Iris blogt: Warme truiendag

Aantal keer bekeken 68 Geplaatst: vrijdag, 07 februari 2020

Iris

Vandaag is het warme truiendag, in het leven geroepen om energieverspilling tegen te gaan. Meedoen is simpel: zo zegt de bijbehorende website, zet de verwarming lager, trek een extra warme trui aan en bespaar 6% energie en CO2 per graad. Als heel Nederland op 1 dag 1 graad lager stookt, besparen we 6,3 miljoen kilo CO2! Doen we dat een heel stookseizoen lang, dan besparen we maar liefst 1 megaton CO2!

Kijk dat is nog eens wat, en je kunt dus eindelijk de hele dag die leuke warme trui aan die je nog niet gedragen hebt deze winter omdat kou en sneeuwpret zich nog niet hebben voorgedaan.

Ik ben van de truien, vooral van het truien breien. Toen onze oudste dochter zwanger was , greep ik weer naar de breinaalden. Heerlijk om van die kleine truitjes te breien. Het gezellig tikken van de naalden en met elk steekje denken aan het kleinkind voor wie de trui gaat worden. Het blijkt ook heel goed te helpen tegen het verorberen van chips en blokjes kaas tijdens gezellige avondjes voor de t.v. en tja, nu er in elke auto navigatie zit, tikken de breipennen ook ijverig door tijdens de ritjes naar onze dochters en onze vakantiebestemming.

Lastig bleek wel de afstand tussen mij en het kleinkind. De een is wat smaller dan de aan gegeven maat, de ander wat breder. Daar waar ik mijn soms echt moet haasten om de groeispurt bij te houden (dat was, voor de kenner, een jurkje op naald nummer 2,5) kon het ook gebeuren dat een trui of vest ineens veel te groot bleek.

Uitzoeken van patronen en garen gaat heel modern via de app, behalve die keer dat ik met onze kleinzoon van vier tijdens een logeerpartijtje naar de plaatselijke handwerkzaak ging en hij zelf de kleuren mocht uitzoeken. Het werd een heel bonte mix van kleuren.

Ach de truitjes en vestjes die je in de winkels kunt kopen zijn ook superleuk en net zo duur of vaak goedkoper, maar er zit geen liefde in gebreid. Onze kleinkinderen zijn er altijd blij mee. Zelfs de kleinste van 1.5 jaar was zo trots op zijn sjaal dat hij in het kinderdagverblijf ‘Oma,oma,oma’ bleef roepen tijdens het aantrekken van zijn jasje, zodat de pedagogisch medewerkster als snel begreep dat het leuke gestreepte sjaaltje zonder label van hem moest zijn.

Breien en haken is niet oudbollig, breien is tegenwoordig weer reuze hip. Niet alleen truien en vesten, maar ook kussens, kleden, dekens, tassen en er zijn zoveel websites en facebookpagina’s met ideeën, goede raad en patronen.

Wie van onze volgers breit of haakt? Heeft iemand zin om het te leren? Bij voldoende belangstelling organiseren we een brei/haak ochtend tijdens een van de Mama-Cafés in Landgraaf.