Iris blogt: “Tandenpoetsen bij peuters… zo overgewaardeerd!”

Aantal keer bekeken 115 Geplaatst: zaterdag, 09 februari 2019

Iris

Dat was wat ik dacht tijdens de zoveelste poging om de tandjes te poetsen van kleinzoon Jan (20mnd). Dochterlief had voor zijn  logeerpartij duidelijk gezegd: “Denk er aan, elke avond zijn tandjes poetsen hoor en dat vindt hij niet leuk mam (grijns)…….”

De eerste keer dat ik met de mini-tandenborstel kwam aanzetten, opende hij bereidwillig zijn mondje en er werd vrolijk gepoetst, ook de avonden daarna  ging het zonder probleem. Ik voelde mij Super-Oma!!!

Maar goed, toen ik op dag vijf de tandenborstel pakte, sloot Jan gedecideerd zijn mondje, en deed hem alleen nog open om een duidelijk “NEE” te laten horen.

Ik ging op de jolige toer; grapjes, mijn mond ook open doen enz. Eén avond een groot succes, maar daarna was en bleef het “NEE”.

Hoewel ik ouders doorgaans het advies geef om vooral niet te vaak van strategie te veranderen, ging ik wanhopig het hele rijtje af. Tot dus het moment kwam waarop ik mij hardop afvroeg of tandenpoetsen bij die kleintjes niet echt enorm overgewaardeerd werd  en besloot om er geen strijd meer van te maken. Tenslotte moet logeren bij oma en opa ook gewoon LEUK zijn!

De volgende avond het ritueeltje veranderd, het tandenpoetsen  gewoon overgeslagen. Jan keek met vragende oogjes, “Poesse?” vroeg hij. ”Nee, Jan. Dat doen we niet meer hoor ” gaf ik als antwoord en ging door met wat ik bezig was. Zo ontstond er een nieuw ritueel. Hij vragen en ik eerst “nee” zeggen en dan “vooruit dan maar”. Voorlopig werkt het maar voor hoe lang,  dat weet je met peuters nooit!

Wil je tandenpoetstips of meer weten over het voorkomen van tandbederf bij jou en bij je kind? Ga dan naar: www.ivorenkruis.nl