Iris blogt: Werkconferentie ‘Vroegsignalering in de zwangerschap en dan…?’

Aantal keer bekeken 1197 Geplaatst: woensdag, 05 april 2017

‘...en wie schrijft er dan een stukje voor onze website over de werkconferentie 'vroegsignalering in de zwangerschap? Het liefst leuk, leesbaar en toch en informatief’.

Ik aarzelde, had nog werk genoeg en ook zat mijn hoofd nog vol met een ander blog. Maar met een “ach, Iris jij schrijft toch zo makkelijk” haalde mijn collega mij al snel over de streep.

Daar zat ik dan, samen met allemaal collega’s uit zorg- en welzijnland letterlijk even terug in de schoolbanken. Collegebanken van Hogeschool Zuyd om precies te zijn, een zeer geschikte locatie om een conferentie te organiseren.

Het notitieblok van de telefoon klaar voor de start, papieren gevalletje binnen handbereik (stel dat dan net de batterij leeg is) en een aantal gele memoblaadjes verspreid over de tafel.  

Die ‘geeltjes’, dat werd ons al snel duidelijk gemaakt, mochten we ja moesten we volschrijven. Dat verlangde direct een actieve luisterhouding die echt nodig was om alle informatie die op ons afkwam te kunnen kaderen. ‘Problemmapping’ daarmee gingen we aan de slag.

De conferentie stond in het teken van het tijdig signaleren van kwetsbare situaties bij (aanstaande) ouders. Dat dit noodzakelijk was wisten we natuurlijk wel al, maar mede door de presentatie van prof.dr. Frans Feron: ‘Chronische stress in het babybrein’ werden we weer eens nadrukkelijk met onze neus op de feiten gedrukt. Chronische stress in het brein van de baby levert zeer nadelige resultaten op voor de verdere ontwikkeling en gezondheid van een kind. Ja, zelfs zo dat deze invloeden ook weer hun doorwerking hebben bij het verwekken van een volgende baby!

Een bevlogen spreker, Frans Feron en oprecht betrokken met de doelgroep; het ongeboren en zeer jonge kind. Hij vroeg zich hard op af; “Waarom is er wel een Partij voor de Dieren en geen Partij voor de Peuters? Wie komt op voor deze kwetsbare groep in onze maatschappij, ligt daar niet een taak voor ons allemaal?”

Tussen de presentaties door werden we aangespoord door Sjra Puts om vooral onze ideeën, vragen en opmerkingen op de geeltjes te zetten. Deze zouden na de pauze worden geclusterd om verder te worden besproken.

Oké, het was best een lange zit voor de pauze (een dikke twee uur), maar de tijd vloog om. De pauze was een werkpauze, geeltjes clusteren, opplakken en ondertussen genieten van een bijzonder lekker broodje met een kop soep. Prima catering! Er was precies genoeg tijd om snel wat oude bekenden te groeten voor dat we naar de volgende ronde gingen!

Opgedeeld in groepjes, mooi niet-samen-met-collega’s zodat er ook nieuwe contacten konden worden gelegd, gingen we aan de slag met de geeltjes. We waren net lekker op dreef, hadden een goede inhoudelijke discussie toen Sjra’s hoofd om de hoek van de deur verscheen; “Klaar voor het plenaire gedeelte?” Dit gedeelte van de avond had best iets langer mogen duren.

Tijdens deze werkconferentie hebben de betrokkenheid en inzet van ons allemaal voor een goed eindresultaat gezorgd:

  • Laten we ons vooral niet verliezen in moeilijke woorden maar duidelijke ‘Jip en Janneke’ taal gebruiken. 
  • We zouden een toolbox moeten ontwikkelen voor professionals vol met: tijd, geld, kennis en bekwaamheid.  
  • Laten we ons eigendom, onze kennis en kunde binnen de domeinen delen.
  • Intensievere samenwerking met verloskundigen en kraamzorg.
  • Zou het niet fantastisch zijn als we alle kinderen een “goede start” zouden kunnen geven in dit leven?

Na afloop was er gelegenheid om nog even na te praten. Het is goed om je kennis tijdens zo’n conferentie op te frissen, te vergroten, elkaar weer te ontmoeten en nieuw draden naar elkaar te spinnen. We komen er alleen als we samenwerken, in elkaars keuken durven te kijken en open durven te staan voor ideeën en aanvullingen van de ander.

Zo vormen we dan weliswaar geen  ‘Partij voor de Peuter’ maar wel een stevig netwerk waarmee we (aanstaande) ouders en hun kinderen kunnen opvangen.

Iris Kuipers, Kind en Gezin Welsun

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief voor professionals
Vul uw voornaam in.
Vul uw achternaam in.
Voer een geldig e-mailadres in.