Professionals nieuws

Alle nieuwsitems

04-05-21

WEET JIJ VAN AANPAKKEN? webinar over uitbuiting LVB jongeren

WEET JIJ VAN AANPAKKEN? Ben je professional in het veiligheidsdomein, het voortgezet onderwijs of de zorg? Deze sessie helpt je de uitbuiting van jongeren met een LVB aan te pakken. Meld je aan met een mail naar: metopenogen@haarlem.nl Met als onderwerp: online middagsessie. Deze uitnodiging 15 juni 2021 online sessie: Pak uitbuiting aan mag gedeeld worden in je netwerk. Meld je dan aan 15 juni 2021 14:00 - 16:30

06-03-21

Journaal: Geweld hoort nergens thuis

Afgelopen week stuurde regio Parkstad voor het eerst een eigen journaal naar professionals over de ontwikkelingen rondom het project Geweld hoort nergens thuis.

07-01-21

Afhaalbieb in Landgraaf

Lezen en voorlezen is en blijft belangrijk en gezellig. Ook in coronatijd.

09-12-20

JENS biedt videobegeleiding voor ouders met kinderen tussen de 0 en 12 jaar aan.

OPVOEDEN IS SOMS EEN HELE UITDAGING
Iedere ouder verzucht wel eens: ‘Ik wou dat ik een gebruiksaanwijzing bij mijn kinderen gekregen had!’ Kinderen opvoeden is soms een hele uitdaging. Het is dan ook logisch dat er situaties zijn waar ouders niet zo goed raad mee weten. Soms kunnen beelden dan helpen om het kind beter te begrijpen.

31-08-20

Aanmelden Heppie weekenden en vakanties

Beste jeugdhulpverlener

,Van jullie horen we dat de periode zonder school en met beperkt sociaal contact voor veel kinderen niet makkelijk was. Er is extra stress en eenzaamheid ervaren. We zijn daarom blij dat het is gelukt om onze activiteiten in deze zomerperiode weer op te starten. Om verspreiding van het virus tegen te gaan zijn er uiteraard maatregelen getroffen, maar desondanks kunnen veel kinderen weer onbezorgd plezier maken tijdens de Heppie Vakanties & Weekenden.    

 

31-08-20

KIES-groep in Landgraaf gaat weer van start

Als jullie als ouders gescheiden zijn of gaan scheiden, kan dit heel wat met jullie kinderen doen. Ze kunnen zich boos of verdrietig voelen, misschien ook wel allebei. Het kan zijn dat kinderen zich zaken gaan  afvragen, zoals; “Waarom hebben mijn papa en mama altijd ruzie?” of “Is het mijn schuld?” “Wat gaat er allemaal veranderen als papa en mama niet meer bij elkaar zijn?” “Bij wie ga ik wonen?”, maar vooral “ik wil niet kiezen tussen mijn mama of papa!”.

30-03-20

De Sjpruutwebsite voor professionals is klaar!

De website voor professionals is klaar!

Sjpruut.nl was tot op heden enkel gericht op (aanstaande) ouders en verzorgers. Hiermee informeren we de doelgroep over wat Sjpruut allemaal voor hun kan betekenen varierend van een laagdrempelig inloopmoment zoals het sjpruutcafé tot het JGZ begeleidingsprogramma Stevig Ouderschap. Een belangrijke doelstelling van de communicatiestrategie van Sjpruut was ook om op de website sjpruut.nl een aparte inlog te maken voor rofessionals. Dat is nu klaar!Op Sjpruut.nl kan je bovenaan op de website klikken op Professionals..Hiervoor heb je een inlog nodig voor de site www.sjpruut.nl/professionals :

Gebruikersnaam: Sjpruut          Wachtwoord: gd6Fj5bf94h3
Op deze website vind je als professional informatie terug over de verschillende projecten en dan met betrekking tot: wie is de doelgroep, wat houdt het project in, wie kan je bellen/mailen als ik iemand wil aanmelden en meer informatie over de projecten.

Naast de informatie over de interventies zijn er ook informatieblokken te vinden op de website. Hier worden een aantal belangrijke vragen gesteld en beantwoord.Mochten jullie informatie missen op de website, laat dit dan graag weten via welkom@sjpruut.n

30-03-20

Crisisfonds voor kwetsbare kinderen thuis

Crisisfonds voor kwetsbare kinderen thuis

Dien je aanvraag in voor kinderen die NU hulp nodig hebben: www.kwetsbaarthuis.nl Juist de kinderen die opgroeien in een stressvolle of onveilige thuissituatie, hebben het extra moeilijk nu ze niet naar school kunnen. Daarom is er een speciaal Crisisfonds voor kwetsbare kinderen thuis. Om kwetsbare kinderen, in deze ingrijpende periode, snel te helpen met spullen die NU noodzakelijk zijn. Zodat deze kinderen nu ook kunnen leren of even kunnen ontspannen zodat de stress wat afneemt.

03-03-20

Wellicht handige tips voor jou en je collega’s over Augeo.

  • De Augeo Jongerentaskforce bestaat uit ervaringsdeskundigen. Zij geven in twee video’s tips voor docenten over hoe om te gaan met self-disclosure inde klas en wat voor steun zij vroeger wensten van docenten.
  • In deze animatie wordt helder beschreven wat de gevolgen van langdurige stress zijn en hoe belangrijk steun, door bijvoorbeeld de leerkracht, is voor een kind.
  • In december is een nieuw Augeo Magazine uitgekomen over de lange termijn gevolgen van kindermishandeling. In dit magazine ook een interview met Anton Horeweg, auteur van ‘De Trauma Sensitieve School’, met als titel: ‘Als leerkracht kun je absoluut het verschil maken’. Het Augeo Magazine lees je hier: https://www.augeomagazine.nl/nl_NL/overview.html
  • App voor onderwijs en kinderopvang: Geef kindermishandeling geen toekomst. Dertig dagen lang ontvang je een bericht met een tip of vraag die te maken heeft met kindermishandeling. Durf jij de challenge aan te gaan? Er zijn drie varianten van de app. Voor professionals in de zorg, in het onderwijs en in de kinderopvang. Lees hier hoe je de app kunt downloaden:  https://www.augeo.nl/nl-nl/download-de-gratis-qurve-app
  • Meldcode opfrismodules Je bent als professional geschoold over de meldcode. Met de opfrismodule over de verbeterde meldcode blijf je up-to-date. Leer in ongeveer 20 minuten alles over de afwegingsvragen en de verbeterde stappen 4 en 5. De opfrismodule onderwijs vind je via www.augeo.nl.

 

15-02-20

Toon Hermans Huis breidt werkgebied uit.

TOON HERMANS HUIS BREIDT HET WERKGEBIED UIT Vele gasten weten ons al jaren te vinden in het centrum van Heerlen. Tevens hebben we ervaren dat vooral voor mensen die buiten Heerlen wonen de bereikbaarheid verbeterd kan worden. Daarom gaan we in samenwerking met verschillende partners de regio in. Daar sluiten we aan bij bestaande voorzieningen. Op deze locaties zijn onze vrijwilligers aanwezig voor een goed gesprek. We bieden er geen activiteiten aan.

In Landgraaf zijn onze vrijwilligers voortaan aanwezig op woensdagochtend in wijkpunt de Dormig, een locatie van Meander. In de oneven weken kunt u voor een goed gesprek terecht van 10:00 tot 12:00 uur. Adres: Op de Heugden 100, 6371 XN, Landgraaf.

In Brunssum sluiten we aan bij de inloopochtend van het CMWW (Centrum voor Maatschappelijk Werk en Welzijn) in wijksteunpunt ‘t Barbarahoes. In de even weken zitten onze vrijwilligers voor u klaar op dinsdagochtend tussen 10:00 en 12:00 uur. Het CMWW organiseert hier verschillende activiteiten. Informatie daarover vindt op hun website www.cmww.nl Adres: Zonnestraat 3, 6446 TC Brunssum.

In Kerkrade is Samen Leven Kerkrade onze partner. We sluiten aan bij de buurtinloop in wijkpunt ’t Westhoes. Ook daar kunt u voor een goed gesprek op dinsdagochtend in de even weken terecht van 10:00 tot 12:00 uur. Adres: Anemonenstraat 16, 6466 SZ Kerkrade Vanzelfsprekend geldt ook voor deze locaties dat u vrijblijvend binnen kunt lopen. Een afspraak maken is niet nodig.

14-01-20

28 maart t/m 4 april 2020 Thema Autismeweek: Prikkels!

Het thema van de Autismeweek 2020 is: prikkels. Voor mensen met autisme vaak heel ingewikkeld om mee om te gaan. Maar in onze moderne wereld geldt dat voor steeds meer mensen. We komen om in de berichten via o.a. mail en telefoon. Kortom: een interessant onderwerp voor iedereen. Autisme Netwerk Zuid-Limburg zal ook dit jaar een open avond organiseren. Het programma zal ook gericht zijn op het thema Prikkels. Er liggen al de nodige ideeën om er een interessante avond van te maken. Binnenkort meer informatie over datum, plaats en tijdstip.

02-09-19

Kenniscafe Kentalis: Meertaligheid

Meertaligheid

Herkenbaar?

Mehmed hoort thuis alleen Turks en een beetje Nederlands van zijn oudere zusje.

Sam hoort zijn ouders Spaans en slecht beheerst Nederlands spreken.

Magdis hoort zijn ouders correct Somalisch en Engels spreken.

De kinderen zijn hier geboren, later hierheen verhuisd of als vluchteling gekomen. Meertaligheid hoeft geen probleem te zijn. Toch is het van groot belang om oog te hebben voor meertalige kinderen die een taalachterstand of een taalstoornis hebben.
Maar hoe kom je hier achter? En wat mag je eigenlijk verwachten van een peuter of kleuter die nog geen Nederlands kan spreken?
Deze avond heeft als doel je te informeren over de normale taalontwikkeling van het jonge kind in een meertalige opvoedingssituatie.

 

Voor wie?
Dit kenniscafé is bedoeld voor medewerkers van kinderopvang, (jeugd)artsen, logopedisten en andere professionals.

Wanneer?

Dinsdag 24 september van 19.30 uur tot 21.00 uur. Vanaf 21.00 uur is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan.

Waar?

Locatie Kentalis Hoensbroek,

Groeneweg 3, 6432 HG, Hoensbroek.

Aanmelden?

Stuur een mail naar het volgende adres p.limpens@kentalis.nl

Vermeld hierbij in de onderwerp regel: ‘Kenniscafé meertaligheid’

01-08-19

Boekstart Babycafé in HuB

Boekstart Babycafé

Voorlezen aan baby's en heel jonge kinderen, kan dat?
En hoe doe je dat dan? Welke boekjes zijn hiervoor eigenlijk geschikt? 

Babycoach en docente Esther Sluijsmans laat het zien.

Voor zwangeren, mama's met kindjes tussen de 0 maanden en 18 maanden of opa's/oma's

Gratis, wel even een plekje reserveren via 045 - 763 05 20 of info@bibliotheekkerkrade.nl

11-04-19

Uitnodiging inspritatiemarkt.

Op 25 april organiseren de 1e jaars studenten socialwork van Hogeschool Zuyd een inspiratiemarkt waar sociale projecten in Limburg worden gepresenteerd.

Beleidsmakers, politici en sociaalwerkers zijn van harte welkom tussen 10.00 en 13.30 uur.

05-09-18

Nieuwe coöperatie voor jeugdhulp in Heerlen, Landgraaf en Voerendaal: JenS

De Basishulp jeugd in de gemeenten Heerlen, Landgraaf en Voerendaal wordt met ingang van 1 januari 2019 uitgevoerd door JenS (Jong en Sterk). Een coöperatie waarin de stichtingen XONAR, Mondriaan, Radar, Koraal, MeanderGroep Zuid Limburg, Alcander Heerlen en Welsun Landgraaf verenigd zijn. Aanvullende expertise die de coöperatie niet zelf in huis heeft, wordt bij andere zorgaanbieders ingehuurd.

27-07-18

Folder kindermishandeling

Bekijk hier de Folder over kindermishandeling. In deze folder is te lezen wat de kans op kindermishandeling vergroot en wat jij kunt doen.

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief voor professionals
Vul uw voornaam in.
Vul uw achternaam in.
Voer een geldig e-mailadres in.