Vaccineren tegen corona

Aantal keer bekeken 106 Geplaatst: dinsdag, 11 mei 2021

Vaccineren
No video selected.

Steeds meer Nederlanders zijn gevaccineerd tegen corona. Uiteindelijk kan het overgrote deel van de bevolking zich laten vaccineren. Hieronder vind je informatie over het vaccineren van jezelf en je gezin.

Hoe werkt het vaccin?

Het vaccin doet een coronabesmetting na zonder dat je er ziek van wordt. Zo leert je lichaam om te gaan met de ziekte, waardoor je bij een echte besmetting minder of niet ziek wordt. Je krijgt het vaccin in je lichaam met een prik.

Is het vaccin veilig?

Veel mensen vragen zich af of het vaccin wel veilig is omdat het zo snel is gemaakt. Normaal gesproken duurt de ontwikkeling van een vaccin ongeveer tien jaar. Er zijn verschillende redenen waarom dit nu sneller is gegaan. Een daarvan is dat er heel veel geld is vrijgemaakt voor het onderzoek. Daarnaast hadden onderzoekers al veel kennis omdat corona lijkt op virussen waar ze eerder een vaccin voor hebben ontwikkeld.

Toch zitten er aan elke vaccinatie kleine risico’s. Sommige mensen hebben een paar dagen wat spierpijn op de plek van de prik. En sommige mensen hebben een paar dagen last van koorts. In zeldzame gevallen kunnen mensen allergisch reageren. De kans op onbekende bijwerkingen is heel klein maar niet volledig uit te sluiten

Voordat vaccins aan mensen worden gegeven moeten ze in ieder geval aan alle kwaliteitseisen voldoen die ook voor andere vaccins en geneesmiddelen gelden. Dit vaccin is dus niet minder veilig dan een ander vaccin.

Wordt mijn hele gezin gevaccineerd?

Uiteindelijk mag het overgrote deel van de Nederlanders zich laten vaccineren. De mensen die een groot risico hebben om erg ziek te worden en de professionals die met deze mensen werken, zijn als eersten aan de beurt. Ook als de eerste groepen gevaccineerd zijn, moeten we nog anderhalve meter afstand van elkaar houden en blijft het advies om je bij klachten te laten testen.

Zodra je tot een groep behoort die aan de beurt is om zich te laten vaccineren, ontvang je een uitnodiging. Daarin staat ook waar je de prik krijgt. Deze uitnodiging ontvang je per persoon en dus niet voor het hele gezin in één keer. Op Rijksoverheid.nl kun je een vragenlijst invullen om te kijken wanneer je ongeveer aan de beurt bent.

Of kinderen worden ingeënt en wanneer is nog niet bekend. Dit komt doordat de kans dat kinderen erg ziek worden van corona kleiner is dan bij volwassenen. Wanneer het grootste deel van de volwassenen is gevaccineerd, wordt gekeken of kinderen ook een prik krijgen. Voor nu worden dus alleen mensen vanaf 18 jaar en jongeren met een hoog risico uitgenodigd.

Hoe leg ik mijn kinderen uit wat vaccineren is?

Het is nog niet duidelijk hoe het coronavaccin werkt bij kinderen. Hier wordt onderzoek naar gedaan. Je kinderen zullen daarom nog niet gevaccineerd worden. Over vaccineren zelf kun je uitleggen dat het een prik is, zoals ze misschien zelf ook wel eens hebben gekregen. Luister verder vooral naar hun vragen en zorgen en stel ze gerust. Blijf eerlijk, maar zorg dat je ze niet bang maakt. Benieuwd hoe je verder het best kunt praten met je kind over het coronavirus? Lees dan verder op de pagina  Rijksoverheid.nl  praten met kinderen over corona.

Is jouw kind al ouder? Kijk dan ook eens samen op de pagina met vragen en antwoorden voor jongeren en jongvolwassenen.

Ik ben zwanger of wil zwanger worden. Is een vaccinatie dan veilig?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de effecten van vaccins op zwangerschap. Uit onderzoeken blijkt dat het coronavaccin geen nadelige gevolgen heeft tijdens de zwangerschap.

Als je zwanger bent, kun je je laten vaccineren met de vaccins van Moderna en BioNTech/Pfizer. Zwangere vrouwen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden door het coronavirus dan niet zwangere vrouwen. Dat geldt vooral voor zwangere vrouwen met een onderliggende ziekte, zoals diabetes of hart- en longziekten.

Tienduizenden zwangere vrouwen die in de Verenigde Staten zijn gevaccineerd, hebben geen ernstige bijwerkingen gemeld. Zwangere vrouwen in Nederland krijgen daarom nu ook het advies om zich te laten vaccineren als zij daarvoor worden opgeroepen.

Nadat je gevaccineerd bent, mag je gewoon borstvoeding geven. Er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin in de moedermelk komt en dus via borstvoeding bij het kind zou komen.

Bekijk voor meer vragen en antwoorden over zwangerschap en het hebben van een baby de pagina Veelgestelde vragen van aanstaande en jonge ouders over corona.

Mijn partner of ik heb een kwetsbare gezondheid, wanneer worden wij gevaccineerd?

Mensen die meer risico lopen om ernstig ziek te worden of te overlijden aan corona krijgen voorrang op een vaccinatie. De afgelopen tijd zijn er dingen veranderd in de strategie. Dit betekende soms dat een verwachte oproep toch nog op zich liet wachten. We begrijpen dat dit vervelende gevolgen heeft voor jou en je gezin. Op Rijksoverheid.nl kun je zien welke groepen met een hoog risico nu voorrang krijgen. Staat jouw ziekte of aandoening nog niet in deze lijst of ben je benieuwd wanneer jij als partner wordt gevaccineerd? Vul dan de vragenlijst in op Rijksoverheid.nl om te zien wanneer ongeveer aan de beurt bent.

Ook wanneer je gevaccineerd bent is het belangrijk om je nog aan de basisregels te houden. Lees hier meer over op onze pagina met algemene informatie.

Meer informatie

·  bron NJI.nl        

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

De chat is nu gesloten.