Mijn kind is bang van vuurwerk

Aantal keer bekeken 252 Geplaatst: zondag, 27 december 2020

Mijn
No video selected.

Deze jaarwisseling is er voor consumenten een verbod op het verkopen, vervoeren en afsteken van vuurwerk in het hele land. Het verbod geldt niet voor fopvuurwerk en schertsvuurwerk, zoals trektouwtjes, knalerwten en sterretjes.

Peuters en kleuters kunnen schrikken van plotselinge harde knallen en voor hen kan de jaarwisseling maar ook de dagen ervoor en erna vervelend zijn.

Is jouw kind bang voor vuurwerk? Lees dan verder!
  • Neem kinderen die erg bang zijn voor knalvuurwerk serieus en veroordeel het niet. Maar probeer het ook een beetje luchtig te houden en ga niet mee in de angst.
  • Als je zelf bang bent voor vuurwerk en dat duidelijk laat merken, heeft je kind een extra reden om bang te zijn.
  • Je kunt je kind het beste ruim voor oudejaarsavond uitleggen wat het kan verwachten. Vertel dat het geknal en de lichtflitsen te maken hebben met feest en dat iedereen wel eens een beetje van het lawaai schrikt. Maar zeg er ook bij dat het leuk is om naar de mooie kleuren van het vuurwerk te kijken.
  • Als je kind het wil kun je het ‘’s avonds kort voor twaalf uur even wakker maken en samen vanachter het raam naar het vuurwerk kijken, veilig in jouw armen. Ga nooit tegen de zin van het kind mee naar buiten.
  • De meeste baby’s slapen gewoon door vuurwerk heen. Als de kleine tijdens de nieuwjaarsviering door het geknal toch wakker wordt en gaat huilen, haal het dan uit bed en ga even naar de vertrouwde gezelligheid van de huiskamer.

Kinderen die in de oudejaarsnacht graag naar buiten willen en helemaal geen angst hebben voor vuurwerk, moet je uiteraard goed in de gaten houden. Vaak mogen kleine kinderen sterretjes afsteken, maar dat is niet aan te raden voor kinderen onder de vijf jaar. Sterretjes kunnen namelijk brandwonden veroorzaken als je ze verkeerd vasthoudt.