Iris blogt: Vier de vrijheid!

Aantal keer bekeken 278 Geplaatst: woensdag, 04 mei 2022

Iris
No video selected.

Mijn moeder was getekend door de oorlog. in haar achterhoofd speelde altijd ergens de gedachte dat je niemand kon vertrouwen. Altijd was er een voorraad levensmiddelen in de kelder, voor het geval dat. Altijd legde ze uit wat de beste plek in huis was om te schuilen. Altijd zat er ergens dat vonkje angst. Angst dat er weer een oorlog zou komen met geweld, verraad en honger. Altijd was er die spanning rond deze meidagen en altijd zei ze: “Denk eraan dit mag nooit meer gebeuren.”

Ik ben blij dat zij deze 4 & 5 mei niet meer mee hoeft te maken, want hoewel we in ons land nog in vrede kunnen leven, is er weer oorlog in Europa. Zijn er dichtbij weer mensen op de vlucht voor geweld, honger en het gevaar om verraden te worden omdat je een eigen mening hebt (die niet hetzelfde is als de mening van de mensen aan de macht). Mensen die krassen oplopen door oorlog, of erger.

Mijn moeder zei altijd: “Je mag, je moet het altijd zeggen als je het ergens niet mee eens bent of als je iets onrechtvaardig vindt. Doe dat netjes en zorg dat je niemand opzettelijk kwetst.”

Als Nederlander mopperen we heel wat af. Over alles en niks hebben we een mening. We vinden het hebben van deze mening zo belangrijk dat we hem te pas en te onpas uiten, zonder erbij na te denken dat we hierbij ook weleens heel onhandig over grenzen heen gaan of (groepen) mensen kwetsen. Wij leven in vrijheid, maar we gaan soms wat slordig om met onze vrijheid.

Sta dit jaar op 4 mei bewust stil bij iedereen die slachtoffer was en is van oorlogsgeweld en bij iedereen die niet in vrijheid kan leven of zijn mening kan uiten. En vier dan op 5 mei niet alleen onze vrijheid maar denk ook na over wat jij kunt doen om onrecht tegen te gaan.

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

vv