Veilig met je baby op de fiets!

Aantal keer bekeken 47 Geplaatst: dinsdag, 25 mei 2021

Veilig
No video selected.

Met je baby op de fiets boodschappen doen of naar de opvang rijden kan handig zijn. Kan je baby nog niet zitten? Dan kan hij nog niet in een fietszitje. Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om je kleine veilig per fiets te vervoeren.

Vanaf wanneer kan je baby mee op de fiets?

Zodra je baby zelfstandig kan zitten, kan hij in een fietstoeltje mee op de fiets. Meestal is je kind dan rond de 9 maanden oud. Aan het vervoeren van je baby in een autostoel is geen minimumleeftijd verbonden. Wel is het beter om hiermee te wachten tot je kleine zijn hoofd goed omhoog kan houden. Meestal kan je baby dit als hij zo’n 4 maanden. Kan hij dit nog niet? Dan is zijn nek nog te gevoelig voor de trillingen op de fiets.

Fietsstoeltje: voor je oudere baby op de fiets

Zodra je baby zelfstandig rechtop kan zitten, kan hij in een fietsstoel. Tot maximaal 15 kg plaats je je kind voorop je fiets. Dit komt ongeveer overeen met de leeftijd van 3 jaar. Vergeet niet om zijn voeten vast te zetten zodra je kind langer wordt. Dit voorkomt dat ze tussen de spaken komen.

Oudere en zwaardere kinderen kan je in een stoeltje achterop je fiets vervoeren. Zorg ervoor dat je voetsteunen met riempjes gebruikt . Ook is het belangrijk om je wiel en de veren van je zadel goed af te schermen. Zo voorkom je beknelling van handen of voeten. Zorg er ten slotte voor dat je kind je slot niet kan dichtschoppen of bij de sleutels kan.

Fietsen met draagzak: doe het niet

Wanneer je baby nog te klein is voor een fietsstoel, is verleidelijk om met je kleine in de draagzak op de fiets te stappen. Doe dit niet: het is niet veilig. Als je valt, biedt een draagzak geen bescherming. Daardoor kan je bovenop je baby vallen. Daarnaast vangt je baby de klap op wanneer je onverwacht moet remmen. Zoek daarom naar een veilig alternatief dat bij jouw gezinssituatie en budget past.

Tips voor extra veilig fietsen met je baby

Fietsen met je kleine is een fijne manier van transport. Jullie kunnen samen genieten van de wind door jullie haar en van alles wat er in de natuur of de stad te zien is. Wel is het belangrijk dat je aan de veiligheid denkt. De volgende tips zorgen ervoor dat jullie fietstocht nóg veiliger verloopt.

  • Oefen van tevoren.Fietsen met een baby kan best even wennen zijn. Oefen daarom van tevoren met fietsen zonder je baby. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een zak aardappelen of potgrond in de fietsstoel, -kar of bak te leggen.
  • Bouw het langzaam op.Ga je voor het eerst fietsen met je baby? Houd het dan bij een klein rondje. Zo kunnen jullie er allebei aan wennen.
  • Voorkom gehobbel.Hoe minder je baby hobbelt, hoe veiliger. Kies daarom voor een beugel of houder met vering en plan je route over geasfalteerde fietspaden. Ook helpt het om je banden wat minder hard op te pompen.
  • Schaf eventueel een slaaprol aan.Wanneer je kind in het voorzitje in slaap valt, bungelt zijn hoofd extra heen en weer. Stop daarom met fietsen of zorg dat hij wakker blijft. Merk je dat je kleine vaak in slaap valt op de fiets? Dan kan je overwegen om een slaaprol aan te schaffen. Dit is een schokabsorberende rol die je op het voorzitje plaatst. Hier kan je kind veilig zijn hoofd op laten rusten.
  • Bescherm je kleine tegen het weer.Kleed je baby in de winter warm aan en gebruik bij regen een regenhoes. Schijnt de zonSmeer je baby dan goed in en zet hem een zonnehoed op. Op een bakfiets kan je een zonnedak monteren.
  • Plaats het stoeltje tegen de rijrichting in.Door je kind in een autostoel tegen de rijrichting in te vervoeren, is hij beter beschermd tijdens een botsing.
  • Zet je fiets niet op de standaard terwijl je kind in de stoel zit.Door het extra gewicht valt je fiets sneller om.
  • Zet je baby zo vroeg mogelijk een helm op.In Nederland zijn fietshelmen nog niet ingeburgerd, maar bij onze zuiderburen zie je ze al een stuk vaker. Het dragen ervan is niet verplicht, maar wel aan te raden. Ze beschermen je kleine bij een val tegen ernstig hoofdletsel. Fietshelmen zijn beschikbaar voor baby’s vanaf ongeveer 6 maanden.
  • Zorg ervoor dat jullie goed zichtbaar zijn.Goede zichtbaarheid kan ongelukken voorkomen. Zorg daarom voor werkende verlichting, reflectoren en eventueel een vlaggetje.
  • Vraag je fietsenmaker om advies.Twijfel je of je de stoel of hangmat op de juiste manier bevestigd hebt? Vraag je fietsenmaker dan om advies. Hij kan je helpen bij het bevestigen van een fietsstoel, autostoel of hangmat.

·         Bevestig een fietsscherm of windscherm op je fiets. 

Dit zorgt ervoor dat je baby beschermd is tegen wind, regen en insecten. Ook biedt het je kind bescherming tijdens een val.

bron: 24baby.nl

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

De chat is nu gesloten.