Stress door geldzorgen? Zoek op tijd hulp

Aantal keer bekeken 43 Geplaatst: vrijdag, 26 maart 2021

Stress
No video selected.

Zonder geld voel je je beperkt. En het geeft je stress. Want wat als je wasmachine het begeeft? Of als je een onverwachte rekening krijgt? Stress reageer je vaak ongewild af op de mensen die je het meest dierbaar zijn, zoals je partner en je kinderen.

Je bent echt niet de enige die ’s nachts wakker schrikt met de vraag ‘hoe je nu weer alles betaalt’. Veel mensen ervaren langdurige financiële problemen als zeer bedreigend. Logisch dat je hier stress van krijgt. Mensen die het idee hebben dat hun financiële situatie uitzichtloos is, krijgen hier soms zelfs depressieve klachten van.

Goed voor jezelf zorgen schiet er vaak bij in als je geldzorgen hebt. Toch is het juist bij stress belangrijk om te ontspannen. Iedereen heeft momenten en activiteiten voor zichzelf nodig. En dat hoeft geen geld te kosten. Denk aan een stuk wandelen of een tijdschrift (uit de bieb) lezen. Probeer hiervoor momenten in te plannen. Je voelt je daardoor waarschijnlijk beter en als jij je beter voelt is dat ook goed voor je kinderen. Op de website van Pharos vind je tips over opvoeden als je stress hebt.

Merken je kinderen dat je je zorgen maakt? Praat er ook met hen over. Wees open en eerlijk. Je kind mag best weten dat je de situatie moeilijk vindt. Geef je kind wel het gevoel dat je de situatie aankunt. Stress en spanning maken opvoeden lastiger. Je hebt misschien minder geduld omdat je hoofd overloopt. Tegelijkertijd wil je een goede ouder zijn. Het helpt om erover te praten met anderen.

Sommige mensen schamen zich voor hun financiële situatie. Dat is nergens voor nodig. Je staat er niet alleen voor. Deel je zorgen, dat kan opluchten en je bedenkt daardoor eerder oplossingen. Zoek steun voor jezelf en voor je kinderen. Bijvoorbeeld bij Os Hoes in Brunssum. Daar weten ze ook de weg naar allerlei loketten voor financiële aanvragen.

Kinderen willen soms met iemand anders praten

Kinderen kunnen zich ook zorgen maken, maar laten dat niet altijd merken. Ze willen het hun ouders niet moeilijker maken. Daarom is het voor je kinderen goed als ze met iemand anders kunnen praten en hun zorgen kunnen delen. Dat kan iedere volwassene zijn waar je kind zich vertrouwd bij voelt: een vriend, een tante, een buurvrouw, een juf of meester. Ook bij Jens in Landgraaf vind je kind altijd iemand die luistert.

Plan gezinsmomenten in

Door je zorgen is het moeilijk om je op je gezin te concentreren. Plan daarom een aantal momenten op de dag in waarop je al je aandacht besteedt aan de kinderen. Zulke momenten zijn bijvoorbeeld:

  • In de ochtend samen ontbijten
  • Iedere dag op een vast moment even naar buiten of een spelletje doen
  • Samen aan tafel voor het avondeten
  • Voorlezen voor het slapen gaan

Zulke momenten van gerichte aandacht levert voor kinderen veel op. Daarna kunnen ze weer makkelijker zelf aan de slag.