Iris blogt: Racelezen

Aantal keer bekeken 98 Geplaatst: zaterdag, 09 oktober 2021

No video selected.

Het is een mooie nazomerse dag in september en we vieren de verjaardag van onze oudste dochter. Het hele gezin is compleet en we hebben heel wat bij te praten over onze vakanties. Natuurlijk gaan de kleinkinderen inmiddels weer naar de peuteropvang en naar school en ze hebben hele verhalen over nieuwe juffen en oude en nieuwe vriendjes in hun klas. Jan zit nu in groep vier en leert lezen. Hij vertelt ons over racelezen en het thuis moeten oefenen met flitswoorden.

Racelezen, flitswoorden, het moet snel, het moet vaak en vooral het MOET.  Oei, dit strijkt  tegen mijn haren in. Lezen is voor mij rust, genieten van de woorden, wegduiken in een verhaal.

Snel lezen hoeft voor mij niet. Taal proeven en ervaren, dat vind ik wel belangrijk. Bijvoorbeeld zoals vorig jaar toen Jan net een paar weken in groep drie zat. Hij logeerde bij ons en we gingen samen bakken. Ik liet hem het recept ‘lezen’. Gewoon, lettertje voor lettertje en soms raden. Nee, het hoefde niet foutloos, het hoefde niet snel, maar zo kon hij wel ervaren waarom leren lezen belangrijk is en leuk kan zijn.

Dan moedigt onze andere dochter Fleur van vier aan: “En vertel eens, wie was er bij jou in de klas?” Ik ga raden: “Een nieuwe kindje of misschien Sinterklaas al?” “Nee hoor het was de letterdief!”, juicht ze. “De letterdief? Maar die kwam vroeger toch pas in groep 3 of 4 en toch niet al in groepje 1?”, roep ik uit.

Er is vast goed over nagedacht. Op school weten ze wat ze doen, laat ik daar maar op vertrouwen. Maar moet het allemaal zo vroeg en zo snel? Op diverse sociale media lees ik hoe yogaklasjes en trainingen mindfulness voor kinderen als paddenstoelen uit de grond schieten en ik begin nu te begrijpen waarom.

We kletsen nog heel wat af in die dag. Ik leen nog een boek van een van de meiden en neem mij voor om thuis weer te gaan neuzen in het nieuwe aanbod kinderboeken. Want zoals elk jaar koop ik voor de kleinkinderen een boek in de Kinderboekenweek. Gewoon omdat (voor)lezen zo belangrijk is. Even knus tegen elkaar aan. Even rust in de hectiek van de dag. Of om gewoon om zelf in het herfstzonnetje weg te dromen in een ander wereld, een wereld zonder racelezen, flitswoorden of letterdieven die veel te vroeg langskomen.

 

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

De chat is nu gesloten.