Kind en hond, wie is de baas?

Aantal keer bekeken 63 Geplaatst: maandag, 04 oktober 2021

Kind
No video selected.

Kind en hond, wie is de baas?

Helaas komen er elk jaar weer veel bijtincidenten voor. Hoe kan je dit voorkomen, hoe leer je je kind omgaan met honden?

Hoe grappig, lief groot of klein de hond is, het is en blijft altijd een roedeldier en hij is altijd op zoek naar rangorde. De ene hond natuurlijk meer dan de ander. Vooral als een kind kleiner is dan de hond, is het oppassen geblazen. De hond zal het kind automatisch als lager in rang beschouwen en geen leiding accepteren. Als het kind dan ook nog dingen doet die de hond vervelend vindt, is het vanuit het oogpunt van de hond volkomen redelijk dat hij het kind mag corrigeren. De meeste honden zullen dit doen door eerst wat te mopperen, grommen en happen. Maar als deze signalen niet worden opgepikt zal hij overgaan tot een zwaarder correctiemiddel: bijten.

 

Voordat een hond bijt geeft hij altijd een aantal stresssignalen af: Zijn spieren verstijven, hij houdt een pootje geknikt naar achteren en tongelt, waarbij het puntje van zijn tong snel de bek in en uit gaat. Dit is lichaamstaal die niet iedereen zal herkennen, zeker een klein kind niet. Laat daarom nooit een kind alleen met een hond, zelfs niet met “die schat van een retriever”.

Dat je kind niet zomaar een vreemde hond mag aaien zonder toestemming van de ouders en eigenaar is alom bekend, maar hoe kan je nu zorgen voor een duidelijke rangorde in het gezin/de roedel?

  • De hond hoort in de mand en niet in een (kinder)bed, een kind moet ook nooit voor de gezelligheid in de mand van de hond kruipen.
  • Een duidelijk “lagere” plek is voor de hond heel belangrijk Zet de mand van de hond niet midden in de kamer, want hiermee laat je zien dat de hond het belangrijkste is. Geef hem een plek in de hoek van kamer waar hij zich rustig kan terugtrekken.
  • Leer je kind om de hond niet in de nek te aaien, maar op de borst te kriebelen en niet te lang.
  • Een kind en een hond moeten ook nooit samen stoeien. Voor de hond is deze manier van spelen ook een manier om hoger in rang te komen. Een kind is fysiek niet opgewassen tegen een hond. Dit spel kan snel overgaan in een serieus conflict en dan is de stap naar bijten gauw gemaakt.
  • Leer je kind om op de juiste manier met de hond te spelen. Apporteer- en zoekspelletjes lenen zich hiervoor beter dan de “trekspelletjes”, deze hebben namelijk weer te maken met het bepalen van de rangorde.
  • Leer je kind om niet zomaar naar de hond toe te lopen. De hond staat lager in rang en moet als een kind hem roept, naar het kind toelopen.

Tenslotte: hebt jij een hond of pup, ga er dan mee op (puppy) cursus en neem ook je kind mee naar deze lessen. Zo leert het hele gezin de “taal” van uw hond en kunnen veel bijtproblemen worden voorkomen.

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

De chat is nu gesloten.