Leren luisteren gaat stap voor stap.

Aantal keer bekeken 248 Geplaatst: vrijdag, 15 april 2022

Leren
No video selected.

Leren luisteren gaat stap voor stap.

Peuters zijn ondernemend en nieuwsgierig. Ze zijn de hele dag op onderzoek uit en ze zitten overal aan met hun handjes. Ook al horen ze steeds: ‘dat mag niet”. Want dit dringt nog niet echt tot hun door.

Peuters doen dingen spontaan, zonder erbij na te denken. Ze kunnen nog niet goed gehoorzamen, daar hebben ze nog niet genoeg verstand voor.

Om te weten of iets goed of fout is, moet je een geweten hebben. Peuters hebben dat nog niet. Voor hen zijn de ouders het geweten. Pas in de kleutertijd begint een kind zelf te begrijpen waarom iets wel of niet mag. Zo ontstaat er een geweten en zo krijgt het kind zelf een rem om geen dingen te doen die ze niet mogen.

 

Jij kunt je peuter helpen om te leren wat wel en wat niet mag door het volgende te doen:

  • Regels vaak herhalen.

Peuters vergeten nog snel. Daarom moet je vaak opnieuw zeggen wat je wilt.

  • Duidelijk zeggen wat wel mag.

Peuters leren het meest van duidelijke aanwijzingen. Een peuter die steeds:”nee” te horen krijgt en “niet doen” en “mag niet” die leert misschien wel iets af, maar die leert niet hoe het dan wel moet.

Geef een peuter daarom steeds kleine opdrachtjes, bijvoorbeeld:”Kom maar helpen met de blokken in de doos doen”. Geef ook altijd  aan wat wel mag: “Je mag niet op de tafel kleuren, maar wel op het papier”.

  • Goed gedrag belonen.

Als een peuter iets goed doet, laat hem dat dan merken door bijvoorbeeld een kusje of een aai over zijn bol te geven Zo merkt een kind dat het de dingen goed doet en dat jij dit waardeert.

  • Dichtbij praten.

Als je een peuter van veraf iets toeroept, werkt dat vaak niet. De boodschap komt dan niet over. Een peuter kan namelijk niet luisteren naar stemmen die van ver komen. Peuters kunnen luisteren over evenveel meters als dat ze jaren oud zijn. Als ze 2 jaar zijn, kunnen ze luisteren op een afstand van 2 meter. Als ze 3 jaar zijn is dat 3 meter. Pas als ze 5 jaar geworden zijn kunnen kinderen ook over grotere afstanden luisteren, net als volwassenen.

 

 

 

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

vv