Op Pad: Kabouterdorp

Aantal keer bekeken 462 Geplaatst: dinsdag, 21 april 2020

Op
No video selected.

Op Pad: Kabouterdorp

Er viel een uitnodiging op onze deurmat: “Kom je kijken naar ons kabouterdorp?” met daarop een tijdstip vermeld. Dit ‘mini-museum’ werkte dus keurig met een corona-tijdslot. De uitnodiging kwam van onze overbuurmeisjes Fenne (9 jaar) en Ynte (6 jaar). Eerder deze week waren ze al aan de deur geweest met de vraag of we kurken hadden want ze gingen kabouters maken voor hun kabouterdorp, met in een adem daaraan toegevoegd: “niet dichtbij komen, zet ze maar voor de deur”.
Nu was het dorp blijkbaar af en mocht ik komen kijken als niemand zou hoesten, niezen of koorts had. Het leek me een uitstekende gelegenheid om deze twee dametjes (met natuurlijk toestemming van hun ouders) vragen te stellen over hoe zij nu deze vreemde coronatijd beleefden.

Natuurlijk werd eerst het dorp uitvoerig bekeken. Het werkstuk was een huiswerkopdracht van school (vrijeschool Heliantus). Fenne vertelde dat Ynte en zij het helemaal zelf bedacht hadden, geen voorbeelden van internet, “gewoon eerst spullen verzamelen, blaadjes, stokjes, kurken, hout, papier, vilt en dan wat verzinnen en beginnen”. Tijdens het knutselen en frutselen kwamen ze op steeds meer ideeën. Natuurlijk had mama ook af en toe meegeholpen, zoals bij het timmeren van de houten huisjes. Ynte vond het timmeren van de huisjes het allerleukste om te doen en Fenne het maken van de schorshuisjes met de kaboutertuintjes. Fenne legde uitvoerig uit hoe ze de kaboutertjes hadden gemaakt. Uiteindelijk hadden er samen drie hele dagen aan gewerkt en waren toen op het idee gekomen om de buren uit te nodigen. Niet allemaal tegelijk en gelukkig was afstand houden in deze grote tuin ook geen probleem.

Ik vroeg hoe ze het vonden om nu alle dagen samen met mama en papa thuis te zijn, in plaats van naar school en naar de BSO. Papa Alex vertelde dat ze samen met mama een duidelijk dagritme hadden gemaakt. Daarin was tijd om te leren, samen te eten en om lekker samen buiten te spelen. Mama en papa wisselden elkaar af met werken. Fenne miste school wel want ze vond de huiswerkopdrachten soms wat te makkelijk en ze miste haar klasgenootjes. Ook Ynte miste haar vriendjes van school maar verder vonden ze het allebei ook wel heel fijn om samen met mama en papa thuis te zijn en veel dingen samen te doen. Fenne had al een oplossing bedacht om weer naar school te kunnen gaan: “Gewoon de ene week een halve klas kinderen, dan poetsen en dan de andere week de andere helft van de klas en anderhalve meter afstand houden”. Ze had twee keer afgesproken met haar vriendinnetje uit de klas, maar ze vond het zo lastig om anderhalve meter afstand te houden tijdens het spelen “dat is echt heel gek en ik heb niet zo’n stok als papa op het werk”. Waarop Alex uitlegde dat in de werkplaats iedereen een stok had gekregen van anderhalve meter. Zo werd heel duidelijk welke afstand je van elkaar moest houden.

Met nog zoveel vakantiedagen voor de boeg is het misschien een leuk idee om samen met je kind ook een kabouterdorp te maken, of een piratenschip, een indianendorp, een dierentuin. Er zijn zoveel mogelijkheden en wil jij dit ook laten zien aan de buren? Maak je werkstuk op de vensterbank voor het raam, in de voortuin of maak foto's en deel ze via WhatsApp of Facebook.
Houd altijd goed rekening met de afspraken rondom coronavirus!

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

De chat is nu gesloten.