Leeftijdsgrens alcohol naar 18 jaar, tips voor ouders

Aantal keer bekeken 1374 Geplaatst: maandag, 06 januari 2014

Leeftijdsgrens
No video selected.

Per 1 januari 2014 verandert de wet en mag aan jongeren onder de 18 geen alcohol meer verkocht worden. Daarbij zijn jongeren zelf ook strafbaar als ze in de openbare ruimte alcohol in hun bezit hebben.

Ouders die nu kinderen hebben van 15, 16, en 17 jaar hebben begrijpelijkerwijs vragen. Een vraag zou kunnen zijn:

Mijn kind is al 15 denkt al jaren dat hij vanaf zijn 16e kan gaan drinken. Hoe houd ik dat nu nog tegen?

Dat is inderdaad moeilijk. Toch raden wij u aan in uw opvoeding de regels van de wet aan te houden en daar niet op voorhand van af te wijken. Er is een aantal dingen dat u kunt doen:

  • Praat met uw kind over de nieuwe wet. Hierin staat dat jongeren pas op hun 18e alcohol verkocht mag worden. Nieuw is dat jongeren onder de 18 jaar ook beboet worden als zij alcohol in hun bezit hebben in de openbare ruimte zoals op straat, in een park, op een evenement of in het café. Ook als de drank nog dicht is.
  • Leg uit dat de overheid deze leeftijdsverhoging baseert op cijfers waaruit blijkt dat vanaf 16 jaar te vaak en te veel gedronken werd, én op hersenonderzoek. Daaruit blijkt dat alcohol tot het 24e jaar schade oplevert voor hersenen, omdat zij zich nog volop ontwikkelen. Kortom, zowel de overheid als de opvoeders hebben nu meer kennis en moeten een moeilijk maar gezond besluit nemen om jongeren te beschermen.
  • Door een open en eerlijk gesprek kan uw kind de redelijkheid van deze wet beter begrijpen. Hopelijk houdt uw kind zich dan beter aan de wet. Bespreek de boete, wij adviseren u uw kind zelf de boete te laten betalen.

Is uw kind al 16 of 17 en heeft hij al alcohol gedronken? Het is ingewikkeld om iets terug te draaien wat eerst wel mocht. Geef aan dat u 'met de kennis van nu' achter de wet staat en liever niet wil dat uw kind drinkt. Omdat het ongezond is en er een nieuwe wet is. Vertel over het risico op een boete.

Stel daarnaast duidelijke regels over waar en hoeveel uw kind drinkt, hoe laat hij thuis moet zijn en met welk vervoer, en verbindt daar consequenties aan. Ook al biedt uw kind weerstand, dit betekent niet dat hij de regels naast zich neerlegt. Pubers blijken het ook wel handig te vinden om zich te kunnen verschuilen achter 'die strenge ouders', ook al geven ze dat niet gauw toe.

Meer tips vindt u op www.hoepakjijdataan.nl of www.nix18.nl

Heeft u vragen? mail naar preventie.vz@mondriaan.eu of info@ggdzl.nl 

Wilt u graag meer tips of advies, bel met Mondriaan preventie: 046-4571060.

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

vv