Tips voor gezellige feestdagen.

Aantal keer bekeken 252 Geplaatst: zondag, 12 december 2021

Tips
No video selected.

Nog even en het is weer kerstfeest en oudejaarsavond.

Een druk programma gaat er aan vooraf; kerstcadeautjes kopen, kerstmenu bedenken en de daarbij behorende boodschappen in huis halen, familie/vrienden uitnodigen en natuurlijk hoe doen we het 'covidproof', welke keuzes maken we en hoe geven we op een veilige manier vorm aan deze feestdagen?

Daarnaast is het programma van de meeste gezinnen is rond deze feestdagen toch vaak volgepropt met allerlei leuke bezoekjes en uitstapjes. Tijdens de kerstdagen krijg je bezoek en wil je ook nog even naar de opa’s en oma’s. Bij samengestelde gezinnen is het geregel vaak nog een stapje in gewikkelder. Kinderen zijn beurtelings bij papa of bij mama, al naar gelang met een nieuwe partner en diens kinderen. Kortom, een heel geregel en gedoe wat spanningen met zich mee kan brengen.

Vaak zijn de verwachtingen van deze feestdagen veel te hoog en is er tussendoor nauwelijks tijd om even op adem te komen om echt te genieten. Met als gevolg dat er je soms kortaf van kan worden en je kind druk en dwars, want bij jonge kinderen werkt een dergelijk overdosis aan opwinding en leuke gebeurtenissen vaak averechts.

Hoe houd je dan toch de feestdagen gezellig?

Dat is vooral een kwestie van doseren. Niet teveel willen en beloven, niet teveel verwachten en verwachtingen scheppen. En vooral niet ver van tevoren beginnen met opnoemen van wat er allemaal niet voor geweldigs gaat gebeuren. Dat is niet alleen teveel van het goede, het kan dan ook alleen nog maar tegenvallen.
Zoek het feestelijke in kleine eenvoudige dingen:

  • Maak samen met je kind het huis gezellig.
  • Versier samen het huis en de kerstboom.
  •  Laat je kind in de winkel een eigen kerstbal uitzoeken om in de kerstboom te hangen ook al past deze niet helemaal bij de rest van de versieringen in de boom.
  • Steek ’s morgens als het nog zo donker is een klein kaarsje aan bij het ontbijt (Veiliger is een waxinelichtje in een stevige houder).
  • Maak samen met je kind mooie kerstkaarten (b.v. van de kaarten van het jaar daarvoor of plaatjes uit de reclameblaadjes) en doe ze samen op de post.
  • Laat je kind helpen bij de voorbereidingen voor het kerstdiner, maak samen een menukaart of andere versiering voor de feesttafel!
  • Laat je kind vooral niet te vaak te laat naar bed gaan ook al is : “het is nog zo gezellig”. Je kind kan de dag erna veel minder “gezellig”zijn dan je fijn vind.
  • Koop sterretjes in plaats van knallend vuurwerk.
  • Bedenk wat meer bij jouw kind past; laat op laten blijven tot “het vuurwerk”, vlak daar voor wakker maken of misschien ook wel gewoon laten slapen….

Tot slot: Zorg voor een eenvoudig en vooral gezellig Kerstdiner. Pas eventueel het menu van je kind een beetje aan en zorg voor wat afleiding tussen de gangen door. Zijn er meerdere kinderen, maak dan een aparte kindertafel en laat de oudste kinderen de jongere kinderen een beetje helpen. Want het eten kan nog zo goed zijn en de tafel nog zo mooi gedekt, met kinderen die zich vervelen of een driftbui krijgen, smaakt niets meer en is de sfeer bedorven.

De feestdagen: het gaat erom dat je er samen veilig van geniet!

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

De chat is nu gesloten.