Met een laag IQ is de samenleving steeds lastiger

Aantal keer bekeken 232 Geplaatst: woensdag, 08 december 2021

Met
No video selected.

Op 8 december komen drie mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) aan het woord in dagblad NRC. In het begeleidende artikel 'De samenleving legt de lat steeds hoger' staat dat het kabinet niet veel heeft gedaan met een twee jaar oud onderzoek dat wijst op "een blinde vlek" voor licht verstandelijk beperkten. Het gaat om ongeveer 1,1 miljoen Nederlanders.

De samenleving wordt steeds ingewikkelder. LVB'ers hebben meer tijd nodig om iets te begrijpen, maar dit zou volgens hen, en volgens hulpverleners, vaak geen probleem hoeven zijn als andere mensen er rekening mee houden. 

Zo zegt één van mensen die aan het woord komt in de krant: "Wat ik ook graag zou willen, is dat ze bij gemeentehuizen meer geduld hebben. Heel vaak wordt gezegd: schiet op, er staan nog meer mensen te wachten. Je hebt sowieso al het gevoel dat er achter je boze mensen ongeduldig staan te wachten en als ook een ambtenaar dan zoiets zegt, raken mensen uit onze groep helemaal gestresst en rennen gillend weg."

Een licht verstandelijke beperking is vaak niet zichtbaar, dat maakt het moeilijk te herkennen, zelfs voor hulpverleners. LVB'ers zijn vaak expert in het verbergen van hun beperking. "Ik vermom mijn beperking vaak doordat ik goed kan praten", zegt één van de LVB'ers. Maar hij zegt ook: "Als mensen horen dat ik een beperking heb, word ik ineens als een vijfjarige aangesproken." Frustrerend voor een man van 30 die met enige begeleiding op zichzelf woont en een baan heeft.

LVB'ers komen relatief vaak in de problemen, meestal door hun drang om aardig gevonden te worden en erbij te horen. Ze zwichten snel voor reclames en beloftes en worden soms misbruikt bij fraude met een persoonsgebonden budget. 

Verschillende organisaties in Parkstad bieden hulp en begeleiding aan mensen met een licht verstandelijke beperking. 

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

De chat is nu gesloten.