#nietjouwschuld

Aantal keer bekeken 580 Geplaatst: woensdag, 06 mei 2020

#nietjouwschuld
No video selected.

Beste jij, Door het corona-virus zijn kinderen de laatste tijd veel meer thuis dan ze gewend zijn. En dat is niet voor iedereen even fijn. Bijvoorbeeld als er thuis iemand aan je zit terwijl je dat niet wilt. Misschien denk je nu, dit gaat over mij!

Dan wil ik je iets vertellen: Jij hebt niks verkeerd gedaan, het ligt niet aan jou. Dit is niet hoe het thuis hoort te zijn, en niemand mag op die manier aan jou zitten. Dus wat jou ook wordt verteld: het is niet normaal en – het állerbelangrijkste – het is niet jouw schuld. Ik wil ook tegen je zeggen dat het niet gek is als je je hierover raar en alleen voelt, of als je probeert er niet aan te denken: dat begrijp ik. En ik snap het ook als je die ander lief vindt en wilt beschermen. Of dat je denkt: ik ga dit nooit aan iemand vertellen. Laat je niet wijs maken dat je je mond moet houden. Je mág erover praten. Maar het hoeft niet als het nu niet kan. Jij mag zelf een moment kiezen om het te vertellen of te schrijven aan iemand die je vertrouwt. Die kan jou helpen dat het stopt. Wat er ook gebeurt, je bent een geweldig kind weet je dat? Een high five voor jou, kanjer, want dat verdien je!

Groetjes, Iva

Iva werkt in het Centrum Seksueel Geweld. Zij is een psycholoog die gespecialiseerd is in het helpen van kinderen die seksueel misbruik meemaken. Iva praat ook met grote mensen die vroeger als kind zijn misbruikt. Zij hebben haar geholpen bij het maken van deze brief. Op www.nietjouwschuld.nl wordt de brief voorgelezen door Bekende Nederlanders