniet je elke  keer weer!

Heb jij ook een papadag? En hoe betrokken was jouw vader bij de opvoeding?

 

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

De chat is nu gesloten.