Voor het eerst naar de peuteropvang

Aantal keer bekeken 138 Geplaatst: zaterdag, 03 augustus 2019

Voor

Je hebt samen met je peuter genoten van de mooie zomer, maar nu is de zomer bijna voorbij en breekt bijna het grote moment aan dat je peuter voor het eerst naar de peuteropvang gaat. Natuurlijk heb je hem al voorbereid, verteld dat hij naar de peuterspeelzaal gaat, een boekje gelezen over de peuteropvang of ben je al een uurtje langs geweest om “te kijken” en kennis te maken met de pedagogisch medewerksters. Nu is het grote moment dus aangebroken. 

De ene peuter stapt zo naar binnen, zwaait samen met de pedagogisch medewerkster naar mama en gaat lekker spelen, de andere begint al te huilen als mama zegt dat ze nu echt naar huis gaat en weer een ander gaat spelen en begint na een uurtje onbedaarlijk te huilen en te roepen dat hij naar huis wil.
Peuters zijn allemaal anders en reageren dus ook allemaal anders. Wat wel hetzelfde is, is dat ze moeten wennen aan de nieuwe omgeving en gezichten en dat ze ieder op hun manier moeten wennen aan  het feit dat mama “even weg” is maar ook weer terug komt. Peuters hebben nog maar weinig begrip van tijd en hebben vooral in het begin geen idee wat: “Ik kom je straks weer halen” betekend.

Het kan voor jou als ouder echt lastig zijn als je afscheid moeten nemen van een huilende peuter, maar de meeste peuters zijn hun verdriet snel vergeten zodra ze lekker aan het spelen zijn.

Tips:

  • Zorg dat de pedagogisch medewerksters altijd het actuele telefoonnummer hebben.
  • Wees er tijdens de wenperiode op voorbereid dat je je kind eerder moet afhalen en zorg dat je beschikbaar bent.
  • Laat bij het afscheid je eigen twijfel niet zien, neem vriendelijk maar kordaat afscheid, ga niet in op smeekbeden, daarmee rek je het afscheid alleen onnodig.
  • Vertrouw erop dat je kind in goede handen is en straal dat ook uit!
  • Veel peuterspeelzalen werken met dagritmekaarten, daarop kun je aanwijzen wanneer je kind weer komt halen. De pedagogisch medewerkster kan in het verloop van de ochtend samen met je kind dit ritme volgen.
  • Zorg ervoor dat je als eerste ouder je kind komt halen, spreek eventueel af dat je wat eerder komt. Zo voorkom je dat je kind in paniek raakt als andere kinderen  worden opgehaald en hij jou nog niet ziet.