Koppige peuters zijn peuters met een eigen wil!

Aantal keer bekeken 274 Geplaatst: vrijdag, 22 april 2022

Koppige
No video selected.

Als ze een jaar of twee zijn gaan peuters “ik” zeggen en “nee”. De peuter ontdekt dan dat hij een eigen persoontje is en dat hij eigen wensen en ideeën heeft. Dit is een belangrijke periode waarin het kind een eigen wil en eigen mening ontwikkelt.

Als een peuter veel wil weten en veel dingen zelf wil doen, dan betekent dit dat hij veel wil leren. Het is voor hem een eerste stap op weg naar zelfstandigheid.

Als een peuter iets kan, is dat goed voor zijn zelfvertrouwen. Hij is trots op alles wat hij leert. Als iets niet lukt, wordt hij boos of koppig.

Peuters moeten nog leren om rekening te houden met anderen. Als ze niet doen wat hun ouders willen en als ze op alles “nee” zeggen, dan doen ze dat niet expres om hun ouders dwars te zitten. Ze zijn alleen aan het onderzoeken tot hoever ze kunnen gaan.

 

Een peuter moet nog leren omgaan met zijn eigen wil. Je kunt hem daarbij helpen door:

  • Regels zorgvuldig uit te kiezen.

Peuters hebben veel moeite met regels of met dingen die niet mogen. Veel regels zijn er uit een soort gewoonte. Die zijn eigenlijk niet echt nodig. Ga eens na welke regels je echt belangrijk vindt. Houd daar dan wel zoveel mogelijk aan vast.

  • Grenzen stellen.

Als iets echt niet mag, trek dan een grens door duidelijk “nee”te zeggen. Wijk daar niet van af en houdt vast aan die grens. Voor peuters is het prettig als ouders de leiding houden. Dat geeft hen een gevoel van houvast en veiligheid.

  • Peuters laten kiezen.

Geef peuters de kans om hun wil te oefenen door ze te laten kiezen, als dat kan. Bijvoorbeeld: “Wil je je laarsjes of je schoenen aan?” Soms is er geen tijd om de peuter te laen kiezen of is het voor hen te moeilijk. Vertel hem dan duidelijk dat er nu niets te kiezen valt.

  • Peuters tijd geven.

Peuters zijn vaak zo verdiept in hun spel dat ze boos worden als je ze stoort. Waarschuw daarom ruim van te voren als ze moeten stoppen, bijvoorbeeld: “Als de thee is opgedronken, gaan we boodschappen doen”.

 

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

vv