Op pad: Kinderkookclub Break’s Kitchen!

Aantal keer bekeken 177 Geplaatst: maandag, 13 mei 2019

Op

Voor onze maandelijkse rubriek ‘Op pad’ vertrok ik deze keer op mijn fiets richting Schandelen. Daar kunnen in jongerencentrum The Break kinderen tussen de 7 en 14 jaar onder begeleiding van een professional en vrijwilligers samen (leren) koken en eten.

Ik werd direct spontaan ontvangen door twee meiden van een jaar of 10 die heel enthousiast vroegen of ik ook kwam koken. Op mijn antwoord dat ik alleen kwam kijken om een stukje te schrijven kwamen er spontaan hele verhalen. Ze vonden het superleuk en maakten telkens wat anders, de ene keer was het macaroni (uitvoerig beschreven ze het hele recept) de andere keer werd er een lekkere kippensoep gekookt.

Deze middag stond er bruschetta met tomaat en basilicum als voorgerecht en tortillataart als hoofdgerecht op het menu. Eerst werd even bijgepraat, hoe was de meivakantie geweest en hadden ze er zin in vanmiddag? Hierop volgde een luid ‘JAAAAA’.

Het recept werd zorgvuldig doorgelezen. Wat gingen ze maken, welke ingrediënten gingen erin? Daarna werden de handen gewassen en konden ze aan de slag. Eerst werden de groenten gewassen en gesneden, paprika, prei, courgette, ui en daarna het brood. Handig ontvelde een van de kinderen de tomaten, ik kon zien dat ze niet alleen veel plezier, maar ook al heel wat ervaring had!

Het was leuk om de kinderen zelfstandig aan het werk te zien en om te zien hoe ze elkaar hielpen. Ondertussen kon ik mooi vragen stellen en kwam er al snel achter dat de meisjes en jongens met plezier kwamen, dat ze nu thuis ook hielpen met koken en veel meer lusten dan voorheen. Ze vertelden wat ze thuis aten, wat ze lekker vonden en wat niet en ik vertelde een “griezelverhaal’. Mijn ervaring in Frankrijk met andouillettes (worstjes van ingewanden).

Een van de vrijwilligers legde uit dat de kinderen door deze middag niet alleen leren koken, maar ook leren eten. Natuurlijk wordt er rekening gehouden met dieet en geloofsovertuiging, maar wat gekookt wordt, moet ook worden opgegeten. Zonder commentaar, gewoon proberen en alleen als je het echt niet lust, mag je het laten staan. Kinderen die al langer meedoen aan dit project eten nu duidelijk veel gevarieerder. Daarbij leren ze ongemerkt ook omgaan met regels zoals; handen wassen voor het koken en voor het eten. Voorzichtig omgaan met de messen, geen geruzie, elkaar helpen, delen en natuurlijk ook opruimen en afwassen.

Helaas moest ik al naar huis toen de saus voor de tortillataart zachtjes stond te pruttelen op het vuur, dus heb ik niet kunnen proeven maar het rook zo heerlijk dat er geen twijfel over kan bestaan; ze hebben er vast met smaak van gegeten.

Ben jij tussen de 7 en 14 jaar en vind jij het leuk om samen te koken en te eten? Dan ben je op dinsdagmiddag vanaf 15.30 uur welkom in Break's Kitchen. Schandelermolenweg 24, 6415 GG Heerlen

Wil je weten of er bij jou in de buurt ook een kinderkookclub is? Neem dan contact op met Alcander Welzijnsgroep tel: 045-5602525.