Professionals nieuws

Alle nieuwsitems

31-08-20

KIES-groep in Landgraaf gaat weer van start

Als jullie als ouders gescheiden zijn of gaan scheiden, kan dit heel wat met jullie kinderen doen. Ze kunnen zich boos of verdrietig voelen, misschien ook wel allebei. Het kan zijn dat kinderen zich zaken gaan  afvragen, zoals; “Waarom hebben mijn papa en mama altijd ruzie?” of “Is het mijn schuld?” “Wat gaat er allemaal veranderen als papa en mama niet meer bij elkaar zijn?” “Bij wie ga ik wonen?”, maar vooral “ik wil niet kiezen tussen mijn mama of papa!”.

30-03-20

De Sjpruutwebsite voor professionals is klaar!

De website voor professionals is klaar!

Sjpruut.nl was tot op heden enkel gericht op (aanstaande) ouders en verzorgers. Hiermee informeren we de doelgroep over wat Sjpruut allemaal voor hun kan betekenen varierend van een laagdrempelig inloopmoment zoals het sjpruutcafé tot het JGZ begeleidingsprogramma Stevig Ouderschap. Een belangrijke doelstelling van de communicatiestrategie van Sjpruut was ook om op de website sjpruut.nl een aparte inlog te maken voor rofessionals. Dat is nu klaar!Op Sjpruut.nl kan je bovenaan op de website klikken op Professionals..Hiervoor heb je een inlog nodig voor de site www.sjpruut.nl/professionals :

Gebruikersnaam: Sjpruut          Wachtwoord: gd6Fj5bf94h3
Op deze website vind je als professional informatie terug over de verschillende projecten en dan met betrekking tot: wie is de doelgroep, wat houdt het project in, wie kan je bellen/mailen als ik iemand wil aanmelden en meer informatie over de projecten.

Naast de informatie over de interventies zijn er ook informatieblokken te vinden op de website. Hier worden een aantal belangrijke vragen gesteld en beantwoord.Mochten jullie informatie missen op de website, laat dit dan graag weten via welkom@sjpruut.n

30-03-20

Crisisfonds voor kwetsbare kinderen thuis

Crisisfonds voor kwetsbare kinderen thuis

Dien je aanvraag in voor kinderen die NU hulp nodig hebben: www.kwetsbaarthuis.nl Juist de kinderen die opgroeien in een stressvolle of onveilige thuissituatie, hebben het extra moeilijk nu ze niet naar school kunnen. Daarom is er een speciaal Crisisfonds voor kwetsbare kinderen thuis. Om kwetsbare kinderen, in deze ingrijpende periode, snel te helpen met spullen die NU noodzakelijk zijn. Zodat deze kinderen nu ook kunnen leren of even kunnen ontspannen zodat de stress wat afneemt.

03-03-20

Wellicht handige tips voor jou en je collega’s over Augeo.

  • De Augeo Jongerentaskforce bestaat uit ervaringsdeskundigen. Zij geven in twee video’s tips voor docenten over hoe om te gaan met self-disclosure inde klas en wat voor steun zij vroeger wensten van docenten.
  • In deze animatie wordt helder beschreven wat de gevolgen van langdurige stress zijn en hoe belangrijk steun, door bijvoorbeeld de leerkracht, is voor een kind.
  • In december is een nieuw Augeo Magazine uitgekomen over de lange termijn gevolgen van kindermishandeling. In dit magazine ook een interview met Anton Horeweg, auteur van ‘De Trauma Sensitieve School’, met als titel: ‘Als leerkracht kun je absoluut het verschil maken’. Het Augeo Magazine lees je hier: https://www.augeomagazine.nl/nl_NL/overview.html
  • App voor onderwijs en kinderopvang: Geef kindermishandeling geen toekomst. Dertig dagen lang ontvang je een bericht met een tip of vraag die te maken heeft met kindermishandeling. Durf jij de challenge aan te gaan? Er zijn drie varianten van de app. Voor professionals in de zorg, in het onderwijs en in de kinderopvang. Lees hier hoe je de app kunt downloaden:  https://www.augeo.nl/nl-nl/download-de-gratis-qurve-app
  • Meldcode opfrismodules Je bent als professional geschoold over de meldcode. Met de opfrismodule over de verbeterde meldcode blijf je up-to-date. Leer in ongeveer 20 minuten alles over de afwegingsvragen en de verbeterde stappen 4 en 5. De opfrismodule onderwijs vind je via www.augeo.nl.

 

15-02-20

Toon Hermans Huis breidt werkgebied uit.

TOON HERMANS HUIS BREIDT HET WERKGEBIED UIT Vele gasten weten ons al jaren te vinden in het centrum van Heerlen. Tevens hebben we ervaren dat vooral voor mensen die buiten Heerlen wonen de bereikbaarheid verbeterd kan worden. Daarom gaan we in samenwerking met verschillende partners de regio in. Daar sluiten we aan bij bestaande voorzieningen. Op deze locaties zijn onze vrijwilligers aanwezig voor een goed gesprek. We bieden er geen activiteiten aan.

In Landgraaf zijn onze vrijwilligers voortaan aanwezig op woensdagochtend in wijkpunt de Dormig, een locatie van Meander. In de oneven weken kunt u voor een goed gesprek terecht van 10:00 tot 12:00 uur. Adres: Op de Heugden 100, 6371 XN, Landgraaf.

In Brunssum sluiten we aan bij de inloopochtend van het CMWW (Centrum voor Maatschappelijk Werk en Welzijn) in wijksteunpunt ‘t Barbarahoes. In de even weken zitten onze vrijwilligers voor u klaar op dinsdagochtend tussen 10:00 en 12:00 uur. Het CMWW organiseert hier verschillende activiteiten. Informatie daarover vindt op hun website www.cmww.nl Adres: Zonnestraat 3, 6446 TC Brunssum.

In Kerkrade is Samen Leven Kerkrade onze partner. We sluiten aan bij de buurtinloop in wijkpunt ’t Westhoes. Ook daar kunt u voor een goed gesprek op dinsdagochtend in de even weken terecht van 10:00 tot 12:00 uur. Adres: Anemonenstraat 16, 6466 SZ Kerkrade Vanzelfsprekend geldt ook voor deze locaties dat u vrijblijvend binnen kunt lopen. Een afspraak maken is niet nodig.

14-01-20

28 maart t/m 4 april 2020 Thema Autismeweek: Prikkels!

Het thema van de Autismeweek 2020 is: prikkels. Voor mensen met autisme vaak heel ingewikkeld om mee om te gaan. Maar in onze moderne wereld geldt dat voor steeds meer mensen. We komen om in de berichten via o.a. mail en telefoon. Kortom: een interessant onderwerp voor iedereen. Autisme Netwerk Zuid-Limburg zal ook dit jaar een open avond organiseren. Het programma zal ook gericht zijn op het thema Prikkels. Er liggen al de nodige ideeën om er een interessante avond van te maken. Binnenkort meer informatie over datum, plaats en tijdstip.

02-09-19

Kenniscafe Kentalis: Meertaligheid

Meertaligheid

Herkenbaar?

Mehmed hoort thuis alleen Turks en een beetje Nederlands van zijn oudere zusje.

Sam hoort zijn ouders Spaans en slecht beheerst Nederlands spreken.

Magdis hoort zijn ouders correct Somalisch en Engels spreken.

De kinderen zijn hier geboren, later hierheen verhuisd of als vluchteling gekomen. Meertaligheid hoeft geen probleem te zijn. Toch is het van groot belang om oog te hebben voor meertalige kinderen die een taalachterstand of een taalstoornis hebben.
Maar hoe kom je hier achter? En wat mag je eigenlijk verwachten van een peuter of kleuter die nog geen Nederlands kan spreken?
Deze avond heeft als doel je te informeren over de normale taalontwikkeling van het jonge kind in een meertalige opvoedingssituatie.

 

Voor wie?
Dit kenniscafé is bedoeld voor medewerkers van kinderopvang, (jeugd)artsen, logopedisten en andere professionals.

Wanneer?

Dinsdag 24 september van 19.30 uur tot 21.00 uur. Vanaf 21.00 uur is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan.

Waar?

Locatie Kentalis Hoensbroek,

Groeneweg 3, 6432 HG, Hoensbroek.

Aanmelden?

Stuur een mail naar het volgende adres p.limpens@kentalis.nl

Vermeld hierbij in de onderwerp regel: ‘Kenniscafé meertaligheid’

01-08-19

Boekstart Babycafé in HuB

Boekstart Babycafé

Voorlezen aan baby's en heel jonge kinderen, kan dat?
En hoe doe je dat dan? Welke boekjes zijn hiervoor eigenlijk geschikt? 

Babycoach en docente Esther Sluijsmans laat het zien.

Voor zwangeren, mama's met kindjes tussen de 0 maanden en 18 maanden of opa's/oma's

Gratis, wel even een plekje reserveren via 045 - 763 05 20 of info@bibliotheekkerkrade.nl

11-04-19

Uitnodiging inspritatiemarkt.

Op 25 april organiseren de 1e jaars studenten socialwork van Hogeschool Zuyd een inspiratiemarkt waar sociale projecten in Limburg worden gepresenteerd.

Beleidsmakers, politici en sociaalwerkers zijn van harte welkom tussen 10.00 en 13.30 uur.

05-09-18

Nieuwe coöperatie voor jeugdhulp in Heerlen, Landgraaf en Voerendaal: JenS

De Basishulp jeugd in de gemeenten Heerlen, Landgraaf en Voerendaal wordt met ingang van 1 januari 2019 uitgevoerd door JenS (Jong en Sterk). Een coöperatie waarin de stichtingen XONAR, Mondriaan, Radar, Koraal, MeanderGroep Zuid Limburg, Alcander Heerlen en Welsun Landgraaf verenigd zijn. Aanvullende expertise die de coöperatie niet zelf in huis heeft, wordt bij andere zorgaanbieders ingehuurd.

27-07-18

Folder kindermishandeling

Bekijk hier de Folder over kindermishandeling. In deze folder is te lezen wat de kans op kindermishandeling vergroot en wat jij kunt doen.

22-06-18

Verbinding tussen de voorschoolse voorzieningen en de jeugdhulp

In de agenda passend onderwijs-jeugdhulp Parkstad is de verbinding tussen de voorschoolse voorzieningen en de jeugdhulp als ontwikkelpunt opgenomen bij het thema preventie, bij het thema toegang (lees: curatie) en bij het thema overgangen.

U kunt in onderstaand bericht de kadernotitie over dit onderwerp, informatie voor ouders en contactgegevens van betrokken partijen inzien.

26-01-18

Een terugblik: Week tegen Kindermishandling

Tijdens de Week tegen Kindermishandeling organiseerde Zuyd Hogeschool een symposium om studenten en docenten bewust te maken van het thema kindermishandeling.

19-01-18

Nationale Voorleesweken 2018

Op 24 januari starten de Nationale Voorleesdagen!

Wij geven alvast een overzicht van De Prentenboeken TopTien 2018.

07-12-17

1Gezin 1Plan 1Regisseur

Lees het naslagwerk van 1Gezin 1Plan 1Regisseur

05-04-17

Iris blogt: Werkconferentie ‘Vroegsignalering in de zwangerschap en dan…?’

‘...en wie schrijft er dan een stukje voor onze website over de werkconferentie 'vroegsignalering in de zwangerschap? Het liefst leuk, leesbaar en toch en informatief’.

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief voor professionals
Vul uw voornaam in.
Vul uw achternaam in.
Voer een geldig e-mailadres in.

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

vv