Wat kan een puber met media?

Media maken een belangrijk onderdeel uit van het leven van pubers.

Tv en film

Pubers kijken graag naar televisie voor volwassenen: buitenlandse series en films met romantiek of spannende actie.

In deze periode ontdekken ze volop wat er allemaal te zien is. Smaken verschillen natuurlijk, dus de een houdt van fantasy en de ander van horror. Ook de jongerenprogramma’s van MTV zijn populair: ze geven een inkijkje in het leven van andere jongeren over de wereld. In deze periode gaan ze ook regelmatig zelfstandig met leeftijdgenoten naar de bioscoop.

Computer

De meeste pubers krijgen een eigen computer, laptop of tablet voor hun schoolwerk. In de meeste gezinnen kunnen ze er draadloos op elke plek in huis mee het internet op.

Pubers zitten dagelijks op internet, gamen en kijken elke dag televisie (vaak ook via internet). YouTube is de meest favoriete website van alle tieners, over de hele wereld. Ze kijken filmpjes als ontspanning en de leukste sturen ze aan elkaar door.

Telefoon

Vrijwel alle pubers hebben een mobiele telefoon,  steeds vaker ook een smart phone waarmee ze elkaar kunnen Whatsappen (berichtjes sturen via internet). Meestal hebben ze daarnaast nog een paar andere toepassingen (apps) om met elkaar te communiceren, zoals Facebook, Vine, Keek en Instagram. Bellen doen ze veel minder.

Grote verschillen in het mediagebruik van tieners

Er zijn grote verschillen tussen tieners als het gaat om hun mediagebruik. Sommigen lezen bijna geen boeken meer, behalve als het moet voor school, terwijl anderen veel boeken verslinden. Ook niet alle pubers zitten op Facebook of Twitter, en verreweg de grootste groep is zelf niet echt creatief bezig met media (bijvoorbeeld zelf een website of een filmpje maken).

De meeste tieners gebruiken media dus nog op een passieve manier: ze kijken, surfen en hangen wat rond. Sociale media zijn eigenlijk de nieuwe ‘hangplekken’.

 


Puber adressen

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

De chat is nu gesloten.