Oproep: doe mee aan onderzoek eetgedrag bij kinderen.

Aantal keer bekeken 59 Geplaatst: dinsdag, 18 mei 2021

Oproep:
No video selected.

Lieve ouder/verzorger, wil jij een steentje bijdragen aan de wetenschap rondom het eetgedrag bij kinderen?

Dan doe samen met je kind mee aan dit waardevolle vragenlijstonderzoek* (15 min) over eetgedrag!  Iedereen mag meedoen, met en zonder eetproblemen.

Link naar de lijst: https://bit.ly/3rXz3Pc.

 

*Meer over dit onderzoek:  

ARFID is de Engelse afkorting van Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder en het heeft te maken met te weinig en/of selectief eten, vanwege verminderde interesse in eten, gevoeligheid voor sensorische kenmerken van eten of angst voor de gevolgen van eten of bepaalde soorten voeding, maar niet vanuit een angst om aan te komen in gewicht. ARFID heeft een verwoestende uitwerking op de lichamelijke gezondheid en de psychosociale ontwikkeling van kinderen en tevens grote impact op de omgeving. Deze kinderen hebben vaak problemen zich op school te concentreren en ervaren in toenemende mate sociale isolatie.

Zorgvuldig uitgevoerde screening en diagnostiek zijn essentieel voor adequate zorg. Dit onderzoek is belangrijk omdat ARFID een vrij nieuwe erkende stoornis is en er is nog heel weinig bekend is over hoe vaak dit in de algemene bevolking voorkomt en er zijn nog geen gevalideerde instrumenten (zoals vragenlijstjes) om hierop te screenen. Dat is echter wel belangrijk, opdat mensen tijdig in beeld zijn en hulp kunnen ontvangen.  

Om dit onderzoek zo representatief mogelijk te maken zijn wij op zoek naar ongeveer 500 ´gewone´ kinderen in de leeftijd van 8-13 jaar, verspreid over heel NL. Omdat dit tijdens de corona periode geen gemakkelijke klus is vragen wij nu uw hulp in.  

Deelname is geheel vrijblijvend en kinderen (met hun ouders) die willen deelnemen zullen gevraagd worden om een online vragenlijst in te vullen, dit zal ca 15-20 minuten duren.  

  

Ons onderzoek is goedgekeurd door de ethische commissie van de Faculteit Psychologie en Neurowetenschappen van de Universiteit Maastricht.

 Prof. dr. Sandra Mulkens en Gaby Slegers 

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

De chat is nu gesloten.