Vragen en antwoorden over oppassen.

Aantal keer bekeken 20 Geplaatst: zaterdag, 06 februari 2021

Vragen
No video selected.

Er zijn veel vragen over oppassen. Zeker nu veel ouders overvolle dagen hebben met de combinatie thuiswerken, thuisonderwijs verzorgen en tijd voor leuke dingen en zichzelf. Even wat extra hulp en aandacht voor de kinderen kan veel druk van de ketel halen. Hieronder staan enkele vragen met antwoord.

Waar moet je op letten bij het aannemen van een oppas?

Sommige ouders zoeken nu een tijdelijke oppas. Dit kan zijn omdat je geen gebruik kunt maken van kinderopvang of noodopvang. Of omdat de oppas die je gewoonlijk hebt niet beschikbaar is. Als je op zoek gaat naar een oppas zijn er meerdere mogelijkheden:

  • Je vraagt iemand in je omgeving: de dochter van de voelbaltrainer, je neef of één van de kinderen uit een gezin een straat verderop.
  • Je kunt een briefje ophangen bij de supermarkt.
  • Je zet een oproep in de buurtkrant.

Met een oppas die je zelf regelt, maak je zelf de afspraken over oppastijd, activiteiten en uurvergoeding. Als privépersonen onder elkaar dus. 

Oppascentrale

Heb je niet direct iemand voor ogen? Dan kun je informeren bij een oppascentrale. Sommige oppascentrales bemiddelen ook voor langdurende oppasafspraken. De meeste oppascentrales doen daarnaast aan een vorm van screening voordat ze een oppas inschrijven of vragen zelfs een VOG.

Als je een oppascentrale inschakelt, dan zijn er misschien regels waar jij je als klant aan moet houden. Denk aan het ophouden van een mondkapje en anderhalve meter afstand houden. Vraag dit altijd even na.

Band met kinderen geeft rust

Bedenk vooraf goed wat je van een oppas vraagt. Er is een groot verschil tussen 'een uurtje aanwezig zijn' of 'drie kinderen helpen met huiswerk'. Maak naast de praktische afspraken ook direct een afspraak over de duur van de oppasperiode. Een betrouwbare oppas die zich voor een langere tijd wil verbinden is nu extra belangrijk. Voor jou als ouder, maar vooral ook voor je kinderen. Ieder kind moet een band kunnen opbouwen met de oppas. Die band geeft rust en voorspelbaarheid en dat is precies waar kinderen nu behoefte aan hebben.

Welke coronamaatregelen gelden voor een oppas?

Een oppas in huis telt binnen de coronamaatregelen als een bezoeker. Met de regel van één bezoeker per dag ben je met de oppas dus door de bezoekmogelijkheden van die dag heen. Dat geldt ook voor een opa, oma, neef of zus die komt oppassen.

Je oppas is waarschijnlijk ouder dan 13 jaar. Dat betekent dat je als ouders anderhalve meter afstand moet houden. Is je oppas ouder dan 18 jaar en zijn jouw kinderen boven de 13? Dan moeten de oppas en je kinderen onderling ook afstand houden van elkaar.

Maak duidelijke afspraken over thuisblijven bij ziekte. Ontstaan er bij jouw thuis, bij de oppas of in het gezin van de oppas klachten die passen bij corona? Dan gaat het oppassen niet door.

Ook moet een oppas voor 21.00 uur weer thuis kunnen zijn. Oppassen vormt namelijk geen uitzondering op het je houden aan de avondklok. Bijzondere werkomstandigheden of een cruciaal beroep kunnen reden zijn voor een uitzondering. Informeer bij jouw werkgever of hiervoor een 'Werkgeversverklaring avondklok' kan worden opgesteld.  

Wat als je geen oppas kunt regelen en niet thuis kunt werken?

Als jij een cruciaal beroep hebt, dan kun je in veel gevallen gebruik maken van de noodopvang bij kinderopvang en scholen. Is dit voor jou niet het geval en kun je geen oppas vinden of betalen? Ga dan eens in gesprek met de mensen om je heen. Opvoeden doe je immers niet alleen. In de visuele samenvatting Samen Opvoeden?! vind je wie om het gezin heen staan. Misschien kun je bij vrienden, familie of buren terecht met jouw oppasvraag. En ook het wijkteam denkt natuurlijk graag met je mee.

In gesprek met je werkgever

Lukt dit allemaal niet, ga dan in gesprek met je werkgever. Voor iedereen is dit een bijzondere situatie en dat vraagt om goede onderlinge afstemming. Kijk samen naar wat er wél kan binnen de mogelijkheden van je werkzaamheden.

Er zijn veel werkgevers die naar passende oplossingen op zoek zijn of deze al aanbieden. Zo schreef het NRC over oplossingen als minder uren, meer vakantiedagen, aangepaste werktijden, een oppas van de zaak of betaald door de zaak. Probeer om samen tot een oplossing te komen.

Mogen opa of oma oppassen op hun kleinkind?

Door de komst van nieuwe virusvarianten lijkt er een groeiende kans te zijn op besmetting. Ook is nog onduidelijk hoe goed de vaccinatie beschermt tegen die nieuwe varianten. Maar nog steeds geldt dat kinderen tot en met 12 jaar onderling én tot volwassenen geen anderhalve meter afstand hoeven te houden.

Met de nieuwste coronamaatregelen van één bezoeker per dag ben je met de oppas al door de bezoekmogelijkheden van die dag heen. Dat geldt ook voor opa en oma. Vaak komen ouders samen oppassen. Dit mag volgens de huidige maatregelen niet.

Dus ja, opa's en oma’s mogen op hun kleinkinderen passen als zij zich aan de coronamaatregelen houden. Zonder risico's is het echter niet. De kans op besmetting is minder groot dan tussen volwassenen onderling, maar ook een kleine kans kan voor een opa of oma grote gevolgen hebben.

Het wel of niet oppassen door opa of oma is daarom iets dat jullie samen opnieuw moeten overwegen, met begrip voor ieders argumenten.

Bereid je sowieso ook voor op andere opties. Wanneer opa, oma of een gezinslid klachten krijgt die passen bij corona, dan moet er een andere oplossing beschikbaar zijn.

Wij hebben een buddygezin en passen om de beurt op, mag dat?

Al sinds de eerste lockdown in 2020 maken veel gezinnen gebruik van elkaar om de lasten wat te verlichten. Ook nu kan dat heel goed helpen. Zo kun je bijvoorbeeld dagen inplannen om je echt even op werk te focussen, waar je op andere dagen meer aandacht voor de kinderen hebt.

Zorg als buddygezinnen natuurlijk wel dat jullie je altijd aan de algemene richtlijnen houden.

 

bron: NJI