Triple P

Alle nieuwsitems

04-01-21

tien opvoedtips over school voor ouders en verzorgers tijdens de coronacrisis

tien opvoedtips over school voor ouders en verzorgers tijdens de coronacrisis kun je vinden op de website van Triple P. 

 

https://www.triplep-nederland.nl/files/8016/0641/5616/TPI_Top_Tips_COVID-19_SCHOOL_LIFE_A4_NL.pdf

22-06-20

Boek: Plusmama dat ben je niet, dat word je

Auteur Irma Huis in ’t Veld was 34 toen zij haar man en zijn twee dochters leerde kennen. Van de een op de andere dag maakten de kinderen deel uit van haat leven. Gaandeweg kwam Irma in gesprek met andere vrouwen die deel uitmaakten van een samengesteld gezin. “Ik kwam erachter dat niet een situatie hetzelfde was en dat mijn gevoelens en gedachten heel normaal waren.”

18-05-20

Oma's en opa's gezocht!

Op 4 juni is het oma en opa dag. We zouden graag op deze dag een leuk interview willen plaatsen met een oma&opa. Dit interview zal vanwege corona telefonisch of via facetime plaatsvinden.

Wil jij iets vertellen over de bijzondere band met jouw kleinkind? Schroom dan niet en neem contact met ons op via Iris Kuipers tel: 0621888921.

06-05-20

#nietjouwschuld

Beste jij, Door het corona-virus zijn kinderen de laatste tijd veel meer thuis dan ze gewend zijn. En dat is niet voor iedereen even fijn. Bijvoorbeeld als er thuis iemand aan je zit terwijl je dat niet wilt. Misschien denk je nu, dit gaat over mij!

20-04-20

Nieuwsbrief Triple P

De Corona crisis heeft een grote impact op het dagelijks leven van ouders en gezinnen. Juist nu is het belangrijk dat ouders toegang hebben tot goede ondersteuning. Veel ouders zijn geholpen met goede informatie, andere ouders hebben meer ondersteuning nodig. Vanuit Positief Opvoeden, Triple P zijn er verschillende materialen ontwikkeld:

  • Top 10 Opvoedtips in het Nederlands, Engels, Arabisch, Turks, Frans, Duits en Spaans. De folder wordt mogelijk nog vertaald naar het Tygrinia en Farsi.
  • Uitgebreide folder Opvoeden tijdens de coronacrisis in het Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans
  • Digitaal beeldverhaal met opvoedtips voor tijdens de coronacrisis
  • Digitale tipkrant over Positief Opvoeden in onzekere tijden, met verschillende artikeltjes (over praten met kinderen, goed voor jezelf zorgen en thuiswerken), quotes van ouders en professionals, een interview met een verpleegkundige, de top 10 tips in verschillende talen, het beeldverhaal en een ademoefening. Deze tipkrant komt voor alle Nederlandse ouders beschikbaar via positiefopvoeden.nl

Alle beschikbare informatie is gratis te downloaden via de algemene Triple P website.  

30-03-20

TOP TIEN OPVOEDTIPS VOOR OUDERS EN VERZORGERS IN ONZEKERE TIJDEN

Stel uw kind gerust. Leg uit dat jullie gezin het allerbelangrijkste is. Zeg bijvoorbeeld: “Ik ben je vader/ moeder. Het is mijn taak om voor jou te zorgen. We doen alles wat we kunnen”.

Houd vast aan dagelijkse gezinsroutines. Elk gezin is anders. Houd net als normaal dezelfde tijden aan bij het opstaan, eten en bedtijd. Betrek uw kinderen bij het maken van nieuwe routines (bijv. een plan met activiteiten voor school).

Zorg voor interessante bezigheden om thuis te doen. Kinderen die lekker bezig zijn, zullen zich minder snel vervelen en lastig gedrag vertonen.Maak samen met uw kind een lijst van 20 activiteiten die ze kunnen doen (niet alleen schermtijd). Let op gedrag dat u fijn vindt.

Denk na over de waarden, vaardigheden en het gedrag dat u wilt stimuleren bij uw kinderen in deze moeilijke tijd. Er zijn allerlei mogelijkheden om uw kind belangrijke levensvaardigheden te leren (bijv. zorgzaam zijn, iemand helpen, meewerken, samen spelen/werken met broertjes en zusjes, om de beurt spelen). Geef veel complimenten en positieve aandacht om gedrag te stimuleren dat u fijn vindt.Laat kinderen weten dat u blij bent door te vertellen wat ze zojuist hebben gedaan (“Wat lief dat je een brief geschreven hebt voor oma. Dat gaat ze vast heel fijn vinden!”)

Zorg ervoor dat uw kind weet dat het altijd met u kan praten. Kinderen hebben het nodig dat ze met hun ouders kunnen praten over hun zorgen en dat hun vragen worden beantwoord. Als een kind wil praten over gevoelens, stop dan met wat u zelf aan het doen bent. Luister goed naar uw kind. Vertel uw kind niet hoe het zich moet voelen (“Dat is belachelijk. Daar hoef je niet bang voor te zijn”). Laat kinderen weten dat het normaal is om bang te zijn. Praten en tekenen kan kinderen helpen in contact te komen met hun gevoelens en te ontdekken waar ze bang voor zijn.

Wees eerlijk in de antwoorden die u geeft op de vragen van uw kind. Zoek eerst uit wat uw kind zelf al weet, voor u antwoord geeft. Houd antwoorden eenvoudig. Zorg voor informatie uit betrouwbare bron (bijv. websites van de overheid) in plaats van sociale media.

Maak samen een actieplan voor het gezin. Betrek kinderen bij het opstellen van het plan. Situaties kunnen snel veranderen (bijv. nieuwe reisbeperkingen, minder naar buiten mogen). Verander het plan als het nodig is.

Help kinderen onzekerheid te accepteren. De Corona-crisis is voor iedereen onzeker. Als ouders is het belangrijk een manier te vinden om onzekerheid te accepteren. Laat deze acceptatie aan uw kinderen zien door wat u doet en zegt. Het is prima om te zeggen: “Ik weet het niet, laten we kijken wat we kunnen doen”. Grote veranderingen in het leven kunnen moeilijk zijn en zijn vaak eng. Het kan ook kansen bieden om nieuwe vaardigheden te leren.

Zorg goed voor uzelf. Als u zelf last heeft van stress of angst, ga dan iets doen waardoor u rustiger wordt. Ontspanningsoefeningen, mindfulness en diepe buikademhaling kunnen stress verminderen. Blijf gezond en veilig (hygiëne, dagelijks bewegen, goed eten, voldoende slapen en vermijd het gebruik van alcohol en drugs). Vermijd gedrag dat stress kan verhogen. Het kan bijvoorbeeld nuttig zijn om het nieuws te volgen over Corona, maar constant het nieuws checken op uw scherm kan stress verhogen.

Houd contact met uw geliefden. Maak meer gebruik van telefoons, online communicatiemogelijkheden en sociale media om contact te houden met familie, vrienden en buren. Help anderen in nood die het moeilijk hebben en kwetsbaarder zijn (ouders/verzorgers met een handicap, ouderen).

Geschreven door Matthew R Sanders en Vanessa E Cobham Centrum voor ouderschap en gezinsondersteuning | © De universiteit van Queensland

22-10-19

Wereldstotterdag.

Als ouder kun je behoorlijk ongerust zijn wanneer je merkt dat je kind gaat stotteren. Je vraagt je misschien af of dit bij de normale ontwikkeling hoort of dat er echt sprake is van stotteren, en wat je het beste kunt doen.

 




05-10-19

Week van de Opvoeding in Voerendaal

Hand in hand!

Opvoeden doe je niet alleen, maar samen. Hand in hand met ouders of opvoeders, spelen ook de school, sportvereniging, buren, vrienden en familie een rol in de opvoeding van het kind. Zij vormen samen de omgeving waarin kinderen opgroeien en worden opgevoed. Hoe beter opvoeders en betrokken organisaties samenwerken en elkaar versterken, hoe beter het kind gezond, kansrijk en veilig kan opgroeien.

 

03-10-19

triple p nieuwsbrief - oktober 2019

Week van de Opvoeding en tipsheet schermgebruik

De Week van de Opvoeding komt er weer aan! Maandag 7 oktober t/m zondag 13 oktober staat in het teken van opvoeden en ouderschap. Wij hebben ervoor gezorgd dat de Nederlandse vertaling van de Tipsheet Schermgebruik af is voor deze week. Hij is te bestellen in de webwinkel vanaf 5 oktober. Misschien is het een idee om met een groepje ouders de tipsheet door te nemen, op dezelfde manier als je dit met 1 ouder doet. Voor tips, neem contact op met Carine Kielstra. 

26-07-19

Wat te doen bij onweer?

Donder en bliksem zijn een mooi gezicht, maar ook levensgevaarlijk als je niet oplet. Daarom hebben we 8 don’ts tijdens onweer voor je op een rij gezet.

22-05-19

Zeven tips om meer buiten zijn!

Buiten zijn is goed voor jou en je kind, maar wat doe je als jullie echte 'binnenzitters zijn?

 

13-05-19

De Praktijkvader podcast!

Family factory Top Tip!

Wat inspireert en helpt jou als vader? Bij de Family Factory zijn we fan van podcast luisteren. Bijvoorbeeld de Praktijkvader podcast. Een serie van inmiddels meer dan 50 afleveringen waarin Jeroen de Jong in gesprek gaat met mensen die vertellen over onderwerpen hebben waar je als vader echt iets aan hebt.

De podcasts gaan over opvoeden, uiteraard. En over wat vader zijn eigenlijk echt is. Maar ook over je relatie, over seks, over familie en over omdenken. Er zijn meer dan 50 afleveringen en iedere keer pik je wel weer iets op waar je wat aan hebt.

Wedden dat de moeders ook blij zijn als wij als vaders dit soort dingen luisteren?

Veel luisterplezier! De Family Factory

www.familyfactory.nu
  

07-03-19

Huiselijk geweld en kindermishandeling één van de grootste geweldsproblemen in Nederland!

Huiselijk geweld en kindermishandeling is één van de grootste geweldsproblemen in Nederland. De gevolgen zijn groot en vaak levenslang merkbaar. Mensen uit de directe omgeving van slachtoffers van huiselijk geweld vermoeden vaak dat er iets mis is. Uit een recente peiling in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Justitie en Veiligheid (JenV) blijkt dat drie op de tien mensen hun vermoedens alleen met hun partner bespraken of dat ze hier helemaal niet over spraken.

14-01-19

AUTI-TREFF

AUTI-TREFF is een ontmoetingsplek voor mensen met autisme, hun familie en voor iedereen die zich persoonlijk of professioneel betrokken voelt bij autisme.

Bijeenkomsten vinden elke derde donderdagavond van de maand plaats van 19.30u tot (uiterlijk) 21.30u in het Wijksteunpunt Heerlerbaan, Peter Schunckstraat 340A 6418 XL Heerlen. (Lage gebouw voor flats).

Naast inloopavonden voor ontmoeting en wederzijdse ondersteuning zijn er bij AUTI-TREFF diverse activiteiten en thema-avonden met als doel het verbeteren van de positie van mensen met autisme specifiek in onze regio Zuid-Limburg. Thema's hebben o.m. betrekking op het verbeteren van gemeentelijke beleid (Wmo, Jeugdwet, PGB), (beschermd) wonen, onderwijs, werk en/of uitkering (Wajong), (toegang tot) hulpverlening.

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

vv